Francia provinciális építészet jellemzői

  • Olvasási idő:4perc

A francia provinciális építészet az 1600-as évek óta népszerű építési stílus, amely a kastélyszerű megjelenéséről ismert, és ma is népszerű. A francia provinciális házakat jellemzően francia arisztokraták építették a Párizson kívüli tartományokban, vagy vidéki területeken. Néhány híres francia tartomány közé tartozik Normandia, Bretagne és Provence, mivel egy tartomány általában egy regionális várost és a környező területeket jelölte. Bár a “provinciális” gyakran jelenthet “vidékies”, ezek a kiterjedt, vidéki házak mindenekelőtt a “provinciális” jelzőt jelentették.

Bár a francia provinciális építészet egyes elemei az elmúlt évszázadok során megváltoztak, a mai francia provinciális házak megőrizték a hagyományos minták és jellemzők nagy részét, például a tégla- vagy kőhomlokzatokat, a meredek, lejtős tetőket és a magas, íves ablakokat. A francia provinciális építészet kiállta az idő próbáját, és ma is népszerű építési stílus, főleg a tehetősebbek körében.

A francia provinciális építészet története

A francia vidékről származó francia provinciális építészet a francia arisztokraták által az 1600-as évektől kezdve épített hatalmas kastélyok és kastélyházak leírására használt kifejezés. Sok francia provinciális ház XIV. Lajos király uralkodása alatt épült, és valójában Versailles pompás stílusa és berendezése ihlette őket, természetesen sokkal egyszerűbb, rusztikusabb léptékben. Bár a vidéket beborító francia provinciális házak közül sok valóban a gazdag családok kastélya vagy nyaralója volt, másokat a környező farmok üzleti központjaként és az ott dolgozó emberek szállásaként használtak.

Az Egyesült Államokba a 2. világháborús katonák vitték be, ahol a legtöbb megtalálható Franciaországon kívül. Az Európában töltött idő alatt látott vidéki kastélyok és hatalmas kastélyházak arra inspirálták őket, hogy hasonló stílusú házakat építsenek otthon, az Egyesült Államokban. Bár a francia provinciális stílus nem vált széles körben népszerűvé, mint a Nagy-Britannia és az Egyesült Királyság által inspirált építészeti stílusok, viszont az 1920-as és 1960-as években jelentős népszerűségnövekedést ért el. Fontos megjegyezni, hogy az Egyesült Államokban a francia provinciális stílusú házak a 17. és 18. századi eredeti házak újjáélesztésének tekinthetők.

A francia provinciális építészet kötelező elemei

Sok építési és lakberendezési irányzattal ellentétben a francia provinciális építészet az elmúlt évszázadok során megőrizte legfontosabb elemeit. A francia provinciális építészet néhány megkülönböztető jellemzője a következő.

Kőből vagy téglából készült homlokzat

Néhány francia provinciális otthonban előfordulhat fafödém, de a legtöbb esetben ezek az impozáns házak tégla, vagy kőhomlokzattal készülnek. A homlokzat általában lapos, de néhánynak a bejárat vagy a ház más részei közelében lekerekített tornyai vannak.

Szimmetria

A francia koloniál építészethez hasonlóan a francia provinciális házak is rendkívül szimmetrikusak. Jellemzően a főbejárat pontosan a ház homlokzatának közepén helyezkedik el, és ugyanolyan magas, téglalap alakú ablak található az épület mindkét oldalán. Ezeket az ablakokat általában egyszerű, festett redőnyök szegélyezik. A szimmetriától egyes házaknál csak a már említett lekerekített tornyok szakadtak el.

Meredek hajlású tető

Szinte minden francia provincialista háznak meredek hajlású, csücskös teteje van, ami azt jelenti, hogy a tető mind a négy oldala lefelé, a föld felé lejt, valamint nyeregtetői, amelyek a tető szélén túlnyúló kis bővítmények. Az otthon egyszerű szépségét fokozza, hogy sok tető palából vagy rézből készült.

Legalább két emelet

A francia provinciális stílus grandiózus, így nem meglepő, hogy ezek az otthonok jellemzően legalább kétszintesek. Gyakran előfordul, hogy a felsőbb emeleteken magas, íves ablakok vannak. Sok otthonban az ablakok túlnyúlnak a tetővonal ereszén, hogy a szerkezet még magasabbnak, grandiózusabbnak tűnjön.

Egyszerű, mégis elegáns belső terek

Az egyenes, szimmetrikus vonalak ellenére, amelyeket a francia provinciális otthonok külsején talál, a francia provinciális belső terek jellemzően lágyabbak, ívelt vonalakkal és sok textúrával, például vászon, fa, kovácsoltvas és kő anyagokkal.

Nagy, tágas belső terek a francia provinciális stílus jellemzője
Nagy, tágas belső terek a francia provinciális stílus jellemzője

A belső színek a környező tájat tükrözik, így a krém, a fehér, a barna, a zöld, a kék és a szürke gyakori színek. A hagyományos francia provinciális enteriőrök nagyon hasonlítanak a népszerű modern parasztházi dekorációhoz, amelyet manapság sok otthonban talál vidéken.

Hol találhatók francia provinciális házak és épületek ?

A francia vidék kétségtelenül a legjobb hely arra, hogy gyönyörű, francia provinciális otthonokat lássunk és inspirálódjunk azokból. Az 1600-as és 1700-as évekből származó eredeti házak közül sok még ma is áll.

Azonkívül Kínában, és az Egyesült Államokban található a legtöbb ilyen stílusú ház Franciaországon kívül. Elvétve természetesen számos országban megtalálhatóak, de ebben a két országban viszonylag gyakoriak a jobb módú környékeken.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....