A hacienda építészet jellemzői

  • Olvasási idő:4perc

A fehér stukkófalakról, a vörös agyagból készült tetőcserepekről, és a nehéz, rusztikus faelemek használatáról ismert hacienda-stílusú házak évtizedek óta rendkívül népszerűek az Egyesült Államok délnyugati részén, valamint Kaliforniában és Floridában, és a világ különböző országaiban is egyre többen választják ezt a stílust. A spanyol koloniális építészettel, a spanyol építészettel és a spanyol koloniális újjászületés építészetével sok közös jellemzőt hordozó hacienda-építészet hosszú múltra tekint vissza olyan országokban, mint Spanyolország és Mexikó, de csak az 1600-as évek és az 1800-as évek közepén jutott el az Egyesült Államokba.

Egy szép hacienda udvara
Egy szép hacienda udvara

Bár a hacienda stílusú házak közel négyszáz éve népszerűek az Egyesült Államokban, a mai hacienda építészet számos eredeti elemét megőrizte. Olvasson tovább, hogy többet tudjon meg a hacienda-építészetről, beleértve annak történetét és a kötelező építészeti elemeket.

A hacienda-építészet története

A hacienda-építészet eredetileg Spanyolországból és Mexikóból származik, ahol hagyományos építészeti stílusnak számít, hagyományos építési technikákkal. A közel négyszáz éves múltra visszatekintő hacienda stílusú házaknak főleg az Amerikai kontinensen van nagy múltja. Az 1600-as évek és az 1800-as évek közepe táján a spanyol telepesek olyan államokban építették hacienda-birtokaikat, mint Kalifornia, Arizona, Új-Mexikó és Florida, mivel ezek az államok melegebb és szárazabb éghajlatúak voltak, mint az őshazájuk.

Mivel a spanyol telepesek a Spanyolországhoz és Mexikóhoz hasonló éghajlatú területeket választottak, képesek voltak a hagyományos házépítési stílusukat megvalósítani számos olyan erőforrással, amely Spanyolországban, Mexikóban és az Egyesült Államok melegebb éghajlatú területein rendelkezésre állt. Néhány gyakori erőforrás közé tartozott a szalmából és agyagból készült vályog (fehér stukkóval befejezve), valamint a vörös agyag a hacienda ikonikus tetőcserepeihez.

Fehér fal, félkörív cserepek, fa
Fehér fal, félkörív cserepek, fa

A spanyol koloniális korszak az 1800-as évek közepén ért véget, de a hacienda stílusú házak továbbra is népszerű építészeti stílus maradt az építészek körében. Az 1900-as években, amikor a hacienda-házakat a Colonial Revival mozgalom tovább népszerűsítette, sok házépítő inkább a régi bevált hagyományos anyagokat, például vályogot és agyagot használta, minthogy csak szükségből használta volna azokat, ezáltal teljesen megtartva a stílust. Ebben az időben a hacienda-házakban regionális stílusok alakultak ki, de még mindig sok közös kulcselemük van.

Kötelező elemek

Mint korábban említettük, a hacienda-stílusú házak között országszerte találhat némi földrajzi különbséget, de sokan megtartották az eredeti elemeket. A hacienda-építészet néhány jellemzője a következő:

Vörös agyag tetőcserepek

A hacienda stílusú házak egyik legfelismerhetőbb jellemzője a kézzel készített, vörös agyagcseréppel fedett, alacsony nyeregtető. A cserepek fél cső alakúak, így képesek a hűvös levegőt felfogni és az otthonnak átadni. Mivel az agyagtetők hajlamosak a szivárgásra, ezért a meleg, száraz környezetben a legjobban megfelelnek a hacienda-építészetben található meleg, száraz környezetnek.

Fehér stukkófalak

A hagyományos hacienda-házaknak mindig vastag, vályogfalai voltak, amelyeket fehér stukkóval fejeztek be. Amellett, hogy a vályog könnyen hozzáférhető építőanyag, a vastag, fehér falak ideálisak a meleg, napos éghajlaton. A napsütéses napokon a falak benn tudják tartani a hűvös levegőt. Éjszaka pedig lassan leadják a napból elnyelt meleget a házba.

Rusztikus fa akcentusok

A nehéz faajtók és a szabadon álló fagerendák gyakran használt elemek a hacienda stílusú otthonokban. Mivel a stukkófalakat gyakran nem látják el fából készült szegéllyel, a falak és a mennyezet tartószerkezeteként szabadon hagyott gerendákat használnak. Ráadásul melegséget és textúrát kölcsönöznek az egyszerű hacienda belső és külső falaknak.

Kis ablakok

A legtöbb hacienda stílusú házban nagyon kevés és nagyon kicsi ablak van. Miért ? A kevés kis ablak lehetővé teszi a hűvös szellő bejutását az otthonba, de megakadályozza, hogy a közvetlen napfény túlságosan felmelegítse a teret. Bár a hagyományos hacienda-házak ablakai nem rendelkeztek üvegablakokkal, nem valószínű, hogy sok modern haciendát talál anélkül.

Udvarok

Akár belső, akár külső udvarról van szó, az udvar a hacienda-építészet kulcsfontosságú eleme. A hagyományos hacienda-házak udvara a ház közepén helyezkedik el, így a tulajdonosok a házban vagy a szabadban is főzhetnek, így a főzés során keletkező hő egy részét leadják, de már manapság az udvarok jellemzően a ház oldalánál vagy hátul helyezkednek el.

Boltívek

Bár a hacienda stílusú házak általában nagyon egyszerű külsővel rendelkeznek, kevés vagy semmilyen díszítéssel, ezért a boltívek stílusos építészeti elemet adnak hozzá. Általában a haciendák kültéri folyosóin vagy udvarain használják őket.

Hol találhatók a Hacienda-stílusú házak ?

Mivel a vályogfalak és az agyagcserepek a legjobban megfelelnek a meleg, napos környezetben, gyakran találunk hacienda stílusú házakat Amerika délnyugati részén, különösen Arizonában és Új-Mexikóban -, valamint Kaliforniában és Floridában. Mivel a vályog a melegebb, szárazabb éghajlaton a legjobb, ezért Európában a Földközi tenger vonzáskörzetében találhatóak, viszont a hideg, nedves időjárásban károsodhat, ezért az északi, hűvösebb országokban egyáltalán nem jellemző.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....