Hogyan használjuk a festékszíneket vagy tapétát a szoba térérzetének megváltoztatásához ?

  • Olvasási idő:4perc

A festékszínek nagyban befolyásolhatják, hogy jól vagy kellemetlenül érzi-e magát egy helyiségben. A szín még izgalmasabb, ha felismerjük, hogyan befolyásolja a térlátásunkat. A szín megváltoztathatja a szoba méretéről és alakjáról alkotott képünket. Próbálja meghatározni, hogy milyen színnel fessen ki egy szobát. Vessen egy pillantást ezekre a tippekre, hogy segítsenek a festési projektben.


Kapcsolódó cikkek


Hangulatok és benyomások

A különböző festékszínek és még ugyanazon szín különböző árnyalatai is különböző hatást váltanak ki. Összességében a világosabb és hűvösebb színek inkább távolabbinak tűnnek. A sötétebb és melegebb színek előretörnek, és úgy tűnik mintha felénk közelednének. Ezt a koncepciót felhasználhatjuk arra, hogy a teret nagyobbnak vagy kisebbnek tüntessük fel, ezáltal megváltoztassuk optikailag a tér alakját, felhívjuk a figyelmet a tér fókuszpontjaira és pozitív aspektusaira, és elrejtsük vagy minimalizáljuk a nem túl vonzó tulajdonságokat. Íme néhány példa:

Változtassa meg a méretet

Ha egy szoba nagyon nagy, és nem érzi kényelmesnek, fesse sötétebb színűre a mennyezetet, mint a falakat, hogy alacsonyabbnak tűnjön, ezáltal otthonosabbá téve a helyiséget. Fordítva, ha a tér miatt klausztrofóbiás érzése van, fesse világosabb színűre a mennyezetet, ami megnöveli a mennyezet látszólagos magasságát. Ennek eredményeképpen a szoba tágasabbnak fog tűnni. A külső terek, például a veranda mennyezetét is lefestheti. A lágy kék szín az égbolt illúzióját kelti.

Nagyítsa meg a szobát

Egy szoba világosabb színekkel való megnagyobbítása lehetővé teszi, hogy a szem folyamatosan körbejárja a teret, így a szoba tágasabbnak tűnik. Ha különböző színeket használ, a szem megáll azon a vonalon, ahol a szín változik. Ezáltal a szélek, és ezáltal a szoba mérete is jobban láthatóvá válik. Látja a határokat. Ugyanazzal a színnel nem látja a határokat, és úgy tűnik, hogy a tér folytonos, és nagyobb.

A világos szoba nagyobbnak hat
A világos szoba nagyobbnak hat

Sötétebb színek

A sötétebb színek meghitté és személyessé tehetik a szobát. Ne feltételezze hogy a sötét színek mindig barlangnak fogják láttatni a szobát. Ha a falak sötétebb színűek, a szegélyek pedig fehérek vagy más világos színűek, a szem észreveszi a tér határait.

Példa sötét színű szobára
Példa sötét színű szobára

Viszont ha a szoba kicsi, ez még inkább kiemeli a bezártság érzését. Ha azonban a szegély nem tűnik ki, mert szintén mélyebb színűre van festve, a szem nem áll meg a széleknél vagy a határoknál, hanem körbejárja a szobát. Mivel a szem nem regisztrálja a határokat, úgy érezheti, mintha folytatódna a tér, így tágasabbnak hat.

Változtassa meg a formát

Ha hosszú, keskeny tere van, fesse a két végfalat (a rövidebbeket) egy-két árnyalattal sötétebbre, mint a többi falat, így a rövidebb falakat közelebb érzi magához. Ennek eredményeként a szoba inkább négyzet alakúnak tűnik. Ha nagyon nagy, csupasz falai vannak, törje meg a teret díszlécekkel, és fesse különböző színűre fent és lent, és alul használjon sötétebb színt.

Csíkok

Függőleges csíkok festésével magasabbnak érezheti a helyiséget. Ezzel szemben a vízszintes csíkok hosszabbnak éreztetik a teret.

Függőleges csíkokkal magasabbnak tűnik a helység
Függőleges csíkokkal magasabbnak tűnik a helység
  • Egy kis lakásban fesse a szomszédos helyiségeket ugyanolyan színűre. Ezáltal a szem folyton szobáról szobára vándorol, és nagyobbnak ítéli a teret, mint amekkora valójában.
  • Használja a festékszínt a nem vonzó tárgyak elrejtésére. Néha vannak olyan elemek egy helyiségben, amelyeket utálunk nézni, de nem tudunk megszabadulni tőlük, például a fűtés vagy a légkondicionáló szellőzők.
  • Fesse ezeket és más “szemet szúró” elemeket a falak színére, így azok beleolvadnak a falba, és kevésbé lesznek feltűnőek.
  • Ha sok sarok, vagy egyéb építészeti jellegzetesség van, amit nem akar feltűnőnek láttatni, akkor fesse az összes felületet ugyanolyan színűre. Ez a tetőtéri szobákban gyakori. Néha ezek a jellemzők vonzóak, máskor nem.
  • Ha egy egyedi mennyezetet vagy díszlécet szeretne kiemelni, fesse a falakat más színűre, mint azt a jellegzetességet, amelyet ki szeretne emelni.
  • Nagyon sokféleképpen használhatja a színeket optikailag, hogy kiemelje a pozitív tulajdonságokat, és kisebbé, vagy kevésbé láthatóvá téve  azokat, amelyek nem annyira kívánatosak.
  • Határozza meg, hogy mi a célja, amikor kifesti otthonát. Vegye figyelembe, hogy hány ablak engedi be a természetes fényt, és használja ki otthona legjobb tulajdonságait ezekkel az egyszerű festési tippekkel.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....