Legújabb technológiai fejlesztések az építkezésben

  • Olvasási idő:5perc

A ma használatos építési technikák közül sok már több száz éve létezik. Mások egy kicsit újabb keletűek – és bár szeretjük azokat a jól bevált megközelítéseket, amelyek az iparágat oda juttatták ahol ma tart, izgalmas látni hogy az új építési technikák és építési innovációk hogyan alakítják át a házépítéshez való megközelítésünket.


Kapcsolódó cikk


A moduláris építési technikáktól kezdve a szigetelőpanelekig biztos lehet benne, hogy az innovációk, és az új építési technikák minden egyes aspektusára hatással vannak az építésre.

Új és innovatív építési technikák már ma. Csak hogy tisztázzuk, manapság rengeteg nagyszerű új építési építési technika jelenik meg. Ebben a cikkben azonban most csak a leginnovatívabb építési technikákkal foglalkozunk, amelyeket a fejlesztők is szívesen kipróbál(ná)nak.

A kiterjesztett valósággal támogatott építkezés

Az új építési technikák egyik legjobban várt fejlesztése a kiterjesztett valóság (AR) integrálása a folyamatba. Az épületinformációs modellezés (BIM) és a modern AR viselhető eszközök kombinálásával a fejlesztők teljesen renderelt vizualizációkat láthatnak arról, hogyan fog kinézni egy építési projekt, miután elkészült, vagy akár a részfolyamatok közben.

Az építkezés közben sokkal több információhoz juthatunk hozzá a kiterjesztett valóság által
Az építkezés közben sokkal több információhoz juthatunk hozzá a kiterjesztett valóság által

Az egyes fejlesztések építés előtti tervezésének nyilvánvaló előnyei mellett ez a technológia a várostervezés minden területén támogatni fogja az új építési stratégiákat, például a lakótelepek területrendezése, a közművek kezelése, a forgalomirányítás és így tovább.

Az AR segíthet annak meghatározásában is, hogy milyen építőanyagokat használnak a helyszínen, és hogy az épületnek szüksége van-e például szigetelőbetonra, vagy bármilyen más elemre.

Magasított hozzáférési padlóburkolat

Manapság rengeteg emelt padlóburkolati lehetőség közül lehet választani, a létesítmény igényeitől, a rendelkezésre álló helytől, a HVAC-szerkezettől és a kábelvezetési igényektől függően.

A megemelt hozzáférési padlórendszerek megnyitják a szolgáltatáselosztás lehetőségeit az egész épületben, és lehetővé teszik, hogy kihasználja a létesítményépítés modernebb megközelítéseit, például a padló alatti levegőelosztást – ez a fajta rendszer jobb légáramlást és alacsonyabb energiafelhasználást kínál a hagyományos HVAC-rendszerekhez képest.

Az ilyen típusú módosítások fontosak a létesítmény jövőbiztosítása szempontjából, mivel az épület életciklusa során alacsonyan tartják az átkonfigurálási költségeket.

Öngyógyító beton

Tekintettel arra, hogy a beton a világ legszélesebb körben használt anyaga, kissé meglepő, hogy ilyen sokáig tartott, amíg a mérnökök és tervezők létre nem hozták ezt a fajta betont. De már ott tartanak a fejlesztések hogy az öngyógyító beton olyan szintre fejlődött, hogy hamarosan életképes alternatívája lesz a hagyományos betonnak, és anyagoknak.

A kisebb sérüléseket és repedéseket maga a beton javítja ki
A kisebb sérüléseket és repedéseket maga a beton javítja ki

Azáltal, hogy ezek az anyagok magában a betonépítményben élő baktériumokat használják ki, automatikusan kijavítják az idővel megjelenő repedéseket, vagy kisebb sérüléseket, így nagyszerű hosszú távú megoldást kínálnak a beton romlásának a megakadályozására.

Vékony fugás falazat

Nemcsak az építőanyagok fejlődnek, hanem a falazási technikák is. A vékony fugás falazat egy viszonylag új építési technológia, amely egyértelmű előnyöket kínál az építési idő szempontjából. A módszer gyorskötésű ragasztókat használ, amelyek a hagyományos habarcs vastagságának csak a töredékét teszik ki, és néhány óra alatt elérik a teljes kötési szilárdságot. Ezenkívül a vékony fugás falazás többek között csökkentheti a szükséges betonblokkok mennyiségét.

A sima falazattal összehasonlítva a vékony fugás megközelítés lehetővé teszi az építők számára, hogy gyorsabban állítsák fel a falakat az építkezéseken, miközben teljesen megőrzik a hőszigetelő képességet. Ezáltal értékes időt, az idővel pedig pénzt lehet megspórolni.

Kinetikus lépésenergiakitermelés

Nem titok, hogy az új építési technikák egyik legnagyobb területe az épületekben keletkező alternatív energia különböző formáinak kinyerése, és beépítése. A kinetikus lépésenergiagyűjtés során olyan talajérzékelőket helyeznek el a nagy forgalmú területeken, amelyek a gyalogosok lépéseiből vett hőtömeg-energiát termelnek és tárolnak.

A hosszú távú tervezés szempontjából ez egy innovatív módja a hagyományos hálózaton kívüli fenntarthatóbb energiamegoldások integrálásának. Ezeket a kinetikus megoldásokat jelenleg is tesztelik az utakon, azonban a napelemes utakhoz hasonlóan ezek az innovációk is vegyes véleményeket kaptak idáig. Ezért még eltarthat egy darabig, amíg a technológia valóban elterjed.

3D nyomtatott épületek

A 3D nyomtatási technológia racionalizálja az építkezést a munkaterületen, és jelentősen fel is gyorsítja. A cégek most már a 3D nyomtatást használják ki hogy a helyszínen gyártsák le az anyagokat, a gyári minőség tökéletes másolatában. Ilyen módon lehet hogy a teljes falszerkezetet nyomtassák ki, vagy csak a hozzávaló téglát, vagy különböző építkezéshez használt elemeket, akár még egy állást is. Ez csökkenti a kiterjedt ellátási láncoktól való függőséget és összességében csökkenti a projektköltségeket.

Pár év és már nem csak a falakat nyomtatják 3D-ben
Pár év és már nem csak a falakat nyomtatják 3D-ben

Most azonban egyre szélesebb körű felhasználási eseteket látunk, amikor az építészeti terveket közvetlenül a 3D nyomtatási szoftverbe telepítik. Ez lehetővé teszi az építők számára, hogy az építési folyamatot a lehető legnagyobb mértékben automatizálják, és megnyitja a kapukat egy gyorsabb, intelligensebb fejlesztési rendszer előtt, amely minden érintett féltől kevesebb időt és erőfeszítést igényel. Az IT-technológia már az építést is kezdi teljes körűen bevonzani magához.

Az új építési módszerek és innovatív technikák folyamatosan változnak, és kihívást jelentenek számunkra, hogy újragondoljuk a projektek irányításának módját. És bár ezek közül néhány fejlesztés még nem áll készen arra, hogy nagy léptékben megjelenjen a piacon, de mindenképp meghatározóak lesznek a holnap építkezésében.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....