A japandi belsőépítészet jellemzői

  • Olvasási idő:4perc

Talán nem gondolná, hogy Japánban és Skandináviában sok a közös vonás, de a dizájnelemek tekintetében sokkal inkább hasonlítanak egymásra, mint gondolná. Mindkettőjük esztétikája az egyszerűségre, a természetes elemekre és a kényelemre összpontosít, így nem meglepő, hogy egyre több tervezőt látunk, akik a két megjelenést kombinálják, és “japandi”-nak (azaz japán és skandináv) nevezik. Bár viszonylag új trendről van szó, számíthat rá, hogy a japandi stílus hamarosan hódítani fog.

Milyen a japandi design ?

Egyszerűen mondva a japandi design a skandináv funkcionalitás és a japán rusztikus minimalizmus kombinációja, amely a művészet, a természet és az egyszerűség érzetét kelti. Ez a fúzió, a funkció, és a forma tökéletes keverékét hozza létre, a tiszta vonalakra, világos terekre és világos színekre összpontosítva.

Japandi stílusban berendezett szoba
Japandi stílusban berendezett szoba

Mik a japandi elemei ?

A japán és a skandináv design tökéletes fúziója, a Japandi design a minimalista, esztétikus, mégis rendkívül funkcionális kialakításra összpontosít.

A természetes anyagok sokaságára, visszafogott színekre, letisztult vonalakra és minimalista, mégis jól összeállított bútorokra számíthat ennél a trendnél.

A Japandi stílusok gyönyörű kézműves munkával rendelkeznek, a hangsúlyt a minőségre és a kézzel készített darabokra helyezik az eldobható, olcsó használati tárgyakkal szemben.

Japandi szobarészlet
Japandi szobarészlet

Sok semleges színt és festékválasztékot is látni lehet, amelyek kiegészítik a Japandi bútorokat és kiegészítőket. Általában nyugtató, csendes és békés színű palettákat választanak, de ha élénkebb színeket használnak, akkor azt logikusan és finoman teszik.

Emellett a japandi stílusok gyakran hangsúlyozzák a fenntarthatóságot. A természetes anyagok és az egyszerű minták elterjedtsége nagyszerű zöld dekorációs stílussá teszi. Mivel egyre több fogyasztó keresi a környezetbarát esztétikát, a japandi növekvő népszerűsége nem meglepő.

Hogyan működnek együtt a japán és a skandináv stílusok ?

Ha ismeri a skandináv dizájnt, biztosan találkozott már a “Hygge” fogalmával. Ez a skandináv koncepció az otthonosság koncepciója a dizájnban, és az elmúlt években egyre nagyobb népszerűségre tett szert a világban. Alapvetően az otthonánakk a szentélyélyének kell lennie, és a kényelem érzését kell nyújtania minden alkalommal, amikor belép a bejárati ajtón.

Ha ezt a gondolatot összeolvasztjuk a japán “wabi-sabi” fogalmával, vagyis azzal az elképzeléssel, hogy a tökéletlenségben is van szépség, akkor létrejön a Japandi nevű designházasság.

A japán és a skandináv dizájnstílusok azért működnek olyan jól együtt, mert mindkettő a minimalizmusban és a kényelemben gyökerezik. A kettő közös esztétikája olyan stílust hoz létre, amely egyszerre könnyed és kifinomult.

Japandi stílusú étkező
Japandi stílusú étkező

És ahol a két megközelítés eltér egymástól, a különbségek valójában kiegészítik egymást. Ahol a japán belső terek elegánsak, ott a skandinávok rusztikusak. A japán dizájn gazdagabb (de még mindig semleges) színei segítenek abban, hogy a skandináv otthonok szigorú, éles terei ne tűnjenek kórházinak, vagy túl hidegnek.

Hogyan dekorálhatok japandi stílusban ?

Ha a minimalizmus és a “Hygge” rajongója, akkor jó eséllyel már elkezdett kísérletezni a japandi stílussal. Ha igazán játszani szeretne ezzel a megjelenéssel, összpontosítson az olyan természetes anyagokra, mint a nyers fák, vagy a bambusz, amelyek a természet és az egyszerű szépség érzését hozzák el. Használjon tompa színeket halványzöld árnyalatokkal, vagy hozzon be növényeket és zöldet az otthonába, hogy a szabadtéri élet érzetét keltse.

A rendetlenség csökkentése szintén kulcsfontosságú a japandi stílus eléréséhez. Ez a tervezési esztétika a tiszta vonalakra és a nyitott terekre összpontosít. Ha azonban olyan háztartása van, aki nem híve a minimalista megjelenésnek, akkor próbálja ki a “hamis minimalizmust” természetes tárolókkal, például dobozokkal és kosarakkal, beépített bútordarabokkal, vagy összecsukható paravánokkal, hogy elrejtse a felesleges holmikat, és a tér érzete tiszta, és rendezett maradjon.

Japandi harmónia a helységekben
Japandi harmónia a helységekben

Ha mindkét ország stílusából a legjobbat szeretné elérni, merítsen a skandináv design otthonosságából meleg textúrákkal és puha darabokkal, miközben megtartja a japán dekoráció eleganciáját. Bár mindkét stílus a használati tárgyakra helyezi a hangsúlyt, fontos, hogy megőrizze a zen-szerű nyugalom érzését a térben.

Mivel a japandi design a kézművességre összpontosít, nem arra való, hogy könnyen eldobható tárgyakból álljon. Olyan darabokat keressen, amelyek kiállják az idő próbáját, és évekig együtt fognak működni a dekorációjával. Ez egyértelmű ellenszere annak az egyszer használatos kultúrának, amelyet oly sokáig magunkévá tettünk. Ehelyett összpontosítson olyan darabokra, amelyek fenntarthatóak és biztonságosak a bolygónk számára.

Bár a japán és a skandináv dekoráció nem újdonság, a kettő kombinációja biztosan növekvő trend lesz a következő években.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....