Felkészülés a télre otthonában

 • Olvasási idő:9perc

Otthonának télre való felkészítése nem szórakoztató, ha már hideg van odakint. Az ősz tehát a téliesítés ideje, hogy felkészüljön a szezonra. A megfelelő téliesítés magában foglalja otthona HVAC-berendezéseinek, valamint a kritikus szerkezeti és mechanikai rendszerek szisztematikus felülvizsgálatát. Gondoskodjon ezekről az elemekről még a tél előtt, hogy a havat meghitt kényelemben élvezhesse.


Kapcsolódó cikkek


Íme, az otthonának legfontosabb területei, amelyekre a téliesítés során összpontosítania kell.

A téli ellenőrzést jobb ha nem hanyagoljuk el
A téli ellenőrzést jobb ha nem hanyagoljuk el

A fűtési rendszer ellenőrzése

A fűtési rendszer talán a legkritikusabb elem egy otthon számára télen. A következő feladatok segítenek felkészülni, hogy ne érje meglepetés.

Próbaüzem

Legkésőbb októberben végezzen próbaüzemet a fűtési rendszerével. Kapcsolja a termosztátot fűtési üzemmódba, és állítsa 25 Celsius-fokra. Hallania kell, hogy a bekapcsol, és néhány percen belül meleget kell adnia. Ha a rendszer jól működik, állítsa vissza a termosztátot a normál beállításra. Ha a berendezés nem működik megfelelően, megpróbálhatja saját maga diagnosztizálni. Attól függően, hogy mi a baj, lehet, hogy maga is meg tudja javítani, de az is lehet, hogy szakképzett szervizesre van szüksége.

Cserélje ki a légszűrőket

Tegyen be egy új, tiszta légszűrőt. Ez egyszerű, és ha így tesz, biztosítja a levegő szabad áramlását és a tisztább környezetet. Minden fűtő berendezésnek saját követelményei vannak a légszűrőkkel szemben, ezért kövesse a gyártó ajánlásait.

Ellenőrizze a tüzelőanyag-ellátást

Ha propán- vagy fűtőolajkazánja van, győződjön meg róla, hogy az üzemanyagtároló tartálya feltöltve van, és üzemkész.

Ellenőrizze és tisztítsa meg a fűtési szellőzőnyílásokat

Távolítsa el a fűtési szellőzőnyílások akadályait, hogy a levegő szabadon áramolhasson. Sok szakértő azt ajánlja, hogy évente vagy kétévente egy szerviztechnikus jöjjön ki és tisztítsa meg a szellőzőnyílásokat.

Ellenőrizze a szén-monoxid-szivárgást

Ez a csendes gyilkos könnyen kimutatható egy olcsó teszttel vagy egy elemmel működő riasztóval. Ha problémát észlel, hívjon szakembert a szivárgás okának azonosítására és kijavítására. Általában a kályha, vagy más tüzelőanyagot égető készülék, például egy vízmelegítő rendszerében keletkező szivárgásról van szó. Ne halogassa ezt a munkát mert a szén-monoxid-szivárgás nagyon veszélyes helyzet.

Ellenőrizze a kéménynyílásokat

Egyes kazánok, valamint gázüzemű vízmelegítők kéményen keresztül vezetik el az égésterméket, míg az újabb, nagy hatékonyságú modellek az oldalfalon keresztül futó műanyag csöveken keresztül. Győződjön meg róla, hogy ezek a szellőzőnyílások nyitva vannak-e, és nincsenek e bennük olyan akadályok, amelyek elzárhatják a szellőzőcsöveket, és akadályozhatják a hatékony égést, és a füstgázok megfelelő elvezetését.

Téliesítse a légkondicionáló rendszert

Gyakran elhanyagolják a hűtőrendszer egyik legfontosabb részét: a kinti kondenzációs egységet, amely a nyári hőségben dolgozik. Ez az alkatrész a tél közeledtével egy kis figyelmet igényel.

Tisztítsa meg a kondenzációs egységet a törmeléktől

Egy tömlővel, amelynek szórófejét a legmagasabb nyomásra állította, tisztítsa meg a ventilátorlapátokat és a kondenzációs tekercseket a törmeléktől és a szennyeződésektől. Hagyja a készüléket teljesen megszáradni, mielőtt letakarja a szezonra.

Fedje le a kondenzációs egységet

Ha nem védi a kondenzációs egységet, akkor a nedves levelek és a törmelék károsíthatja, ami hozzájárul a belső alkatrészek rozsdásodásához és befagyásához. Bár ezeket az egységeket kültéri használatra tervezték, az erre a célra készült, lélegző, de vízálló burkolattal való lefedés nagyban hozzájárul az egység élettartamának és hatékony teljesítményének meghosszabbításához.

Téliesítse az ablakos légkondicionálókat

A légkondicionálókat, ha lehetséges, szerelje ki és tárolja őket télire. Az ablakokban hagyva ezeket a készülékeket nagyon nehéz hatékonyan lezárni a hideg huzat ellen. Ha nem lehet eltávolítani őket, akkor zárja le a szellőzőnyílásokat, és gondoskodjon a kondenzációs egység lefedéséről.

Ellenőrizze a kandallót és a kéményt

Bár meleg időben nagyrészt figyelmen kívül hagyják, a fatüzelésű kandalló és kémény, télen a hideg levegő szivárgásának és egyéb problémáknak jelentős forrása lehet. Ezért a kéménynek és a kandallónak szüksége van némi ellenőrzésre és szervizelésre, mielőtt a tél beköszönt.

Távolítsa el az akadályokat

Ellenőrizze, hogy a kémény mentes e a madarak, mókusok vagy más apró állatok fészkeitől.

Ellenőrizze a csappantyút

Győződjön meg arról, hogy teljesen kinyílik és bezáródik, és hogy nyitott vagy zárt helyzetben rögzíthető e.

Ellenőrizze a kémény huzatát

Győződjön meg arról, hogy a kémény megfelelően e füstöl. Tesztelje ezt úgy, hogy több újságlapot éget el. Amikor a kandalló csappantyú nyitott helyzetben van, gyújtsa meg az újságot a kandallóban. A füstnek fel kell emelkednie a kéményen. Ha nem, akkor akadály van, és szakembert kell hívnia a kémény tisztításához.

Tisztítsa meg a kéményt

Ha a kandalló kéményének tisztítása óta több év telt el, bízza rá egy profi kéményseprőre.

Vizsgálja meg a kandalló tűzálló tégláját

Ha bármilyen nyitott habarcshézagot lát, azonnal javítsa meg őket. Tűz terjedhet a falazott tűzálló tégla mögötti falba a nyitott habarcshézagokon keresztül.

Téliesítse a vízcsöveket

A vízvezetékek különösen érzékenyek a fagyásra hideg időben. A fagyásból származó csőrepedések pedig a legdrágább javításokat okozhatják az otthonban. A szabadban lévő vízcsövek időnként meg is fagyhatnak. Ezért fontos, hogy szisztematikusan felülvizsgálja az otthoni vízvezeték csöveket.

Szigetelje a szabadban csővezetékeket

Ha nem szigetelt terekben, például kúszótérben, padláson, külső falakon stb, vannak szabadon lévő vízcsövei, tekerje be őket habszigetelő csíkokkal.

Külső csaptelepek

A kerti csaptelepek vízellátását a le kell zárni, és a külső csapok kinyitásával is ki kell engedni a vizet belőlük. Megfontolható a szigetelt fedősapka használata. És ne felejtse el lecsatlakoztatni a kerti tömlőket és leengedni őket.

Szezonális leállás

Ha több hónapra leállít egy ingatlant, ha télire eltávozik belőle, akkor mindig zárja el a vízellátást és ürítse ki a vízvezeték rendszert . Ha szivárgás lépne fel, amikor Ön nincs jelen, a kár katasztrofális lehet.

Szigetelés felülvizsgálata

A nagyobb szigeteléskorszerűsítés nem olyasmi, amit a tél előtt sietve kell elvégezni. Egy olyan otthont, amelynek komolyan szüksége van több szigetelésre, alaposan fel kell mérni a minőségi munka biztosítása érdekében. Vannak azonban olyan területek, amelyeket könnyedén szigetelhet, hogy felkészüljön a télre.

Szigetelje a külső konnektorokat és kapcsolótáblákat

Használjon olcsó habszivacs tömítéseket a kinti konnektorokhoz.

Tömítse le a használaton kívüli kandallókat

Ha nem használja a kandallóját, és az szivárogtatja a levegőt, vágjon ki egy darab üvegszálas szigetelőanyagot, és tömje be a kandallóba a kandallóvédő mögé, hogy elzárja a kéményen keresztül beáramló hideg levegőt. Természetesen ezt el kell távolítania, amikor használja a kandallót.

Zárja le az ajtókat és az ablakokat

Az ajtók és ablakok körüli légszivárgásokból beszivárgó hideg levegő jelentősen hozzájárul a fűtésszámlához. Egyszerű módja a számla csökkentésének, ha ezeket a huzatokat egyszerű időjárásszigeteléssel minimalizálja.

Ablakok

Ellenőrizze a külső díszléceket

Nézze meg az ablakok körül, hogy nincs-e sérült vagy hiányzó tömítés. Használjon jó minőségű külső tömítőanyagot a talált rések tömítéséhez.

Ellenőrizze a régi ablakokat

A hagyományos üvegezésű, az üvegtáblákat a keretben tartó gittet tartalmazó ablakoknál előfordulhat, hogy a gitt megrepedt, és kihullott. A hiányzó gittet tartalmazó ablakokat gittelje újra.

Ellenőrizze az ablaksíneket

Tisztítsa meg a síneket minden olyan törmeléktől, amely zavarhatja a tömítéseket.

Ellenőrizze a zárszerkezeteket

Győződjön meg arról, hogy megfelelően működnek. Hogy a tél beállta után is biztonságosan zárni tudja őket.

Ellenőrizze a légszivárgást

Egy olyan napon, amikor kint szeles az idő, csukja be az ablakokat, és ellenőrizze le a légszivárgást. A szivárgások általában a széleknél találhatók, ahol az ablak csuklós, csúszó vagy egy másik egységgel találkozik. Jó és egyszerű megoldás, ha olcsó nyomós tömítő anyagot használ a szivárgások tömítésére. Nyomja be a tömítőanyagot az összes olyan illesztésbe, ahol a levegő szivárog.

Ajtók

Ellenőrizze a tömítést

Nézze meg az ajtókeretek külső díszléceit, és szükség esetén adjon hozzá új, jó minőségű tömítőanyagot.

Ellenőrizze az ajtók körüli időjárásgátlókat, beleértve az ajtó aljához rögzített ajtószárnyat is.

Ellenőrizze a légszivárgást

Tapogassa ki, vagy füsttel nézze meg az ajtók körül a beáramló levegőt, és adott esetben használjon tömítőanyagot a rések tömítésére.

Ellenőrizze a tetőt

Végezzen egy gyors ellenőrzést a tetőn, hogy felkészüljön a télre. Vagy bízzon meg valakit az ellenőrzéssel, ha ezt nem szívesen végzi el saját maga, vagy ellenőrizze saját maga, jól rögzített, csúszásmentes talpú cipőben.

Ellenőrizze a zsindelyeket

Ellenőrizze a tetőt a hiányzó vagy sérült zsindelyek tekintetében, és cseréltesse ki őket.

Ellenőrizze a villámhárítót

Ellenőrizze a kémények és más tetőnyúlványok körüli villámhárítót, amelyek gyakran a vízbeszivárgás forrásai. Szükség esetén javíttassa meg.

Ellenőrizze az ereszcsatornákat

Győződjön meg róla, hogy az ereszcsatornák és a lefolyók tiszták, nem tömítik el levelek vagy törmelék. A tél folyamán az ereszcsatornákban maradt nedves levelek megfagyáskor jelentős súlyt és térfogatot adnak, ami növeli a kárveszélyt. Győződjön meg arról is, hogy az ereszcsatornák szilárdan vannak-e rögzítve.

Téliesítse az öntözőrendszert

Az öntözőrendszert nem szabad figyelmen kívül hagyni, amikor otthonát felkészíti a télre. Ha van kertésze, amelyik ezzel foglalkozik, legkésőbb októberig kérje meg, hogy jöjjön el a rendszer leürítésére és téliesítésére. A locsolórendszer téliesítését viszonylag könnyen elvégezheti saját maga is. Ehhez el kell zárni a vizet, le kell üríteni a csöveket, lehetőlegki kell fújatni a felesleges vizet. Ez megakadályozza, hogy a csapdába esett víz megfagyjon és megrepessze a műanyag csöveket.

A medence és a fürdő téliesítése

Az, hogy hogyan téliesíti a medencét az attól függ, hogy milyen típusú medencéje van. Egy föld feletti medence sokkal eltérő eljárásokat igényelhet, mint egy földbe épített medence. A medencekarbantartóval végeztesse el az összes szükséges téliesítési eljárást. Ha saját maga végzi el ezt a munkát, ügyeljen arra, hogy gondosan kövesse a medence gyártójának a téliesítésre vonatkozó ajánlásait.

Tárolja a kültéri tárgyakat

Az udvart is fel kell készítenie a télre. Kövesse a szokásos gyep, és kerti téliesítési eljárásokat, amelyek magukban foglalják a fű, a virágágyások és más növényzet gondozását. A kültéri bútorokkal és egyéb tárgyakkal is foglalkoznia kell.

 • Fedje le a teraszbútorokat.
 • Védje a bútorokat, vagy vigye be őket a téli tárolásra.
 • Fesse be a fából készült verandát.

Lehet, hogy erre nem minden évben van szükség, de egy megfelelően tömített veranda ellenállóbb lesz a téli károkkal szemben.

 • Tisztítsa meg és tömítse le a betont.
 • A tél előtt itt az ideje, hogy befoltozza a betonlépcsőkön vagy járdákon keletkezett repedéseket vagy sérüléseket.
 • Engedje le a fűnyíróból az üzemanyagot.
 • Engedje le a benzinnel működő fűnyírót és más motoros gyepszerszámokból az üzemanyagot, és télire tárolja őket száraz és biztonságos helyen.
 • Húzza ki a vízijátékok, és a a szökőkutak szivattyúit.

Tisztítsa meg és tárolja a kerti szerszámokat

 • Győződjön meg róla, hogy a szerszámok nem tartalmaznak szennyeződéseket, és száraz helyen tárolja őket.
 • Tisztítsa meg és tárolja a grillt.
 • Alaposan tisztítsa meg a grillsütőt és más grillfelszerelést, és vagy takarja le, vagy vigye be télire őket fedett helyre.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....