A körfűrészlap tisztítása

  • Olvasási idő:2perc

A körfűrész használata piszkos, szennyezett pengével csökkentheti a szerszám hatékonyságát, és végső soron visszavetheti a fűrészelés hatékonyságát. Szerencsére a fűrészlap tisztítása körülbelül olyan egyszerű, mint egy borotvapenge leöblítése.

Miért kell tisztítani a fűrészlapot ?

Idővel a fűrészlapok vágóélén gyanta, és más szennyeződések rakódnak le. Ez bevonja az éleket, így az tompának tűnik, és nem vág rendesen. A súrlódás és a hő fokozódik, a vágás nehezebbé válik, és a vágott élek nem olyan élesek, mint amilyenek lehetnének. Bár ellentmondásosnak tűnhet, a tompa pengék veszélyesebbek, mint az élesek. A maximális hatékonysággal vágó pengék csökkentik a fűrészmotor terhelését, a szennyezettek pedig növelik.

A gyantás, szennyezett fűrészlappal többet erőlködik a fűrészgép
A gyantás, szennyezett fűrészlappal többet erőlködik a fűrészgép

Még ha nem is használja gyakran a körfűrészt, akkor is jó ötlet évente kétszer-háromszor gyorsan megtisztítani a pengét. Használja ki az alkalmat arra, hogy alaposan megvizsgálja a penge minden egyes fogának hegyét. Ha sok foga sérült vagy kezd tompulni, fontolja meg az élezést, vagy egy új megvásárlását. Míg a sima acél fűrészlapok élezhetők (vagy legalábbis javíthatók) egy háromszög alakú fémreszelővel, a karbidfogakkal ellátott lapokat szakszerűen kell élezni, bár általában költséghatékonyabb új lapot vásárolni.

A tisztítószer kiválasztása

Számos különböző tisztítószer létezik, amelyet a fűrészlapokhoz használhat. Néhány famegmunkáló a citrusos tisztítószert részesíti előnyben, nagyrészt azért, mert ezzel a termékkel a ház körül szinte minden mást is meg tudnak tisztítani – ez egy nagy bónusz. Mások sütőtisztítót használnak, bár a fűrészlapgyártók azt állítják, hogy a sütőtisztítószerek károsíthatják a karbidhegyeket és az azokat rögzítő kötőanyagot.

Az egyik gyakori háztartási tisztítószer, amely a fűrészlapok tisztítására is alkalmas, a sima zsírtalanító. A zsírtalanító egy koncentrált, minden célra használható tisztítószer, amely mindenhol megtalálható az élelmiszerboltokban és a barkácsáruházakban. Válasszunk nem mérgező, és lehetőleg biológiailag lebomló zsírtalanítót.

Gyors tisztítás

A zsírtalanítót hígítani kell a fűrészlap tisztításhoz, bár komolyabb szennyeződések esetén egyenesen a flakonból is alkalmazható. Kövesse az alábbi lépéseket a gyors és alapos tisztításhoz:

  • Keverjen össze egy rész zsíroldót két-három rész vízzel egy edényben.
  • Vegye ki a fűrészlapot a körfűrészből, vigyázva az éles fogakra.
  • Helyezze a lapot a tisztítóoldatba, és hagyja néhány percig ázni.
  • Súrolja le a lapka fogait, és az esetlegesen odatapadt szennyeződéseket egy fogkefével vagy egy kis sárgarézkefével, amíg azok tiszták nem lesznek.
  • Öblítse le a pengét vízzel, és papírtörlővel törölje szárazra, mielőtt visszahelyezné a fűrészbe.

Ha ezzel megvagyunk akkor a penge megint hatékonyan fog vágni, kivéve ha más baja nincsen.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....