5 kötelező kellék a fa bútorok felújításához

  • Olvasási idő:3perc

Mielőtt elkezdené a fabútorok felújítását, győződjön meg róla, hogy rendelkezik a megfelelő kellékekkel a munka elvégzéséhez. Ezek a lent felsorolt kellékek szinte nélkülözhetetlenek a fa bútorok felújításához, ezért mindennek meg kell lennie, nehogy meg kelljen állnia a munkában, hogy elszaladjon a barkácsáruházba.

Házilag is könnyen felújíthatjuk a fából készült bútorainkat
Házilag is könnyen felújíthatjuk a fából készült bútorainkat

Kapcsolódó cikkek


Miután megtisztította a bútorokat, nézze meg alaposan a fa állapotát, és állapítsa meg hogy:

  • Vannak e benyomódások, repedések vagy karcolások ?
  • Van a bútorodon lakkréteg vagy festékréteg ?
  • Több réteg festék van a bútordarabon ?
    Ha a fenti kérdések bármelyikére igennel válaszol, akkor mindenképpen szedje össze a listán szereplő eszközöket, mielőtt elkezdené a felújítási folyamatot. Íme öt kellék a bútorok felújításához.

Csiszolópapír (és csiszológép)

A bútor csiszolása elengedhetetlen ahhoz, hogy teljesen elérjen az eredeti faanyag felületéig, és hogy érdes felületet hozzon létre, hogy az alapozó és a festék megtapadjon a fán. A csiszolás segít megszabadulni a kisebb karcolásoktól és benyomódásoktól is.

A nehezen eltávolítható lakk, vagy több réteg festék esetén alacsony szemcseszámú (durva) csiszolópapírra lesz szüksége. Addig csiszolja a tárgyat, amíg le nem jut a természetes faanyagig.

Nagy szemcseszámú csiszolópapírra is szüksége lesz. A nagy szemcseméretű csiszolópapírt a vékony lakk, és festékrétegek eltávolítására, valamint a fagitt vagy töltőanyag felhordása után használjuk. Az első alapozó, és festékréteg felvitele után is hasznos a nagy szemcseszámú csiszolópapírral csiszolni, hogy eltávolítson minden meglátszó ecsetvonást vagy csöpögést. Minden egyes csiszolás után ügyeljen arra, hogy az egész felületet enyhén nedves ronggyal töröljön át.

A csiszolási munka elvégzéséhez vagy kézzel csiszolhatja az elemet, vagy használhat elektromos csiszológépet. Ha nagyméretű bútordarabot, például könyvespolcot, asztalt vagy szekrényeket újít fel, akkor elektromos csiszológép használata előnyösebb lehet. Egy nagyméretű bútor kézzel történő csiszolásának megkísérlése gyorsan fárasztóvá válhat !

Fagitt és gittkés

A fagitt és/vagy a töltőanyag felhordása segít elfedni a benyomódásokat, és repedéseket. A feltöltőanyag akkor is hasznos, ha a bútor lábáról, vagy máshonnan kisebb darabok hiányoznak.

A bútor méretétől függően, valamint attól függően, hogy sok benyomódással, vagy repedéssel rendelkezik-e, nagy mennyiségű fagittre és/vagy töltőanyagra lehet szüksége. Szüksége lesz egy gittkésre is, hogy a gittet a bútor felületére felvihesse.

Alapozó

Mielőtt lefestené a bútorokat, ecsettel alapozót kell felvinnie (vagy alapozóval ellátott “minden egyben” festéket kell használnia). Az alapozó segít, hogy a festék jobban tapadjon a tárgyhoz, és biztosítja, hogy a festék színe olyan telt legyen, mint ahogy a dobozon mutatkozik.

Ha sötét színű festéket használ, vásároljon szürke alapozót. Ha világos festékszínt használ, vásároljon fehér alapozót.

A bútordarab állapotától és eredeti színétől függően előfordulhat, hogy két-három vékony réteg alapozót kell felvinnie. Ügyeljen arra, hogy elegendő alapozót vásároljon ahhoz, hogy két-három alkalommal le tudja festeni a tárgyat, és egy kis mennyiség maradjon az esetleges későbbi javításokhoz.

Festék és ecsetek

Attól függően, hogy milyen fából készültek a bútorai, válasszon egy kimondottan fára való festéktípust a kívánt színben. Ügyeljen arra, hogy a tárgy méretének megfelelő mennyiségű festéket vásároljon. Két vagy három vékony réteget kell felvinnie. Egyeztessen az üzlet személyzetével, hogy megbizonyosodjon arról, hogy az Ön előtt álló projekthez, és anyagokhoz megfelelő ecseteket vásárol.

Lakk

Ha lakkot alkalmaz a bútorra, az segíthet lezárni a festéket, és megvédi a tárgyat a külső elemektől. A lakkozás fényesebb és élénkebb megjelenést kölcsönöz a bútordarabnak. Akkor érdemes lakkot vásárolni és alkalmazni, ha a bútor nagy forgalmú területen lesz, például nappaliban vagy előszobában, és ha sokat használják, például dohányzóasztal, szék vagy ágykeretként.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....