Festék eltávolítása vinil ablakkeretről

  • Olvasási idő:4perc

Háza külső festése közben előfordulhat, hogy rémülten veszi észre hogy a festék lecsepegett a vinilablakok külső keretére. Csöpögések előfordulnak, ez a festés velejárója. De csak a műanyag maszkolófólia, és esetleg a talaj az egyetlen elfogadható hely, ahová a festék csöpöghet, nem pedig az ablakkeret.


Kapcsolódó cikkek


Ha festék kerül az üvegre, azt könnyű kijavítani. Csak használjon borotvapengét. De amikor festék kerül a vinil ablakkeretre, az sokkal nehezebb, és néha a javítás nem tökéletes. Ennek az az oka, hogy a vinil puhább, mint az üveg, ezért nehezebb a festéket levakarni vagy lecsiszolni a vinilről anélkül, hogy túl sokat eltávolítanánk a vinilből. Néhány egyszerű eszközzel azonban vissza lehet állítani az ablakok festékmentes állapotát.

Festékcseppek a vinil ablakkereten

Ha nagy mennyiségű festék kerül a vinil ablakokra, a festék eltávolításának legjobb módja, ha hagyja megszáradni a festéket, majd lekaparja. Bár ellentmondásosnak tűnhet, de minél több festék van a felületen, annál jobb. Több festék lesz amit megfoghat, ami lehet hogy egyszerre jön le.

Ha még nedves állapotban próbálja letisztítani a festéket, akkor a végén nagyobb kárt okozhat. A festék elkenésével egy ultravékony réteg jön létre, amelyet később nehezebb lesz eltávolítani.

Miután egy-két napig hagyta a festéket alaposan megszáradni, kezdje el körömmel eldolgozni a szélét. Az egész gombolyagnak egy darabban kell lehámlania, és nem hagyhat nyomot. Ez a vinilkereten, és az üvegen is működik.

Festék pigment a vinil ablakkereteken

Ha fehér vagy világos színű vinil ablakkerete van, még ha el is távolítja a festéket, marad némi pigment, amelyet nehéz eltávolítani.

Először próbálkozzon festékhígítóval, vagy ásványi szeszszel egy fehér, tiszta, nem festett ruhával kombinálva a pigment eltávolítását. Ha ez nem, vagy csak részben működik, használjon finom szemcseméretű #320-as csiszolópapírt, és óvatosan dörzsölje át a pigmentfoltot.

Tipp
Ne feledje, hogy a felesleges anyagot a vinil ablakkeretről távolítja el, ezért óvatosan bánjon vele. Csak annyi pigmentet csiszoljon le, amennyi épp szükséges.

Hengeres festékfoltok a vinilablakokon

Az erőteljes hengerléssel keletkezett kisebb pöttyök száradás után egy műanyag gittkéssel, vagy akár körömmel is lejönnek.

Legyen óvatos a borotvapengék használatával, mivel azok belevágnak a vinilbe. A vinil puha felületén szinte lehetetlen szabályozni a penge szögét, de az üveg elég kemény ahhoz hogy a penge ne vájjon bele.

Festékszóró pöttyök a vinil ablakokon

A vinil ablakkereteken lévő festékszóróval hagyott foltokat lehetőleg azonnal törölje le. Ha megszáradtak, akkor csiszolja le őket finom szemcsés csiszolópapírral a #320-as szemcsés tartományban. Ezek azért nehezebbek, mert a festékszórók a festék nagyon finom porlasztására specializálódtak. Így az ablakkeretre kerülő pöttyök nem elég nagyok ahhoz, hogy lekaparja őket. Ha lehetséges, a festékpöttyöket a felületre kerülésük után másodperceken belül törölje le. A legtöbb esetben ez nem lehetséges, mert a pöttyök azonnal megszáradnak.

A csiszolópapír tompítja a vinil felületét, ezért dönteni kell arról, hogy mi a fontosabb: a festék eltávolítása vagy az ablakkeret felületének épségének megőrzése.

Festékfoltok a vinil ablakokon

Csiszolja le az elkenődött festéket finom csiszolópapírral száradás után. A maszatok akkor keletkeznek, amikor az ablakkeretre csöpög, majd hozzádörzsölődik valamihez. Vagy akkor keletkezik, amikor véletlenül leejti a festéket, majd sikertelenül próbálja letörölni.

A festékszóró foltjaihoz hasonlóan finom szemcsés csiszolópapírral távolítsa el a festéket. Csak annyit dörzsöljön, amennyi a festék eltávolításához szükséges, természetesen ezt is száradás után..

Festék az ablaküvegen

Ha a festék csak az ablaküvegen van, akkor könnyű a megoldás. Először egyélű borotvapengéket kell beszereznie, amelyek a legtöbb háztartási központban és barkácsáruházban kaphatók. Ez az üvegre került festék minden típusánál működik, bár a maszatos festék nehezebb, és általában nem távolítható el ilyen módszerrel rendesen. Viszont ha a festék vízbázisú, akkor egy kis áztatás után könnyen letörölhető.

Borotvával

A borotva éles oldalát körülbelül 15 fokos szögben támassza az üvegre. Csúsztassa előre a borotvát, és vágja le a festéket az üvegről. A borotva nem karcolja meg az üveget.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....