Teljes lakásfelújítás menete

  • Olvasási idő:6perc

A lakásgenerállal foglalkozó TV műsorokból ítélve egy ház felújítása körülbelül 24 percet vesz igénybe. Mindenki tudja, hogy ez nem igaz, de ez a stílusú, gyorsított felvételekből álló átalakítás, amelyet felületes műsorvezetők irányítanak, elvonja a figyelmet attól az alapvető ténytől, hogy a lakásfelújítás összetett és nehéz feladat.


Kapcsolódó cikkek


Fontos hogy megértsük, mire vállalkozunk, amikor a teljes lakásfelújítást választjuk. Egy pillantás egy nagyobb lakásfelújítás elemeire érzékeltetni fogja, hogy mivel jár mindez, és segít hatékonyan megtervezni a projekteket.

Erre lesz szüksége

Anyagok

  • Papír
  • Ceruza

Kezdje a tervezéssel

Egy vázlat egy koktélszalvétán, teljes körű építészeti tervek, vagy csak egy határozott gondolatmenet arról, hogyan kellene haladnia az átalakításnak, jó kiindulópont. Olcsóbb és kevésbé frusztráló az igények felmérése, mielőtt az átalakítás fizikai formát öltene. Az egyik első szempont, hogy biztos legyen abban, hogy van-e pénze a felújításra, mert általában több pénzbe szokott kerülni mint kevesebbe.

Készítsen egy egyszerű “igen/nem” listát a saját kezűleg kivitelezhető és a szakemberek által elvégzendő projektekről. Keressen vállalkozókat és alvállalkozókat azokhoz a munkákhoz, amelyeket nem szeretne saját maga elvégezni.

Kérjen engedélyt azokra a munkákra, amelyeket saját maga szeretne elvégezni (ha szükséges). Ha vállalkozót bíz meg, valószínűleg ők intézik majd az engedélyeket Ön helyett.

Vegye figyelembe a nagyobb projekteket

A legnagyobb projektek közé tartozhat a tetőcsere, vagy javítás, az alapozás javítása, a vízbeszivárgás kezelése, valamint az ablakok és az iparvágányok beépítése vagy javítása. A nagy projekteket kell először elvégezni, mert a későbbi projekteket ezek befolyásolják. Védje meg a jövőbeli felújítási munkálatait azzal, hogy megbizonyosodik arról, hogy a ház nem omlik össze Önre. Ez azt jelenti, hogy foglalkozzon az alapozással és az esetleges szerkezeti problémákkal. Biztosítsa az alapot, és végezzen nagyobb alapjavításokat olyan területeken, mint a meggyengült falak, gerendák és tartógerendák helyénél. Ezután nézze meg a ház megfelelően száraz e, ami magában foglalja a tetőt, a falakon lévő esetleges burkolatot, és az ablakokat.

Egy teljes lakásfelújítás hatalmas feladat
Egy teljes lakásfelújítás hatalmas feladat

Javítsa meg vagy cserélje ki a tetőt ha régi, vagy ha a gerendákkal van gond. Cserélje ki a sérült ablakokat, amelyek balesetet okozhatnak. Ha nem súlyosan sérültek, hagyja az ablakok javítását vagy cseréjét a folyamat későbbi szakaszára.

Ha a külső burkolás annyira károsodott, hogy lehetővé teszi a víz beszivárgását, javítsa ki vagy cserélje ki a burkolatot. Ha nem sérült meg súlyosan, hagyja későbbre.

Ha bontani is kell…

A ház azon részeit fogja lebontani, amelyeket a későbbi projektek során pótolni fog. Ez egy hatalmas vállalkozás, amelyet sok háztulajdonos figyelmen kívül hagy, amíg a projekt el nem kezdődik, majd elkezdenek kapkodni, hogy behozzák az elvesztegetett időt. Egy konténert is kell bérelnie a sitt számára. Jobb ha egy nagyobb konténert bérel, mint két kisebbet, mert általában több sitt keletkezik mint amire számítunk, és egy nagyobb konténer olcsóbb mint két kisebb.


FIGYELMEZTETÉS
Óvatosan járjon el az ólomalapú festékkel bevont felületek bontásakor. A régebbi házakban gyakran előforduló azbeszt is komoly egészségügyi kockázatot jelenthet. Nagyon jó ötlet szakembert hívni mindenhez, ami azbesztet vagy ólomalapú festéket érint.

Gondoljon a strukturális ácsmunkákra

Az egyéb, nem a tetővel kapcsolatos ácsmunkát szerkezeti ácsmunkának nevezzük. Ez magában foglalhatja a falak áthelyezését, új falak építését (ha fából vannak persze), gerendák hozzáadását egy emelet plusz megtámasztásához, új ajtók behelyezését (vagy a meglévő ajtók eltávolítását), új ablakok hozzáadását és beszerelését, ha fa az alapanyaguk.

Sok ilyen projektet egy vállalkozó kedvű barkácsoló is elvégezhet, de néhány projekt, például az ablaknyílások megnövelése, vállalkozói szakértelmet igényelhet.

Tervezze meg a HVAC, elektromos és vízvezeték-szerelési munkákat

Ezek olyan létfontosságú szolgáltatások, amelyeket akkor kell telepíteni, amikor a falak és a mennyezet még nyitott állapotban van. A nyitott falak és mennyezetek megkönnyítik a HVAC-munkák számára a központi fűtés és légkondicionálás csővezetékeinek telepítését, valamint a villanyszerelők és vízvezeték-szerelők számára az új elektromos és vízvezetékrendszerek szerelését, vagy telepítését.

Tipp
A legtöbb helyen az építési szabályzat előírja, hogy a felújításnak ezt a részét csak olyanok végezhetik, akiknek engedélyük van az ilyen típusú munkák elvégzésére. Gondosan ellenőrizze a területére vonatkozó követelményeket, és szakembereket.

Az ablakok

Az ablakok beépítése, akár az egész házra, akár részlegesen, szinte mindig szerepet játszik egy otthoni átalakítási projektben. Az új építésű ablakok beszerelése olyan projekt, amelyet sok lakástulajdonos elvégezhet, de ne feledje, hogy ha ezt saját maga végzi, az érvénytelenítheti a gyártó garanciáját.

Új ablak, új kinézet
Új ablak, új kinézet

Nézzen utána a feltételeknek, és szükség esetén bízzon meg egy szakembert, mivel a garancia sok fejfájástól mentheti meg ha valami gond van.

Tervezze meg a szigetelést és a gipszkartonozást

Mielőtt a gipszkarton felkerülne, a szigetelésnek is be kell kerülni a helyére. Nézzen utána a szigetelési lehetőségeknek és válassza a megfelelőt, a ház különböző területeire. Szüksége lesz rá a falakon és a padláson is, és lehet, hogy az egészet maga is meg tudja csinálni.

Tipp
Mielőtt lezárná a falakat, szüksége lesz egy második ellenőrzésre az ELMÜ (és esetleg a vízvezeték-ellenőr) részéről. Ők adnak majd zöld utat a falak lezárásához.

A kisebb ácsmunkák

Ezután következnek a házon belüli ácsmunkák: szegélylécek, díszlécek, ablakok és ajtók körüli szegélyek, valamint beépített elemek, például könyvespolcok vagy reggelizősarkok. Ezek az ácsmunkák adják meg a házának a befejezett jelleget.

Lépjen tovább a belső festéshez, tapétázáshoz, és egyéb befejező munkákhoz.

Sok háztulajdonos képes megbirkózni a belső falak festésével, a tapéták felragasztásával, a díszlécek festésével, illetve a szegélyek festésével és tömítésével. Mindezek a részletgazdag felületkikészítések az utolsó tételek közé tartoznak, amelyeket beltérben végez.

Padlóburkolat telepítése

A végleges padlóburkolat a helységtől függően változik; például a különböző lakó, és hálószobákba laminált, tömör keményfa, műfa vagy szőnyeg, a fürdőszobákba és konyhákba pedig vinil, csempe vagy márvány. Bármit is választ, a padlóburkolat beépítését a felújítási folyamat lehető legvégére tervezze. Ez megóvja a padlófelületet a jelentős külső károsodástól, amit felújítás közben elszenvedhet.

Fókuszban a kültér

Ha a belső tér elkészült, vagy közel áll hozzá, akkor itt az ideje, hogy a ház külsején dolgozzon. Miután a ház nagyrészt már elkészült, nyugodtan felteheti az ereszcsatornákat. Ezt ne akarja korábban elvégezni, hacsak nem feltétlenül szükséges, mert az ajtók és ablakok károsodhatnak, és ezzel tönkreteheti azokat.

A külső munkák maradnak a felújítás végére
A külső munkák maradnak a felújítás végére

Most már olyan külső felújításokon is elgondolkodhat, amelyek a házhoz szorosan nem kapcsolódnak, mint például egy veranda, vagy napozószoba létrehozása. Most van itt az ideje annak is, hogy átgondolja a háztól teljesen különálló részeket, például a különálló garázsokat vagy akár úszómedencéket.

Most hogy a házfelújítás véget ért láthatja hogy mennyiféle munka vár Önre, és akiket felfogadott. Ezért mindenképpen érdemes először jól átgondolni hogy mi az amit megcsinálunk, vagy csináltatni, és esetleg mi az amit nem, vagy csak a későbbiekben.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....