A konyhai páraelszívó és szűrő tisztítása

  • Olvasási idő:5perc

Ahogy a konyha kialakítása idővel változott, a konyhai szagelszívó egyre inkább a tér középpontjába került. A magasba lévő páraelszívó burkolatokat a rozsdamentes acéltól a bronzon át a rézig, mindenféle fémből gyártják. Mások egyedi építésűek, például található velencei típusú külsővel, festett deszkákkal, vagy rusztikus pajtafa burkolattal, a konyha dekorációjától függően mindenfajta beszerezhető.

Bár a gyönyörű elszívó burkolat megragadja a tekintetet, a fontosabb elemek az alatta rejtőző funkcionális alkatrészek: a keringtető ventilátor, a szűrő és a szellőzőcsatorna. Legyen szó akár egy mutatós páraelszívófedélről, akár egy szekrény alá szerelt egyszerű fém szellőzőről, vagy egy kombinált szellőző és mikrohullámú sütőegységről, létfontosságú, hogy mind a használat, mind a tisztán tartás alapvető fontosságú legyen.

Milyen gyakran kell tisztítani a konyhai páraelszívót ?

Ha naponta főz, a páraelszívó belső és külső részét, valamint a szűrőt havonta kell tisztítani. Ha nem főz gyakran, elegendő a szezonális tisztítás. Az ünnepi lakoma elkészítése után lehetőleg mindig tervezze a szűrő tisztítását, még akkor is, ha a páraelszívó többi részét nem tisztítja meg.

A tűzveszély miatt is rendszeresen kell tisztítani a páraelszívó szűrőjét
A tűzveszély miatt is rendszeresen kell tisztítani a páraelszívó szűrőjét

Ahogy a ventilátor által keltett szívóerő felszívja a zsírt, és a parányi ételmaradékokat az elszívó rendszerébe, azok természetesen megtapadnak a felületeken. A tisztítás nemcsak azért lényeges, hogy a páraelszívó szebben nézzen ki, és illatosabb legyen, hanem azért is, hogy megelőzze a lakástüzet. A szakemberek szerint a főzés a vezető oka a lakástüzeknek, a gondatlanság, a dohányzás, és az elektromos problémák után. A statisztikák még drámaibbak a kereskedelmi konyhák esetében.

Ha egy edényt vagy serpenyőt túl sokáig hagynak a tűzhelyen, lángok keletkezhetnek, amelyek felcsaphatnak a zsíros elszívóra amik tüzet, vagy nagymértékű szerkezeti károkat okozhatnak a berendezésben.

Tippek

Ideje megtisztítani a tűzhely elszívóját, ha:

1. A páraelszívó még a legmagasabb fokozaton sem szívja ki a párát, vagy a füstöt a helyiségből. Ez azt jelentheti, hogy a szűrő vagy a légcsatorna eltömődött zsírral, és tisztításra szorul, vagy a hibás motor miatt a ventilátor nem működik.

2. A motor nagyon hangos vagy folyamatosan zúg. A szokatlanul hangos vagy szokatlan hangok azt jelzik, hogy a motor túl erősen dolgozik. Lehet, hogy csak meg kell tisztítani, vagy ki kell cserélni, de általában egy alapos tisztítás megoldás lehet.

Amire szüksége lesz a tisztításhoz

Kellékek

  • Szódabikarbóna
  • Zsírtalanító mosogatószer
  • Forró víz
  • Neylon sörtéjű kefe

Hogyan tisztítsuk meg a tűzhely páraelszívó szűrőjét ?

Minden típusú elszívó rendelkezik egy szűrővel, amely a ventilátor felett helyezkedik el, ami segít felfogni a zsírt és a gőzt, mielőtt az a rendszerbe kerülne. A legtöbbjük fém, amely tisztítható és évekig újrafelhasználható, míg néhányuk eldobható szénszűrő. Ellenőrizze a gyártó utasításait a szűrő anyagát kifolyólag. Szerencsére a szűrő tisztítása a munka legegyszerűbb része. Még durva vegyszerekre sincs szükség.

Vegye ki a szűrőt

Az újrafelhasználható szűrő eltávolításához vagy csúsztassa ki, vagy keresse meg a reteszt, amellyel ki tudja pattintani. Ha a szűrőt nem lehet újrafelhasználni mert eldobható fajta, akkor csak az új szűrőt kell visszaépítenie, és már kész is van.

A szűrőt viszonylag egyszerű kiszedni a burkolatból
A szűrőt viszonylag egyszerű kiszedni a burkolatból

Készítse elő a tisztítóoldatot

Töltsön meg a mosogatót forró vízzel. Ha a mosogató nem áll rendelkezésre, használjon egy nagy fazekat vagy egy üveg sütőtálat, amely hőálló. Adjon a vízhez egy-két evőkanál mosogatószert. Ügyeljen arra, hogy a mosogatószer címkéjén szerepeljen az, hogy zsírtalanítót tartalmaz. Adjon hozzá fél csésze szódabikarbónát, és keverje jól össze az oldatot.

Áztassa be a szűrőt

Merítse a szűrőt az oldatba, és hagyja legalább tizenöt percig ázni. Most nem kell súrolni, hagyja, hogy a tisztítószerek elvégezzék a nehezét ! Még azelőtt vegye ki a szűrőt, mielőtt a víz teljesen kihűlne, és a zsír újra rátelepedne a szűrőre, ha úgy látja hogy szükséges, áztassa be újra forró vízbe.

Súrolja a szűrőt és öblítse le

Ezután a kefével távolítsa el a szűrőre tapadt zsírt vagy ételmaradékokat. Öblítse ki jól forró vízzel, és szárítsa meg teljesen, mielőtt visszahelyezné a szagelszívóba.

Hogyan tisztítsuk meg az elszívó belső és külső felületeit ?

Ahogyan a szűrőt is rendszeresen tisztítani kell, úgy a belső felületeket is ellenőrizni kell a zsír, és a szennyeződések végett. Mivel ideális esetben a páraelszívót mindössze 80-100 cm-re kell a tűzhely égői fölé szerelni, rengeteg lehetőség van az ételfröccsenésre.

Amire szüksége lesz

Kellékek

  • Zsírtalanító spray
  • Papírtörlő vagy textil

Szerszámok

  • Puha sörtéjű kefe

Alkalmazza a zsírtalanítót

Győződjön meg róla, hogy a tűzhelyen nincsenek eszközök (előfordulhat, hogy csöpögni fog), és fújja be zsírtalanítóval a burkolatot, kívül-belül. Ezután hagyja hatni legalább tizenöt percig.

Törölje le a zsírtalanítót

Papírtörlővel törölje le a tisztítószert és a szennyeződéseket. Ha maradtak még zsírrészecskék, akkor spricceljünk egy kis zsírtalanítót egy nejlon sörtéjű kefére, és súroljuk át ezeket a területeket. Befejezésül törölje le maradék vegyszert, és öblítse át a belső burkolatot meleg vízzel.

A burkolat külső felületeinek tisztítása

A külső felület tisztítása teljes mértékben függ a burkolat anyagának típusától. A legtöbb páraelszívó, vagy szellőzőnyílással szerelt mikrohullámú sütő rozsdamentes acélból, vagy festett fémből készül. Használjon az ilyen felületekre ajánlott zsírtalanító tisztítószert, és egy puha rongyot a zsiradék eltávolításához. A rozsdamentes acélon a csíkok elkerülése érdekében használjon egy-két csepp olívaolajat egy mikroszálas kendőre téve a végső polírozáshoz.

A külső és belső burkolatot is meg kell tisztítani olyan anyaggal amit a gyártó előír
A külső és belső burkolatot is meg kell tisztítani olyan anyaggal amit a gyártó előír

A nagyméretű dekoratív burkolatokat hetente portalanítani, és havonta tisztítani kell szépségük megőrzése érdekében. Kövesse a gyártó irányelveit a különböző típusú felületkezelésekre vonatkozóan.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....