A Bauhaus építészet jellemzői és története

  • Olvasási idő:4perc

A Bauhaus a 20. század elején Walter Gropius (1883-1969) által alapított, nagy hatású német iskolából indult irányzat, amelynek utópisztikus célja az volt, hogy az építészet és a formatervezés radikálisan új formáját hozza létre, hogy segítse a társadalom újjáépítését az első világháború pusztításai után.

Bauhaus épület
Bauhaus épület

A képzőművészet, a kézművesség, a formatervezés, az építészet és a technológia szintézisével a Bauhaus a racionális, funkcionális formatervezést támogatta, amely a háború utáni új korszakban a “forma követi a funkciót”, a “kevesebb több” elvét vallotta. A Bauhaus az 1930-as években Gropius és a Bauhaus más prominens tagjainak az Egyesült Államokba való emigrálásával fejlődött nemzetközi stílussá, és később az 1950-es és 60-as években befolyásolta a modernizmus fejlődését.

Bauhaus stílusú házon erkélyek
Bauhaus stílusú házon erkélyek

A Bauhaus elmosta a szakterületek közötti határokat, művészeti és kézműves technikákat alkalmazott, hogy fenntartsa az esztétikai színvonalat egy egyre inkább tömegtermelésre épülő, iparosodott világban, miközben az anyagokat és az erőforrásokat intelligens és céltudatos módon használta fel. A bútoroktól és háztartási tárgyaktól kezdve a tipográfián át az épületekig mindent előállított. Egy évszázaddal később a Bauhaus hatása világszerte tovább él.

A Bauhaus építészet eredete

A Bauhaus iskola az első világháború befejezése után hat hónappal, 1919-ben alakult meg. Az iskola alapító kiáltványában Gropius azt írta, hogy az építés “minden művészi tevékenység végső célja”, és hogy “a Bauhaus végső, bár távoli célja az egységes műalkotás”. A német Gesamtkunstwerk, vagyis a “teljes műalkotás” fogalmára törekedett, amely több művészeti formát szintetizál egyetlen műalkotássá.

Az iskola Weimarból Dessauba, majd végül Berlinbe költözött, mielőtt 1933-ban a nácik bezárták volna utolsó igazgatója, az ünnepelt építész, Mies van der Rohe alatt. A nácik a “degeneratív művészet” égisze alatt bélyegezték meg a Bauhaus-t, “nem németnek” nevezve progresszív eszméit és internacionalizmusát. Sajnos nem ez volt az első és nem is az utolsó alkalom, hogy egy kormány a nacionalizmust támadófegyverként használta az építészetben kifejeződő társadalmi haladás ellen.

De a Bauhaus-t nem a nácik győzték le. Ehelyett Gropius és a mozgalom más prominens tagjai elhagyták Németországot, és a Bauhaus eszméit Nyugat-Európától az Egyesült Államokon és Kanadán át Izraelig terjesztették, és nemzetközi irányzattá tették.

Bauhaus irodaépület
Bauhaus irodaépület

Miután 1937-ben az Egyesült Államokba költözött, Gropius megtervezte a Gropius-házat a massachusettsi Lincolnban, mialatt a Harvard Graduate School of Design építészeti tanszékét is vezette. Ott csatlakozott hozzá Marcel Breuer, a Bauhaus diákja, aki építész és bútortervező lett, és olyan ikonikus tárgyakat tervezett, mint az 1925-ben tervezett, csőszerűen hajlított, fémből készült Wassily szék, amelyet ma is gyártanak, és ugyanolyan modernnek tűnik, mint közel egy évszázaddal ezelőtt.

Moholy-Nagy László festőművész, fotográfus és Bauhaus-tanár 1937-ben Chicagóba költözött, ahol megalapította a New Bauhaus-t. Ugyanebben az évben Mies van der Rohe Chicagóba emigrált, hogy az IIT vezetője legyen, és megtervezze az 1958-ban elkészült kampuszt, valamint az ikonikus Seagram épületet New Yorkban 1951-ben.

Annak ellenére, hogy a Bauhaus mindössze 14 évig létezett, világszerte gyökeret vert, és vitathatatlanul a világtörténelem legbefolyásosabb művészeti és formatervezési iskolája maradt.

A Bauhaus építészet legfontosabb elemei

Nem minden Bauhaus-épület néz ki egyformán. Lehetnek szögletesek és lineárisak, vagy ívelt erkélyekkel és kerek sarkokkal. De itt van néhány alapvető közös jellemzőjük:

  • A díszítések mellőzése az egyszerű, racionális, funkcionális tervezésre való összpontosítás érdekében.
  • Az egyszerű geometriai formák, mint például a háromszög, a négyzet és a kör középpontba állítása.
  • Az aszimmetria előnyben részesül a szimmetriával szemben
  • Acél, üveg, beton és más modern anyagok használata.
  • Lapos tetők
  • Üvegfüggönyfalak
  • Sima homlokzatok

Érdekes tények a Bauhaus stílusról

A Bauhaus design egyik alaptétele az “anyagigazság”, amely arra összpontosít, hogy az anyagokat a legtermészetesebb, legeredetibb formájukban használják, lehetővé téve, hogy ünnepeljék és lássák őket, ahelyett, hogy elfednék őket.

A Bauhaus stílusú épületek legnagyobb koncentrációja a világon Izraelben található. Tel-Aviv “Fehér városa” az UNESCO világörökségi listáján szerepel több mint 4000 fehérre festett Bauhaus-épülete miatt, amelyeket 1933-tól kezdve az Európából menekülő zsidó és politikai menekültek építettek.

A Bauhaus építészeti és tervezési elvei még mindig hatással vannak a mindennapi tárgyak formájára és megjelenésére. Steve Jobs például nyíltan beszélt a Bauhaus egyszerűségének az Apple termékek esztétikájára gyakorolt hatásáról.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....