A kerítésépítés engedélyeiről nagyvonalakban

  • Olvasási idő:4perc

A kerítés gyakorlatilag a ház birtoklásának elengedhetetlen része, különösen a sűrűbb lakóövezetekben, ahol a magánélet korlátozott. Mielőtt megépítené kerítését, tudnia kell, hogy szüksége van-e építési engedélyre, valamint a kerítéseket az Ön területén lévő övezetek részleteiről.

Ha kerítést tervezünk készíttetni, akkor a helyi önkormányzatnál érdeklődjünk a szükséges engedélyekről, ha szükség van rájuk
Ha kerítést tervezünk készíttetni, akkor a helyi önkormányzatnál érdeklődjünk a szükséges engedélyekről, ha szükség van rájuk

Ellentétben néhány olyan otthoni projekttel, amelyekhez általánosan szükséges az engedély, például az elektromos, vízvezeték, és szerkezeti engedélyek, a kerítésépítésre vonatkozó engedélyek ritkán mindenhol ugyanazok. Egyes helyeken nincs szükség engedélyre vagy értesítésre. Vagy ha engedélyezésre van szükség, az engedélyezés lehet olyan egyszerű, mint egy egyoldalas kérelem vagy online értesítés. Más helyeken előfordulhat, hogy az engedélykérelemmel együtt vázlatokat, terveket, fényképeket és díjakat is be kell nyújtania.

Néhány tényező, amely kiválthatja az engedélyeztetést

Magasság: Ha a kerítés 2.4 méter magas, vagy magasabb, magassági kiegészítésekkel, általában engedélyre van szükség. Egyes területeken a magassági követelmény alacsonyabb: csak 1.8 vagy 1.9 méter magas, kiegészítések nélkül.
Anyagok: A kerítés falazatból vagy betonból történő építése engedélyköteles lehet, szemben a fa vagy PVC kerítéssel.
Védett zónák: Ha a kerítést zöldövezet, vízi élőhely közelében, meredek lejtő, vagy bármilyen környezeti szempontból kritikus terület közelében szeretné megépíteni, általában engedélyre van szükség. Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy nem engedélyezik a kerítés megépítését.
Távolságok: A kerítés építése egy utcától csak bizonyos távolságon belül lehet, hogy engedélyezett tevékenység, de az is lehet, hogy nem is engedélyezett.

Általánosságok a kerítésépítéssel kapcsolatban

  • A kerítésre vonatkozó engedélyezési követelmények helyi jellegűek.
  • A kerítés engedélyezési követelményei nem általánosak.
  • Egyes települések megkövetelik az engedélyt, mások nem.
  • Minél városiasabb és sűrűbb a lakóterület, annál nagyobb a valószínűsége, hogy engedélyt kell kérnie a kerítésre.

A kerítésre vonatkozó engedélyeket városi vagy megyei szinten is ki lehet adni. Ha nem lakott területen szeretne kerítést építeni, akkor a megyéhez kell fordulnia. Ha egy városban (azaz bejegyzett területen) szeretne kerítést építeni, akkor városi szinten lehet (városházán), hogy kérelmeznie kell.

Tipp

Ha kerítésépítő céggel köt szerződést a kerítés megépítésére, a cég beszerezheti az engedélyt az Ön számára. A díjat továbbra is Önnek kell megfizetnie, és az engedély az Ön nevére szól. Nem minden kerítésépítő cég teszi ezt meg, ezért kérdezze meg, amikor árajánlatot kér.

A magasság gyakran kiváltja az engedélyezési követelményeket

A magassági követelmények eltérőek. Általában azonban a 1.8 méter magasság alatti kerítések nem igényelnek engedélyt. Egyes területeken a telek elülső vagy hátsó részén lévő kerítéseket néha másképp ítélik meg. A közlekedés biztonsága érdekében és annak megakadályozására, hogy a közösségek fallal körülvett erődökké váljanak, a várostervezők előírhatják a telek hátsó részén lévő magassági, vagy másmilyen szabályokat. Például előfordulhat, hogy nem építhet olyan 1.8 méter magas kerítést, amely 3 méter vagy annál közelebb van az utcai járdaszegélyhez, hátul pedig nem építhet 2 méternél magasabb kerítést betonból.

A kerítés anyagai dönthetnek az engedély megadásáról. A városokban nehéz, ha nem lehetetlen engedélyt kapni lakott területen elektromos kerítésre utcafronton, függetlenül a magasságtól. Ugyanebben a városban azonban bizonyos ipari övezetekben engedélyezhető az elektromos kerítés.

Városokon kívül a 1.8 méternél alacsonyabb kerítésekhez néha nem szükséges engedély. A vidéki, nem lakott területeken nagyobb mozgásteret biztosítanak a kerítés anyagának típusát illetően is, mivel az ipar vagy a mezőgazdaság általában különleges igényeket támaszt a szögesdrót, vagy az elektromos kerítés iránt.

Kerítés engedélyezése a szomszédoktól

Ha a kerítés egy szomszéddal közös, akkor előfordulhat, hogy a szomszédtól írásbeli hozzájárulást kell kérnie a kerítés megépítéséhez, mivel jogilag kötelezhető arra, hogy megossza a kerítés költségeit.

A legtöbb területen nincs szükség írásbeli hozzájárulásra, de egyes területeken igen. A jószomszédi viszony célja, hogy megszüntesse a meglepetés erejét, és elsimítsa a szomszédok közötti nézeteltéréseket ha kerítésépítésből viták adódnak.

Az már más kérdés, hogy a kerítés költségeit megosztja-e a szomszéddal vagy sem. A kerítés témájának felvetése a szomszéddal vitás és potenciálisan megosztó lehet.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....