A modern építészet jellemzői

  • Olvasási idő:4perc

A modern építészet hajnalán a kézzel végzett kézműves munkát felváltotta a gépi iparosítás. A modern építészek azon dolgoztak, hogy újra feltalálják az építés olyan módjait, amelyek inkább arra összpontosítottak, hogy az emberek hogyan élnek, nem pedig arra, hogy mit találnak szépnek. Ez az építészet nem szentimentális, mint a revivalista stílusok. Ehelyett innovatív, kísérletező és minimalista.

Mi a modern építészet ?

A modern építészet olyan építési stílus, amely a funkciót és az áramvonalas formát helyezi előtérbe a díszítéssel szemben. Ez a tervezési esztétika eltér a bonyolultabb és díszítettebb otthonoktól, mint például a Queen Anne, a viktoriánus vagy a gótikus revival stílusok. A modern építészet általában éles, tiszta vonalakat tartalmaz.

Modern belső tér
Modern belső tér

Csak az Egyesült Államokban a modern építészetnek számos stílusa létezik. Az 1930-tól 1970-ig terjedő időszakban olyan kategóriák léteznek, mint az expresszionista, a konstruktivista és a századközépi modern, hogy csak néhányat említsünk.

Történelem

A modern mozgalom nem volt rövid életű, és számos alstílust foglal magában, amelyek közel 60 évet ölelnek fel. Ily módon nehéz lehet pontosan meghatározni a kiindulópontot. Egyesek szerint a stílus magába foglalja az olyan átmeneti építészeteket, mint az Art Deco és az Arts and Crafts mozgalmak. Mások számára ezek a korábbi stílusok szolgáltak inspirációként a “tisztább”, századközépkori modern építészek számára.

A modern design születése azzal a gondolattal indult, hogy a formának követnie kell a funkciót. Ez a gondolat Louis Sullivan építésznél kezdődött, aki az 1893-as chicagói világkiállításra tervezett épületeket. Ez a mantra lett a modern építészek alapja.

Egy modern stílusban épült ház
Egy modern stílusban épült ház

A modern építészet további népszerű úttörői Frank Lloyd Wright, a Staatliches Bauhaus, Ludwig Mies van der Rohe és Le Corbusier. A modern design esztétika az 1930-as években teljes lendületben volt, és nemzetközi modernizmus vagy nemzetközi stílus néven vált ismertté. Ez a formatervezési esztétika Philip Johnson 1932-es építészeti kiállítása után jött létre.

A modern építészet legismertebb példái általában a 20. század közepe táján érnek véget, de a tervezési stílus még jóval a 20. század vége felé is hatással van az épületekre.

Jellemzők

Mivel a modern építészetnek nagyon sok stílusa létezik, számos meghatározó jellemzője van. Ezek néhány általánosabb, vagy általános kulcsjellemzője az, amelyek számos különböző formában megfigyelhetők.

Egy modern stílusú hálószoba
Egy modern stílusú hálószoba

Tiszta, minimális vonalak. Ezek a vonalak nélkülözik a további díszítéseket, és általában egységes, sima textúrájúak.
Széles tetőnyúlványok. Számos modern ház hangsúlyozza az alacsony, vízszintes szerkezeteket, nagy tetőnyúlványokkal.
Üvegfalak és nagy ablakok. Nagymennyiségű üveghasználat a jellemző, amelyek jelentős mennyiségű természetes fényt engednek a belső térbe.
Nyitott és jól körülhatárolt terek. Mivel a modern építészet a formát és a funkciót helyezi előtérbe, az építészek arra törekedtek, hogy nagy, tágas tereket tartalmazzanak, egymásba nyíló étkező és lakóterekkel.
Modern és hagyományos építőanyagok. A modern otthonok gyakori anyaga az acél, a beton, a vas és az üveg. Az olyan hagyományosabb építőanyagokat, mint a fa, a tégla és a kő, inkább a design-ra használták, hogy megmutassák természetes szépségüket.
A külső környezettel való kapcsolat. Sok tervezés hogy az építési területek, és az épületek hogyan kapcsolódjanak az őket körülvevő természetes tájhoz.
Aszimmetrikus tervek. A modern építészek nagy, egyenes formákkal, és aszimmetrikus kompozíciókkal játszottak, amelyek letisztultak, és nélkülöztek minden további díszítést.

Érdekes tények

A legáltalánosabb téma a díszítések elhagyása. A modern építészet korábbi stílusai még használtak némi díszítést. Frank Lloyd Wright például művészi üvegablakokat épített be, így nem volt szükség további műalkotásokra. Ezen túlmenően a modern építészet többnyire analitikus és nem hivalkodó.

A modern építészet különbözik a kortárs építészettől

Egyesek számára a modern és a kortárs építészet ugyanaz. A modern építészetet azonban a modernizmus néven ismert művészeti mozgalom inspirálta, és körülbelül 1960-ig tartott. A kortárs építészet az 1960-as évek utáni és napjainkig tartó építészetet foglalja magába. Röviden, a kortárs építészet a jelen pillanatban uralkodó stílusokat tükrözi, amelyek történetesen nagyon változatosak.

A modern otthonok forradalmiak voltak, mivel magukévá tették a szabadon áramló tér koncepcióját. Az ideológia elutasította a rendetlenséget és a felesleges holmikat is. A tervezési időszak előrehaladtával azonban sok építész megkérdőjelezte a térnek és a lakberendezési tárgyak hiányának ezt a szigorú felfogását, amely hidegnek és személytelennek tűnt. Ez az időszak engedékenyebb stílust eredményezett, amelyek a díszítés és a színek megfelelő, és otthonos megvalósításán dolgoztak. A kortárs otthonokban lehet nyitott koncepciójú alaprajz, de a magánélet elemei is megvannak.

Összefoglalva, a modern építészet az 1900-as évek elején kezdődött, és az 1960-as évek körül ért véget, amikor a kortárs tervezők átvették az irányítást. A modern építészet alapelvei közé tartozik a funkciót követő forma, a tiszta vonalak és a díszítések hiánya. Végül a modern elvek túl rideggé váltak a mindennapi élethez a túlzott térkínálat, és az építőanyagok rideg jellege miatt, ami miatt manapság már az otthonos jelleget képező lakberendezési tárgyaknak is van helyük a modern építészetben.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....