Díszfüvekkel kapcsolatos teendők ősszel

  • Olvasási idő:5perc

A díszfüvek népszerű választásnak számítanak a kertben, ahol textúrájuk és színeik különleges vizuális élményt nyújtanak. És mivel sok díszfű őshonos faj, a természetes és víztakarékos kertépítés iránt érdeklődő kertészek kedvelik őket. De amint a lombozat a vegetációs időszak végén barnára színeződik, a kertészeknek el kell távolítaniuk az elhalt díszfüvet. Ez a munka piszkos lehet, ezért ez a kis leírás megoszt néhány bevált gyakorlatot, hogy a folyamat meglehetősen gyors, egyszerű és rendezett legyen.


Kapcsolódó cikkek


Amire szüksége lesz

Felszerelés és eszközök

  • Metszőolló vagy elektromos sövényvágó
  • Gyepgereblye

Anyagok

Biológiailag lebomló szalag (vagy más anyag a fűszálak összefogásához)

Először is tudja meg milyen típusú díszfű van a birtokában

A fű az fű, igaz ? Nem igazán ! A díszfüveket három kategóriába sorolják: meleg évszakos, hűvös évszakos és örökzöld. A legtöbb díszfű valójában nem is tartozik a fűfélék családjába, mint például a sás és a sövény. De honnan tudja, hogy milyen típusú díszfűje van, és mikor kell megmetszeni ?

A hűvös évszakot kedvelő fűfélék elsősorban tavasszal nőnek, mielőtt a hőmérséklet meghaladja a 23-Celsius fokot, és ősszel, amikor a hőmérséklet lehűl. Ezek a fűfélék egész nyáron megőrzik színüket, anélkül, hogy a forróság idején nagymértékben növekednének. A hűvös évszakot kedvelő füveket kora tavasszal kell visszavágni. Amint a hó eltűnik, vágja vissza a fű 2/3-át, és 1/3-át hagyja a meg. A túl drasztikus metszés károsíthatja a növényt.

A díszfű jól mutat a kertekben
A díszfű jól mutat a kertekben

A meleg időt kedvelő fűfélék tavasz közepén vagy késő tavasszal, sőt kora nyáron kezdenek növekedni. A hőmérséklet emelkedésekor virágoznak, és nyári melegben a legnagyobb a növekedés, amikor is a virágzás következik be. A meleg évszakos fűfélék télen megbarnulnak. Ha a rendezett kertet kedveli, vagy ha a díszfű olyan fajta, amely nem mutat jól nyugalmi állapotban, akkor ősszel vágja vissza őket. Sok díszfű azonban remek téli látványt ad a tájnak, mert egy kis lengedezést és textúrát kölcsönöz, amikor a kert nagy része alszik. Sok fűféle magja a vadon élő állatoknak is táplálékot nyújt. Ha egész télen át szeretné fenntartani kertje szép látványát, akkor vágja vissza ezeket a fűféléket tavasz közepén vagy késő tavasszal. A meleg évszakos fűféléket vágja le a földig.

Kötegelje be a díszfüvet

Minél teltebb a díszfű, annál rendetlenebb lehet a levágásakor. A rendetlenség csökkentése érdekében kezdje a szárak kötegelésével. Viseljen kesztyűt mert egyes fűszálak elég élesek lehetnek. Bármilyen széles kötözőszalag megteszi, és a környezetbarát megközelítés érdekében a biológiailag lebomló papírszalag az ajánlott. Alternatív megoldásként sok kertész szívesen használja a fű köré szorosan tekert bungee-zsinórt.

A díszfű magasságától függően előfordulhat, hogy minden díszfűcsomót két vagy három helyen kell körbetekernie a szárak hosszában. A különösen széles szárú növények szárát pedig a kötegelés előtt két, vagy több részre kell osztani, ha sűrűn vannak ültetve.

Vágja le a díszfüvet

Most, hogy a díszfű szépen össze van kötegelve, fogja a metszőollót, és vágja le a őket, hűvösebb időt szerető díszfű esetén a kétharmadáig, meleget kedvelő esetén pedig a talajszintig. A fűszálakat a helyükön tartó szalaggal vagy bungee-zsinórral rögzítve, vágás közben hajtsa el a köteget a talpától mert úgy könnyebb vágni.

Ha a díszfű sűrű, egy elektromos sövényvágó is hasznos lehet a munka elvégzéséhez. Bárhogy is, törekedjen arra, hogy a köteg vágás közben épségben maradjon.

Az egyes fűcsomók levágása a munka nagy része. De kétségtelenül lesz néhány renegát díszfűszál a kötegeken kívül, vagy belül amelyeket metszőollóval kell elmetszeni. Befejezésül gereblyézze össze a területet, hogy összeszedje az elszabadult szálakat.

A fűkötegek összeszedése a gyephulladék, vagy komposztkupacba való szállítása általában könnyű feladat, de a szalag eltávolítása gondot okozhat. Ezért hasznos a biológiailag lebomló szalag, amelyet rajta tud hagyni (vagy a könnyen eltávolítható gumikötél). Ha az egyetlen lehetősége a vinilszalag, akkor azt mindenképpen távolítsa el, hogy az ne kerüljön a komposztba, vagy a hulladék közé. Az esetleges apró kötözőzsinór maradványokat a kész komposzt felhasználásakor kiszűrheti.

Mikor kell visszavágni a díszfüveket ?

A fű fajtájától és személyes döntéstől függ, hogy mikor vágja vissza a díszfüveket. A munkát elvégezheti ősszel, miután elpusztultak, vagy hagyhatja őket a helyükön a tél folyamán, vagy akár tavasszal is levághatja őket.

Akár benn is megtarthatunk néhány szál díszfüvet
Akár benn is megtarthatunk néhány szál díszfüvet

Sok díszfű a tél nagy részében is vonzó marad. És amikor a táj többi része meglehetősen sivár, a szellőben ringatózó hosszú fűfélék látványa még érdekesebbé teheti a tájat. Ráadásul magjaik táplálékot nyújthatnak a vadon élő madaraknak is.

Tippek a díszfüvek visszavágásához

A legtöbb díszfű évelő növény, amely évről évre életre kel. Néhányat azonban egynyári növényként termesztenek, amelyek csak egy tenyészidőszakig tartanak, különösen hidegebb éghajlaton. Ezek esetében a legjobb, ha a növények gyökereit a kötegelés és a szárak levágása után kiássuk, hogy előkészítsük az ültetési helyet valami újnak.

Ha az elhalt fűszálakat komposztálja, a bomlás felgyorsítása érdekében vágja őket darabokra, mielőtt a komposztba helyezi őket. Ezt könnyen megteheti, ha a fűszálak még mindig kötegekbe vannak kötve. Nagy mennyiségű száraz, elhalt fű komposztálásakor a keveréket nedves, zöld növényi anyag hozzáadásával egyensúlyozza ki. Vagy adjon hozzá néhány marék granulált nitrogénműtrágyát, hogy segítse a fű lebomlását.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....