Milyen futószőnyeg legyen a lépcsőn ?

  • Olvasási idő:5perc

A lépcsőfutó egy olyan szőnyeg, amely nem fedi le a lépcső teljes szélességét. Általában keményfa vagy csempézett lépcsőkhöz ajánlják, és fektetik le. A futók gyakorlatilag minden színben és mintában kaphatók, és természetesen különböző szélességben is kaphatók. Nézzük meg milyen szempontokat vegyünk figyelembe a futó kiválasztásánál.


Kapcsolódó cikkek


Miért érdemes futót fektetni a lépcsőre ?

Számos oka van annak, hogy egy lépcsőhöz futót adjunk hozzá. Az egyik leggyakoribb és talán legnyilvánvalóbb ok a biztonság. A fa vagy csempézett lépcsők meglehetősen csúszósak lehetnek, ami veszélyt jelenthet, különösen akkor, ha gyermekek, háziállatok vagy mozgáskorlátozottak tartózkodnak az otthonban.

Egyedi futószőnyeg a lépcsőn
Egyedi futószőnyeg a lépcsőn

Egy futó hozzáadása csökkenti a veszélyt azáltal, hogy biztonságos helyet biztosít a lépcsőn való közlekedéshez, nem is beszélve a puha szőnyeg hozzáadott kényelméről a láb alatt. Ezenkívül a szőnyeg sokkal jobban elnyeli a zajt, mint a kemény felületek, így a futó hozzáadása sokkal csendesebbé teszi a lépcsőzést.

Végezetül a szőnyegfutó stílusosabbá teszi a lépcsőt. A futóval ellátott lépcső gyönyörű fókuszpontot teremt otthonában, de ügyelnie kell a megfelelő futó kiválasztására.

Két lehetőség van a lépcsőfutó kiválasztására: egy előre gyártott futó, amely általában mintával rendelkezik, vagy egy egyedi futó, amely gyakran szélesebb vászonból készül.

Futó szélessége

Amikor egy lépcsőfutót fontolgatunk, gyakori kérdés, hogy milyen széles legyen a szőnyegfutó. A válasz erre a lépcső szélességétől függ.

A körülbelül 1,2 méter széles lépcsők esetében 70-80 cm futószélességet javasolnánk. Ez a szélesség lehetővé teszi a jó lefedettséget, hogy ne érezze úgy, hogy egy keskeny sávon jár, és nem túl széles ahhoz, hogy elnyomja a lépcsőt.

A körülbelül 1,4 vagy szélesebb lépcsők esetében a 90 cm-1méter futó jó választás, mivel mindkét oldalon elég mennyiségű felületet hagy, és nem csökken a lépcső láthatósága.

Ha olyan egyedi lépcsője van, amely kívül esik a fent felsorolt szabványos méreteken, a legjobb megoldás az, ha egy futószőnyeg egyedi készítésű, így az Ön igényeihez igazíthatja, hogy lehetővé tegye a megfelelő méretarányt.

A minta típusa

A mintás futók gyönyörűek, és a színek és minták végtelen választékában kaphatók. Győződjön meg róla, hogy a minta a lépcsőkön is működik. Egyes minták jobban érvényesülnek hosszú, sík felületeken, például egy folyosón, és nem működnek olyan jól, ha a lépcsőre vannak fektetve, és hajtogatva vannak. Ha íves vagy kanyargós lépcsője van, ez még nagyobb gondot jelent.

Régebbi ház lépcsőjének futószőnyege
Régebbi ház lépcsőjének futószőnyege

Hacsak nincs egyenes lépcsője (íves lépcsőfokok nélkül), óva intünk attól, hogy olyan mintát használjon a lépcsőkön, mint például a rombusz, négyzet vagy más geometriai mintázat. Még az egyenes lépcsőkön is nehéz lehet egy egyenes vonalú minta összehangolása. Ha a minta a legkisebb mértékben is eltér, az feltűnően kilóg, és az összhatást elrontja. Ha ilyen mintázatot szeretne, mindenképpen hagyja, hogy azt szakszerűen szerelje fel valaki, akinek van tapasztalata benne.

A nem geometrikus minták, mint például az absztrakt, vagy a keleti szőnyegeken gyakran megtalálható virágminták jó választásnak bizonyulnak a lépcső mintázathoz. Ezek a minták nem igényelnek olyan pontos illeszkedést, mint a geometriai minták, és ezért vonzó megjelenést eredményeznek.

Mintázat mérete

A minta méretaránya miatt a lépcsőfutó esetében a legjobb, ha kicsi méretű mintát választ. A nagy minták elvesznek, és túl egyenetlenül fognak kinézni, ahogy a szőnyeg minden lépcsőfok fölé hajlik. A kisebb minták szépen kiemelik az egyes lépcsőfokok kialakítását. A keskeny lépcsőkön a kis minta segíthet abban, hogy a lépcső szélesebbnek tűnjön, mivel a többszörös mintaismétlések nagyobb kiterjedést érzékeltetnek.

Egyedi futó

Lehet, hogy inkább egy olyan futót szeretne, amely nem tartalmaz mintát, vagy egy finomabb kialakítású (például vágott és hurkolt stílusú). Ezekben az esetekben a méterárúból készült futó a legjobb választás. A futót az Ön pontos specifikációi szerint lehet levágni, és a széleket varrással lehet befejezni.

A méteráruból egyedileg készített futó gyakran olcsóbb lehet, mint az előre gyártott futó megvásárlása. Egy lépcső lefedéséhez nem szükséges nagy mennyiségű szőnyeg, így akár kedvezményes áron is megvásárolhat maradék anyagot, és azt az Ön által választott méretre készíttetheti.

Ne gondolja, hogy olyan maradékot kell keresnie, amely hosszú, keskeny méret. A futókat nem egy darabban szerelik fel a lépcsőre. Még az előre elkészített futókat is darabokra vágják, hogy megfelelően illeszkedjenek a lépcsőhöz. Ha talál maradék szőnyegdarabot, azt lényegében szakaszokra vágják, amelyeket a lépcső elejétől a végéig telepítenek, így a lépcsőn egy varrat nélküli futó megjelenését adják.

Lépcsőfokok

A lépcsőszőnyegezés egyik lehetősége, hogy csak a lépcsőfokot (a lépcsőnek azt a részét, amelyre lép) borítja futóval, és a lépcső emelkedőjét (a lépcső hátulját) fedetlenül hagyja. Ez más összhatást kelt, mintha az egész lépcsőt lefedné, és jó választás lehet minimalistább vagy modernebb dekorációkban.

Alátét

Annak ellenére, hogy a szőnyegfutó egy kis szőnyegdarab, mégis szükség van alátétre. A legjobb alátét a futó alá nagyon vékony, hogy ne emelje meg nagyon a futó magasságát. Sűrű anyagúnak is kell lennie, hogy megfelelően alátámassza a futót, hogy a szőnyeg ne süppedjen be túlságosan amikor járkál rajta.

A lépcsőfutó alá ideális egy 0.5 cm vastagságú alátét. A gumipárna jó választás a futó alá, mert szilárd és nagyon sűrű anyagú, és persze nem csúszik.

Az alátétnek kissé keskenyebbnek kell lennie, mint a futónak, hogy a futó szorosan a lépcsőhöz simuljon, és biztosítsa, hogy az alátét ne legyen látható egy nyitott lépcső oldaláról.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....