A fugázás helyes kivitelezése

 • Olvasási idő:6perc

A festéshez hasonlóan a fugázás is egyike azoknak a házi barkácsolási projekteknek, amelyekről sokan azt feltételezik, hogy nagyon egyszerűek, és nem igényelnek oktatást. A valóságban a legtöbb ember egyszerűen soha nem tanulta meg, hogyan kell helyesen fugázni, vagy csak egyszerűen tömíteni a dolgokat, így a munka túl gyakran végződik nem megfelelő minőséggel. Ha azonban megtanul néhány egyszerű lépést, a fugázási munkák úgy fognak kinézni, mintha profi szakember végezte volna őket.


Kapcsolódó cikkek


Mielőtt elkezdené…

Sokan meglepődnek, amikor megtudják, hogy hányféle fugázóanyag közül lehet választani, a fugázandó felülettől függően. Fontos, hogy olyan terméket válasszon, amely megfelel az Ön igényeinek. Íme néhány fajta:

Akril latex fugázó: Ez egy nagyszerű általános célú termék, amely felülete festhető, és könnyen tisztítható szappannal és vízzel. A legjobban száraz területeken, vagy olyan területeken kell használni, ahol a nedvességtől való védelem érdekében átfesthető. A legjobb beltéri felhasználásra, például szegélylécek és fa díszlécek körüli tömítésre szokták használni.

Latex tömítőanyag szilikonnal: Ez egy alap akril latex tömítőanyag, amelyhez szilikont adnak hozzá, hogy jobb vízállóságot biztosítson. Általában festhető, bár a festéket nem fogadja el olyan könnyen, mint az egyszerű latex fugázás. Kiváló tömítőanyag beltéri és kültéri használatra egyaránt. A tisztítás szappannal és vízzel könnyen elvégezhető.

Tiszta szilikon tömítőanyag: Ez egy valamivel drágább, prémium minőségű tömítőanyag, amely ideális a magas nedvességtartalmú helyeken, például kádakban és zuhanyzókban. Nem fogad el festéket, de különböző színekben kapható, hogy megfeleljen az Ön igényeinek. Ez egy oldószer alapú termék, amelynek tisztításához ásványi szeszre van szükség.

Butilgumi fugázó: Ez egy kültéri fugázó, amelyet gyakran használnak ereszcsatornák, vízelvezetők, tetőjavítások vagy hasonló alkalmazások tömítésére. A tisztításhoz ásványi szesz szükséges.

Tűzálló tömítőanyag: Ez egy magas hőmérsékletet (több száz Celsius-fokot) elviselő tömítőanyag, amelyet gyakran kandallókhoz és más magas hőmérsékletű berendezésekhez, kályhákhoz használnak. Latex és oldószeres termékek is kaphatóak belőlük.

Kőműves javítótömítés: Ez egy rendkívül rugalmas tömítőanyag, amelyet téglafalazatok, stukkók és betonlapok varratainak tömítésére használnak. Egyes típusok latex alapúak, míg mások oldószer alapúak, amelyek ásványi szeszes tisztítást igényelnek.

A megfelelő fugázás nem könnyű munka
A megfelelő fugázás nem könnyű munka

Az Ön által használt fugázópisztoly vagy adagolóeszköz típusa szintén fontos döntés. A fugázószerek megvásárolhatók nyomócsövekben vagy fugázópisztolyba tölthető patronokban. A profik általában patronokat és sima működésű fugázópisztolyt (gyakran csepegésmentes fugázópisztolyként ismert) használnak, mind a pénzmegtakarítás, mind a legjobb eredmény elérése érdekében.

Amire szüksége lesz a fugázáshoz, tömítéshez

Felszerelés és szerszámok

 • Snitzer, a régi tömítőanyag eltávolításához (opcionális).
 • Gittkés.
 • Sima működésű (csepegésmentes) fugázópisztoly.
 • Porszívó.
 • Fugaeltávolító eszköz, a sarkokhoz.

Anyagok

 • Tömítőanyag
 • Tiszta alkohol
 • Pamut rongyok
 • Festőszalag

Útmutató

Válassza ki a megfelelő tömítőanyagot és adagolót a projekt igényei alapján (lásd fent). Néhány megfontolandó dolog:

 • Szükség lesz-e a fugázás átfestésére ?
 • A fugának ellen kell állnia a nedvességnek ?
 • A fugázást beltéren vagy kültéren alkalmazza ?
 • Fontos a szappanos-vizes tisztítás ?

A régi tömítőanyag eltávolítása és a felület tisztítása

A régi fugázás eltávolítása (szükség szerint) és a felületek előkészítése nagyon fontos a hatékony fugázás és javítás szempontjából. A felületek előkészítéséhez távolítsa el a régi fugát egy snitzerrel.

A sarkokban lévő fugázási hézagoknál, például ahol a falicsempe találkozik a káddal, mosdókagylóval vagy munkalapokkal, a fugaeltávolító eszköz a legjobb, ami nagyszerűen működik az ilyen helyeken.

Ha régi fugát kell eltávolítani akkor a legjobb a direkt az erre célra használatos fugaeltávolító eszköz
Ha régi fugát kell eltávolítani akkor a legjobb a direkt az erre célra használatos fugaeltávolító eszköz

Használjon porszívót, hogy eltávolítsa az összes törmeléket a fugából és a környező területről. Végül tisztítsa meg a felületeket egy rongy és tiszta alkohol segítségével. Főleg a porcelán, vagy kerámiafelületeknek tökéletesen simának, tisztának és száraznak kell lenniük ahhoz, hogy az új fugát befogadják, de minden más felületnek is, amit fugázni szeretnénk.

A felületek maszkolása

Alkalmazzon festőszalag csíkokat, hogy mindkét felületet lemaszkolja azon a ponton, ahol a tömítőanyagnak meg kell állnia. Ügyeljen arra, hogy a szalag egyenes legyen, és hosszú szakaszokat használjon, ne rövid darabokat. A fuga akkor fog a legjobban kinézni, ha a szalaggal egy meglehetősen vékony, körülbelül 3-5 mm-es szélességű fugát hoz létre. Egyenetlen, vagy szintben eltérő illesztések esetén a fugának szélesebbnek kell lennie, akár 6-9 mm-esnek is.

A szép munkához használjon maszkolószalagot
A szép munkához használjon maszkolószalagot

Nyomja le erősen a szalagot a teljes hossza mentén. A cél az, hogy ezeket teljesen lezárja, hogy a tömítőanyag ne tudjon beszivárogni alatta, és éles határt képezzen a tömítőanyagnak.

Vigye fel a tömítést

Nyissa ki a fugázó tubust úgy, hogy a fúvóka hegyét 45 fokos szögben levágja egy késsel, és szúrjon be egy hosszú, tiszta pálcikát, vagy drótot a fúvókába, hogy átszúrja a belső tömítést. Néhányszor szúrja át a fúvókát, hogy biztosítsa a tömítőanyag egyenletes áramlását. (Néhány fugázópisztolyban van egy beépített sniccer a fugázócső hegyének lecsípésére, valamint egy szúróhuzal a tömítés áttörésére.)

Tartsa a fugázópisztolyt 45 fokos szögben, és ügyeljen arra, hogy elég erősen nyomja a “ravaszt”, hogy a tömítőanyagot teljesen a fugába tudja nyomni.

Húzza lassan végig a fugázópisztoly csöve hegyét a fugázandó rés teljes hosszán, miközben egyenletes erővel nyomja a fugázópisztoly “ravaszát”. Minél simább a felhordás, annál jobb lesz a végeredmény.

Tipp
A fúvóka végét vágja közelebb a csúcshoz a keskenyebb fugához, vagy lejjebb, a szélesebb fugához.

Simítsa el a fugaanyagot

Nedvesítse meg az ujját tiszta alkohollal (szilikon fugázóanyag esetén) vagy vízzel (latex fugázóanyag esetén). Egy rongy sarkát is nedvesítse meg vízzel vagy alkohollal, aszerint, hogy melyik a megfelelő. Az alkohol vagy a víz simítóanyagként, és hígítószerként fog szolgálni a fuga simításakor.

Enyhe nyomással simítsa el a fugát, az egyik végétől a másikig haladva. Ha az ujjára felesleges tömítőanyag kerül, törölje le a nedvesített rongyal, és nedvesítse meg újra az ujját. Folytassa a simítási folyamatot, amíg az egész maszkolt rész, amelyen dolgozik, be nem fejeződik.

Ellenőrizze a fugát, és ha hézagok vannak, vigyen fel kis mennyiségű további tömítőanyagot, és simítsa el megint az ujjával.

Tipp
Ha nem szereti, ha az ujjaira kerül a fugázás, használhat az ujja helyett egy lekerekített pálcikát (jégkrémpálcikát), vagy viselhet szorosan illeszkedő latexkesztyűt.

A maszkolószalag eltávolítása

Azonnal távolítsa el a maszkolásához használt festőszalagot amint végzett a munkával. Lassan távolítsa el a szalagot, és ferdén húzza el a kötéstől, ne a kötés felé. Vigyázzon, hogy a szalagról ne kerüljön nedves tömítőanyag a környező területekre.

A gyártó utasításai szerint hagyja a fugázóanyagot teljesen megszilárdulni, mielőtt nedvesség érné, vagy lefestené. Gyakran van különbség a fugázóanyag átfestése előtti “száradási idő” és a fugázószalag vízzel való érintkezése előtti “kikeményedési idő” között. Egyes latex fugázóanyagok 30 percen belül festhetőek, míg a szilikon fugázóanyagoknak több napos száradási időre lehet szükségük, mielőtt vízzel érintkezhetnének.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....