Fa kitöltőanyag készítése házilag

  • Olvasási idő:3perc

Mivel rengeteg olcsó, kereskedelmi forgalomban kapható feltöltőanyag és fagitt áll rendelkezésre, talán elgondolkodik azon, hogy miért akarna saját DIY fa-feltöltőanyagot készíteni. A boltból beszerezhető feltöltőanyagokkal könnyű dolgozni, és némelyikük színezett is, hogy utánozza a különböző fafajták színét. Mégis, sok gyakorlott famegmunkáló készíti el a saját fa-feltöltőanyagát, néhány okból kifolyólag.

Miért készítsen saját fakitöltőanyagot ?

A házilag készített feltöltőanyagot gyakran nevezik asztalosgittnek, mivel a famegmunkálók, és az ácsok gyakran saját maguk készítik el a töltőanyagot, hogy az pontosan illeszkedjen egy adott famegmunkálási projekthez. Ezt a minőséget úgy érik el, hogy magát a fát használják fel, az ugyanabból a fából származó fűrészpor, és egy kötőanyag, általában gyanta vagy faragasztó összekeverésével.

A kényelem a másik ok, amiért érdemes lehet saját feltöltőanyagot készíteni. Ha kifogy a kereskedelmi forgalomban kapható fafeltöltő anyagból, miközben egy projekten dolgozik, percek alatt összeállíthat egy kis adagot saját kezűleg.

A saját feltöltőanyag szorosan illeszkedik a projekt faanyagához, de nem lesz pontosan ugyanolyan, mivel a ragasztó színe eltér a fától. A saját töltőanyag jól működik a kisebb lyukak és repedések kitöltésére, de nem elég erős a nagy lyukak, repedések és bemélyedések áthidalására. Mint minden fafeltöltőanyag esetében, a barkácsolt töltőanyag sem lesz képes a fa szemcsézettségéhez igazodni. A legtöbb faragasztó enyhén barna színű, de ha talál színtelen faragasztót, akkor az jobb színmegfeleltetést fog eredményezni.

Amire szüksége lesz

Felszerelés és szerszámok

  • Elektromos csiszológép, vagy reszelő.
  • Gitt-kés.
  • Finomszemcsés csiszolópapír.
  • Egy darab szövet.

Anyagok

  • Fapálca.
  • Karton vagy kisebb fadarabok.
  • Faragasztó.

Útmutató a készítéshez

Készítsen némi fűrészport

Csiszoljon le egy darab mintafát, amely megfelel a projekt anyagának. Egy gyűjtőzsákkal ellátott csiszológép segítségével könnyen összegyűjtheti a fűrészport, de reszelővel, vagy kézzel történő csiszolással is tökéletesen használható fűrészport nyerhet, ha nincs elektromos csiszológép.

Gyűjtsön össze egy kis halom fűrészport egy darab kartonra. Szitálja át a fűrészport, és távolítsa el a nagyobb darabkákat, fa vagy fémforgácsot, illetve egyéb szennyeződéseket.

Tipp

Győződjön meg róla, hogy a lecsiszolt fűrészpor színe megegyezik e a javítandó terület színével. Például ne használjon fűrészport a fa csomós területről, amely általában sötétebb, mint a fa többi része.

Keverje össze az összetevőket

Gyűjtse össze a megtisztított fűrészport egy kis kupacba. Adja hozzá a faragasztót, és keverje össze egy pálcikával, addig adagolva a ragasztót, amíg a keverék sűrű gyurmává nem válik, nagyjából olyan állagúvá, mint a süteménytészta. Kerülje el azt a hibát hogy annyi ragasztót ad hozzá, hogy a keverék folyóssá váljon. A faragasztó viszonylag gyorsan megszilárdul, ezért ne tétlenkedjen mert összesen körülbelül 10 perc munkaideje van a töltőanyag elkészítésére, és felhordására.

Ilyen finomságú legyen a fűrészpor hogy jó kitöltőanyag legyen belőle
Ilyen finomságú legyen a fűrészpor hogy jó kitöltőanyag legyen belőle

Formázza még a keveréket ameddig még képlékeny. Ha az elegy már elkezdett megdermedni, akkor nehéz lesz felvinni a munkaanyagra. Ha ez történik, kezdjen egy új adaggal, és kissé növelje a keverékben lévő faragasztó mennyiségét. Ha elérte a megfelelő textúrát, azonnal lásson hozzá a töltőanyag felvitelét a munkadarabra.

Ezután nyomja a gittet kézzel a vájatba, vagy lyukba a munkadarabon, majd kézzel távolítsa el a felesleget. Gyorsan dolgozzon, és egy gittkéssel simítsa el a feltöltőanyagot, majd hagyja a töltőanyagot teljesen megszáradni.

A gittkést azonnal mossa le meleg vízzel és szappannal. A töltőanyagot nehéz eltávolítani a szerszámokról, miután megszáradt. Dobja ki a fel nem használt feltöltőanyagot, mert az már nem menthető meg későbbre.

Fejezze be a projektet

A kitöltött területet nagyon enyhén csiszolja le finom csiszolópapírral, ha már megszáradt a kitöltőanyag. Nem igényel nagy erőfeszítést a terület simára csiszolása. Kerülje a túlcsiszolást. Végezetül törölje tisztára a területet egy darab rongygyal.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....