Mi az a Energy Star minősítés ?

  • Olvasási idő:4perc

Mi az Energy Star minősítés ? És hogyan viszonyul az energiahatékonyság szempontjából, az ezzel a logóval ellátott készülékék más modellekhez képest ?

Mi az Energy Star minősítés ?

Az Energy Star minősítések azt jelzik, hogy egy termék megfelel az energiahatékonyságra vonatkozó, nemzetközi szinten előírt irányelveknek. Bár nem minden készülék rendelkezik Energy Star minősítéssel, de azért sok készülék igen, ami hozzájárul a fenntarthatósághoz. Az olyan termékek, mint a légkondicionálók, légtisztítók és hűtőszekrények általában Energy Star-besorolással rendelkeznek.

Az Energy Star története

Az Energy Star az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynökségének önkéntes programja, amely a kiváló energiahatékonyságú, és besorolású készülékek révén segít a vállalkozásoknak és a magánszemélyeknek pénzt megtakarítani, és megóvni az éghajlatot. Az Energy Star programot először 1992-ben dolgozta ki az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA), mint a leghatékonyabb energiafelhasználású termékek azonosítására és népszerűsítésére szolgáló módszert.

Ha ilyen címkével ellátott készüléket vásárol akkor biztos lehet benne hogy az a termék energiahatékony
Ha ilyen címkével ellátott készüléket vásárol akkor biztos lehet benne hogy az a termék energiahatékony

A kezdetek óta az amerikai kormányzat más iparági tagokkal együttműködve népszerűsítette és kiterjesztette a projekt hatályát, hogy ne csak a nagyobb készülékek, hanem az új lakások és épületek is bekerüljenek a programba. Így az Energy Star minősítési program a termékek széles skáláját öleli fel.

A technológiák terén is számos jelentős előrelépés történt, ami olyan energiatakarékos megoldásokhoz vezetett, mint az LCD technológia, és a “stand-by” termékfunkciók. A kutatás és fejlesztés még mindig folyamatban van, mivel a gyártók igyekeznek alacsony költségű energiatermékeket gyártani.

Az Energy Star címkével ellátott készülék nem feltétlenül jobb termék, mint egy hasonló modell, de ahhoz, hogy Energy Star minősítést kapjon, meg kell felelnie a program által meghatározott szigorú energiahatékonysági irányelveknek. Keresse ezt a címkét, amikor készüléket vásárol, ha csökkenteni szeretné energiaköltségeit.

A készülékek vásárlásakor figyeljen az Energy Star minősítésre és egyéb energiahatékonysági információkra. Ne feledje, hogy az “energiahatékony” címkével ellátott készülék kevesebb energiát használhat, mint a kategóriájába tartozó többi készülék, de nem biztos, hogy megfelel az Energy Star minősítéshez szükséges szigorú előírásoknak. A kifejezés tehát meglehetősen homályos, és gyakran félrevezető lehet.

Az Energy Star minősítést viselő készülékek általában 10-20 százalékkal energiahatékonyabbak, mint a nem minősített modellek. Ez azt jelenti, hogy nemcsak pénzt takaríthat meg, ha a legalacsonyabb Energy Guide minősítésű készüléket vásárolja meg, hanem további energiamegtakarítást is elérhet, ha az adott készülék Energy Star minősítéssel is rendelkezik. Ez egy nagyszerű módja annak, hogy növelje az energiamegtakarítást, és emellett a környezetet is kímélje.

Az Energy Guide címke

Bár az Energy Star logót csak a minősített energiahatékony termékeken találja, van egy másik program is, amely az energiaköltségek jobb megértését segíti, és amely hasznos összehasonlítási eszközként szolgálhat, amikor készüléket vásárol. Az Energy Guide címke az új, és nagyobb háztartási gépekhez jár, és betekintést nyújt a fogyasztóknak az adott modell átlagos körülmények között becsült éves energiafelhasználásába.

Bár a készülékek tényleges energiafogyasztása háztartásonként eltérő, az energiaútmutató lehetőséget nyújt a becsült fogyasztás összehasonlítására, mielőtt megvásárolnának egy adott modellt. A címke átlagos körülmények közötti tipikus felhasználást mutat, kilowattórában (kWh) kifejezve évente.

Fogyasztóként összehasonlíthatja a listán szereplő készülékek energiacímkéit, amikor megpróbálja eldönteni, hogy melyiket vásárolja meg. Minél alacsonyabb az energiaszám, annál költséghatékonyabb az üzemeltetése. Ez a hó végi energiaszámlák csökkenését jelenti.

A CEE-osztály

Van egy másik minősítés is, amelyre a fogyasztóknak érdemes odafigyelniük, különösen, ha a helyi közműszolgáltató támogatja a hatékony készülékek vásárlását. Az új mosógépeken, mosogatógépeken, hűtőszekrényeken vagy légkondicionálókon feltüntetett CEE-osztály azt jelenti, hogy a termék a rá vonatkozó előírásoknak megfelel, és szabadon forgalmazható az EGT belső piacán, és a készülék valószínűleg hatékonyabb, mint az átlagos készülékek, és nem utolsósorban biztonságos..

Ellenőrizze a specifikációt, vagy látogasson el a helyi közműszolgáltató honlapjára a naprakész információkért, mivel ezek a besorolások és az alkalmazott mérések mindig egy lépéssel a technológia előtt járnak. Bár a CEE minősítés nem helyettesíti az Energy Star minősítést, de kiegészíti azt.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....