Egy lakásbővítés előkészítése

  • Olvasási idő:7perc

Az összes lakásfelújítási projekt közül egyik sem bonyolultabb vagy drágább, mint egy teljes szoba, vagy helység hozzáépítése, amely megváltoztatja az otthon tényleges alaprajzát az alapok kiásásával kezdve, majd egy új élettér kialakításával és befejezésével végezve. Ritka esetekben egy tágas szoba hozzáépítése az ingatlanhoz annyiba kerülhet, mint az otthon eredeti építési költségének a negyede. Egy ilyen projektet a hatalmas munkával, és költséggel járó gondok ellenére nagyra értékelik, mivel egyetlen más megoldás sem képes ennyire javítani az otthon élhetőségét és ingatlanértékét.


Kapcsolódó cikkek


De például egy szobaépítés gyakorlatilag mindig egy generálkivitelező és/vagy különböző alvállalkozók munkája, és nagyon ritka, hogy a lakástulajdonos maga oldja meg a munkát. Egy szoba hozzáépítéséhez szükséges készségek nagyon széles skáláját foglalják magukban a képességeknek, és szinte senki, még egy szakképzett építőipari szakember sem képes mindezt egyedül elvégezni.

Egy ház kibővítése nem kis munka és költség
Egy ház kibővítése nem kis munka és költség

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a tulajdonosok nem vesznek részt a munkában. Éppen ellenkezőleg, a lakástulajdonosoknak a folyamat minden lépésébe részt kell vennie, hogy megalapozott döntéseket hozhassanak, és a munka megfeleljen az elvárásaiknak. Ha elfogadja a projekt saját maga irányításának kihívását, a lépések megértése segít Önnek a projektben dolgozó különböző alvállalkozók munkájának ütemezésében és felügyeletében. Lakástulajdonosként pedig úgy dönthet, hogy a teljes projekt bizonyos részeit maga oldja meg, például a végső befejező külső munkálatokat, vagy a falak festését.

Bármilyen mértékben is vesz részt a munkában, segít, ha a munkát egyetlen nagy, lépésről lépésre haladó projektnek tekinti, hogy megértse, hogyan dolgoznak a vállalkozók, és hatékonyan tudja értékelni és felügyelni a tevékenységüket, valamint megtervezni a saját részvételét.

Mielőtt elkezdené

A konkrét építőanyagok és a velük való munkavégzéshez szükséges eszközök projektről projektre változnak, de általános szabályként a házbővítés a legtöbb (ha nem az összes) elemet tartalmazza, amelyeket egy új ház építése is igényel. Több tucatnyi anyagot és szerszámot használhatnak egy nagyobb házbővítéshez, a nagyobb földmunkagépektől, és szerszámoktól kezdve a burkoláson át, a szekrények befejező simításaihoz használt festékekig és lakkokig bezárólag.

Kevés építőipari szakember birtokolja az összes eszközt, vagy rendelkezik az összes szükséges készséggel egy nagyobb házkiegészítéséhez, így nagyon gyakori, hogy a munkát egy fővállalkozó felügyeli, aki ajánlatot tesz a munkára, majd felügyeli és fizeti a különböző szakosodott alvállalkozókat, hogy a projektet a megállapodás szerinti specifikációk szerint fejezzék be. Bár lehetséges a projektet saját maga megtervezni, az alvállalkozókat egyedül felvenni és felügyelni, ez egy ijesztő feladat, amelyet sok lakástulajdonos végül megbán. Szobájának bővítése valószínűleg sokkal zökkenőmentesebben fog menni, ha egy fővállalkozót bíz meg.

Készüljön fel arra, hogy egy plusz szobaépítési projekt sok időt vesz igénybe. Míg a tényleges munkaidő a szakképzett vállalkozók kezében csak 5, hét-nyolcórás munkanapokat vehet igénybe, viszont a fázisok között általában sok leállási idő van, mivel a projekt az ellenőrök vagy a következő alvállalkozó érkezésére vár. Nem ritka, hogy egy késő tavasszal megkezdett nagyobb szobabővítés valamikor ősszel ér véget. A szükséges idő nagymértékben függ a munkaerő rendelkezésre állásától az Ön területén.

A költségvetés

A sikeres helyiségbővítési projektek jelentős mennyiségű kutatással és a munka méretének és terjedelmének pontos meghatározásával kezdődnek. Egy otthoni kiegészítés ugyanolyan, mint egy házépítés, és magában foglalja a tervezést, a költségvetés összeállítását, az engedélyek kérelmezését, a vállalkozók és alvállalkozók felbérlését, valamint a szerkezet építését az alapoktól kezdve.

Fontos, hogy felkészüljön a munkára, és reálisan mérlegelje a költségvetését. Míg egyes háztulajdonosok arról számolnak be, hogy több millió forintot fizetnek egy teljes körű, több szobás házbővítésért, a reálisabb szám például egy plusz szoba (20 négyzetméter) kialakításához 1-3 millió forint. De egy tágas, új konyha kialakításához szükséges nagyobb bővítés 5 millió forintra is rúghat, a benne lévő berendezésektől függően.

Finanszírozás

Kevés lakástulajdonos tudja készpénzben kifizetni a teljes lakásbővítést. Így kölcsönre vagy hitelkeretre van szükség. Ez általában a saját tőke összegén – az otthon aktuális ingatlanértékén, mínusz a fennálló jelzáloghitel vagy kölcsön egyenlegén – alapuló lakáshitel, második jelzáloghitel vagy hitelkeret felvételét jelenti.

A bankok és más hitelezők gyakran vonakodnak attól, hogy pénzt adjanak kölcsön olyan lakástulajdonosoknak, akiknek még mindig az otthonuk értékbecsült értékének 85 százalékával vagy annál nagyobb összeggel tartoznak, bár ez nem egy szigorú szabály.

Ha egy lakástulajdonos jogosult második jelzáloghitelre vagy lakáscélú hitelre, a bankok általában nem nyújtanak többet, mint az otthona értékének 85 százalékát. A hitel biztosítása természetesen a jó hitelképességgel rendelkező lakástulajdonoson múlik. Viszont a bankok is könnyebben adnak jelzáloghitelt, ha az a pénz magára a lakásra költődik el. Ha nem tud banki kölcsönt felvenni, más módon is biztosíthatja a hitelfinanszírozást, például nyugdíjalap vagy életbiztosítási kötvény segítségével. Az ilyen kölcsönfelvételt azonban óvatosan, pénzügyi tanácsadóval folytatott konzultációt követően kell elvégezni.

Válasszon egy fővállalkozót

A legtöbb ember úgy találja, hogy a legjobb, ha egy generálkivitelezőt bérel fel a lakás kiegészítésével kapcsolatos munkálatok elvégzésére. A generálkivitelezőnek lehet egy ácsokból álló fizetett személyzete, akik a munka nagy részét elvégzik, de számos speciális alvállalkozóval is dolgoznak, akiket bizonyos feladatokra, például vízvezeték, és HVAC-munkára vesznek fel. Ön közvetlenül a generálkivitelezőnek fizet a projektért a megállapodás szerinti részletekben, ő pedig a saját alkalmazottait és az Ön projektjén dolgozó különböző alvállalkozókat fizeti és felügyeli.

Minden azon múlik, hogy talál-e egy jó vállalkozót, akivel együtt tud dolgozni, ezért szánjon időt a generálkivitelező kiválasztására. Szerezzen ajánlásokat szomszédoktól, barátoktól vagy rokonoktól, internetről. Ha nem tudnak ajánlani egy vállalkozót, akkor vegyen bátorságot, és kopogtasson be olyan házak ajtaján, amelyekben nemrégiben kiegészítéseket végeztek.

A vállalkozó jelentőségét nem lehet túlbecsülni. A legtöbb ember számára ez a munka túl nagy ahhoz, hogy egyedül megoldja, hacsak nincs szakmai tapasztalata és elegendő ideje. A leendő vállalkozókkal való első találkozóján meg kell beszélnie a projekt nagyságrendjét, a vállalkozó időkeretét, az általános tervezési kérdéseket és a költségtakarékossági stratégiákat.

Ne féljen megkérdezni a vállalkozót a költségek ellenőrzésének lehetőségeiről a korai tervezési folyamat során. A kivitelező profitja az Ön projektjén általában a teljes ajánlat 10-20 százaléka, így Önnek joga van határozottan tárgyalni. Ez az az időpont, amikor beleegyezhet, hogy a befejező munkák egy részét maga oldja meg, cserébe egy kedvezményes ajánlatért cserébe.

Önnek és a fővállalkozónak a munka megkezdése előtt alá kell írnia egy szerződéses megállapodást, amely tartalmazza a kifizetések ütemezését is. Nincs szigorú szabály arra vonatkozóan, hogy a kifizetéseket hogyan kell ütemezni, de gyakran figyelmeztető jelnek tekintik, ha a fővállalkozó a teljes összeg több mint 50 százalékát kéri előlegként. Az a vállalkozó, aki a fizetés nagy részét előre kéri, pénzügyileg ingatag lábakon állhat.

A kifizetés általában két vagy három egyenlő részletben történik, a fontos befejezési mérföldkövekhez igazodva. Fontos azonban, hogy Ön visszatarthat egy jelentős összeget (10-25 százalékot), amíg a projekt végső bejárásakor nem győződik meg arról, hogy elégedett-e a munkával.

Dolgozzon együtt építészmérnökkel (ahol szükséges)

Bár egyes vállalkozók megtervezhetik a kiegészítést, vagy dolgozhatnak a kész épülettervek alapján, sok esetben a legjobb, ha építészmérnököt alkalmaz. Van némi előnye annak, ha a vállalkozó által ajánlott építésszel dolgozik, mivel ez biztosítja, hogy mindkét fél ismeri egymást. Ha azonban ezt a megállapodást fontolgatja, győződjön meg róla, hogy kellő gondossággal jár el, és győződjön meg arról, hogy az építész képzett szakember, nem csak a kivitelező barátja.

Amikor vállalkozót keres, előfordulhat, hogy a tervező-építő vállalkozó kifejezést használja. A tervező-építő vállalkozók már évek óta léteznek, és mindennaposak. A tervező-építő vállalkozó alapvetően ugyanaz, mint az építési vállalkozó, de lemond az építész cég igénybevételéről. A tervező-építő vállalkozó nem feltétlenül alkalmaz építészmérnököt, hanem a tervek elkészítésében egy házon belüli tervezőre támaszkodhat.

Bár a tervező-építő vállalkozók egyablakos ügyintézőként hirdetik magukat, az ilyen típusú vállalkozók felbérlésének vannak előnyei és hátrányai. Egyes tervező-építő vállalkozók rendkívül kompetensek, míg mások silányak lehetnek. Ha tervező-építő vállalkozó felbérlését fontolgatja, alaposan vizsgálja meg a többi ügyfél számára végzett korábbi munkájukat.

Ha már mindenkit megtalált aki a munkát végzi, és a fent említett lépéseken túljutott, és a feltételek adottak, akkor lényegében a munka elkezdődhet.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....