Mikor kell elkezdeni gereblyézni a leveleket gyepről ősszel ?

  • Olvasási idő:3perc

A levelek gereblyézése nem csak a gyep tisztaságának fenntartásáról szól. Ez a fű egészségének fenntartása szempontjából is elengedhetetlen. A vastag levélréteg elnyomhatja a füvet, akadályozhatja a levegő áramlását és a napfényt. Emellett olyan akadályt képezhet, amely megakadályozza, hogy a víz és a tápanyagok eljussanak a fű gyökérzetéhez. Emellett forrása lehet a betegségeknek és kártevőknek. Ha egész télen a levelek alatt marad a fű, tavasszal nem biztos hogy egészségesen, vagy lehet hogy egyáltalán nem fog növekedésnek indulni.


Kapcsolódó cikkek


Annak meghatározása, hogy mennyi ideig hagyhatja a leveleket a gyepen maradni, mielőtt összegereblyézi őket, több tényezőt is magában foglaló döntés. Van azonban egy általános irányelv, amely a legtöbb esetben használható.

Annak meghatározása, hogy mikor kell gereblyézni a leveleket

A legtöbb gyepszakértő azt tanácsolja, hogy három-négy napnál tovább ne hagyja a leveleket a füvön. Ennek ellenére figyelembe kell venni néhány olyan tényezőt, amely megváltoztathatja ezt a javasolt időkeretet.

A sok lehullott levéltől a gyep nem tud lélegezni
A sok lehullott levéltől a gyep nem tud lélegezni

Ha különösen vastag levélréteg hullott a fűre, akkor valószínűleg nem szabad három napot hagyni, mielőtt gereblyézni kezdene. Hasonlóképpen, ha a levelek nagyon nedvesek és összecsomósodtak, akkor is azonnal gereblyézni kell. Ha ezekben az esetekben azonnal intézkedik, csökkenti annak valószínűségét, hogy a fű megfullad.

Ezenkívül azt is figyelembe kell vennie, hogy a szezon során várhatóan mennyi levél hull az udvarára. Például a nagy, sok lombhullató fával rendelkező udvarok (fák, amelyek lehullajtják a leveleiket ősszel) nagyobb kihívást jelentenek a takarítás szempontjából, mint más udvarok. Ebben az esetben előfordulhat, hogy egy-két naponta egy kicsit gereblyéznie kell, csak hogy ne maradjon le a lombeltávolítással.

Másfelől, ha a gyepen kevés a levél és szárazak a körülmények, valószínűleg megúszhatja, hogy egy hétig vagy még tovább ne gereblyézzen, mert néhány levél általában nem árt a fűnek ha ott marad.

Különböző eszközök használata a levelek eltakarításához

Egy másik tényező, amely befolyásolhatja a levelek felszedésének időpontjára vonatkozó döntését, az Ön által használt levéleltávolító berendezés. Ha például lombfúvót használ, akkor lehet, hogy egy kicsit tovább halogathatja a dolgot, mintha gereblyéznie kellene. Ez azért van így, mert egy nagy munkát még így is gyorsan el tud végezni, míg egy nagyobb gereblyézés akár több órát, vagy napot is igénybe vehet.

A gereblyézés vagy a levélfújás legalább egy része helyett használhat mulcsozó fűnyírót is. A mulcsozó fűnyíró a leveleket apró darabokra tépi. A kis darabok aztán a fű között eltűnnek a szem elől, és valójában javítják a talajt, ami viszont javíthatja a fű egészségét és megjelenését.

Az összegyűjtött leveleket akár komposztálhatjuk is
Az összegyűjtött leveleket akár komposztálhatjuk is

Ha azonban sok levele van, akkor a mulcsozással is még túl sok lesz a fűnek a takarás. A fűszálaknak a mulcsozás után még mindig láthatónak és függőlegesen állónak kell lenniük. Ha nem így van, akkor túl sok levélmulcs van a gyepen, és azt gereblyézéssel vagy lombfúvóval kell újra eloszlatni, vagy eltüntetni.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....