Így válasszuk ki és használjuk a megfelelő létrát a biztonságos munkavégzéshez

 • Olvasási idő:5perc

Ha Ön is olyan, mint a legtöbb ember, aki a létrát heti, esetleg napi rendszerességgel veszi elő, kezdve az olyan alapvető feladatoktól, mint a dobozok leemelése a szekrény felső polcáról, egészen a tető ereszcsatornáinak szivárgás ellenőrzéséig, akkor tudja azt hogy milyen fontos ilyen esetekhez egy megbízható és erős létra. És mivel oly sok háztartási baleset történik létrával, (becslések szerint évente több mint 4000 háztartási baleset történik Magyarországon, ha a be nem jelentett, vagy orvoslátogatást nem igénylő baleseteket is beleszámítjuk), érdemes tovább olvasnia, hogy megismerje az otthon használt létrák különböző típusait, és hogy hogyan kell helyesen használni őket.

Gondoljon csak bele, hányféle létratípus létezik: egymagában álló, dupla, hosszabbítható létrák, teleszkópos létrák, átalakítható többfunkciós létrák. A létrák biztonságos használata nagymértékben függ attól, hogy a munkához megfelelő típusú létrát használjuk-e.

A mai létrák könnyű és erős anyagokból készülnek, nem úgy, mint a régebbi falétrák. A modern létrák jellemzően alumíniumból és üvegszálból készülnek, és általában a csúszásmentesség érdekében fogazott lépcsőfokokkal rendelkeznek. A kis súly előnye mellett az üvegszálas létrák áramot nem vezető oldalsó sínnel is rendelkeznek, ami növeli a biztonságot, ha elektromos áram közelében dolgozunk.

Tekintettel arra, hogy gyakran van szükség erre az eszközre, érdemes egy kis időt szánni arra, hogy áttekintsük, hogyan lehet kiválasztani a megfelelő létrát az adott munkához. Így kibővíti a megfelelő létra kiválasztásával kapcsolatos néhány ajánlott szempontok számát, amellyel biztonságosabban tudja végezni a munkáját.

Nézzük meg a megfelelő létra kiválasztásának négy legfontosabb szempontját:

A megfelelő létratípus kiválasztása.

 • A megfelelő létramagasság és kinyúlásának kiválasztása.
 • A megfelelő létra terhelhetőség ének kiválasztása.
 • A megfelelő manőverezhetőség kiválasztása.
 • A létra biztonsága.

A megfelelő létra típus kiválasztása

A létrák hosszú utat tettek meg a kényelem és a biztonság terén. A megfelelő létra kiválasztásának első lépése a megfelelő létratípus kiválasztása. A létrák 5 fő típusba sorolhatók, bár ezeken a stílusokon belül is vannak eltérések. Ez az öt típus a következő:

 • Egyrészes létra
 • Kétrészes létra
 • Lépcsőlétra
 • Teleszkópos létra
 • Többfunkciós létra

Egyrészes létra

Az évezredek óta használt, egyrészes létra hasznos, és egyszerűen kezelhető, sík talajon történő alkalmazásra, ahol a létra teteje közvetlenül egy tárgyhoz támaszkodik. Ennek a létrának az az előnye, hogy adott hosszúság mellett ez a legkönnyebb létra. Hátránya, hogy mivel egyrészes, adott a létra hosszúsága is.

Léteznek úgynevezett, mostohalétrák is, amely egy egyrészes, fix hosszúságú létra, beépített stabilizáló lábakkal, amelyek lehetővé teszik szabadon álló használatra is. A lábak tároláskor kompakt módon összecsukhatók. A kétrészes létra ugyanolyan mint az egyrészes, csak két darab egyrészes létra van felül összekapcsolva.

Kétrészes létra
Kétrészes létra

Hosszabbítható létra

A hosszabbítható létra olyan kialakítás, amely lehetővé teszi, hogy egyrészes létrák kaszkádszerűen kerüljenek egymásra, így nagyobb elérést tesz lehetővé olyan kivitelben, amely kevesebb tárolóhelyet igényel. Általában egy hosszabbítható létra két egyszekciós létrával rendelkezik, de a kompakt hosszabbítható létrák, háromszekciós kialakításúak, amelyek könnyebb tárolást biztosítanak, és kevesebb tárolási hosszúságot igényelnek. A szabványos hosszabbítható létrák alumínium, üvegszálas, és fa kivitelben kaphatók. A kompakt hosszabbítható létrák üvegszálas anyagból, vagy alumíniumból készülnek.

Hosszabítható kétrészes létra
Hosszabítható kétrészes létra

Teleszkópos létra

A teleszkópos létra, a létrák legújabb innovációja, és hasonló a hosszabbítható létrához, azzal a különbséggel, hogy a lépcsőfokok összecsukhatóak, így még kisebb helyen tárolhatóak. A teleszkópos létrák alumíniumból készülnek.

Többfunkciós létra

A többfunkciós létra csuklós rögzítésű, és a hosszabbítható létra kialakítását használja fel, hogy többféleképpen funkcionáljon, egyrészes létraként, vagy fűrészállványként működő állványzat támasztékaként.

A létra magasságának kiválasztása

A megfelelő hosszúságú létra kiválasztása nem olyan egyszerű, mint a szükséges függőleges magasság meghatározása. A létra hosszának több tényezőjét is figyelembe kell vennie, többek között a következőket:

 • A létra szögét.
 • A létra legmagasabb állóhelyét (amely négy lépcsőfokkal lejjebb van a tetejétől).
 • A létraszakaszok szükséges átfedését.
 • A legfelső lépcső utáni túlnyúlást.

Ha a létrát a tetőre való feljutáshoz használja, mondjuk egy ellenőrzéshez, akkor a létrának elég hosszúnak kell lennie ahhoz, hogy a tetővonal fölé legalább fél méterrel túlnyúljon. Ugyanez igaz akkor is, ha a létrát a tetővonalnak vagy az ereszcsatornáknak támasztja, amikor az ereszcsatornákat tisztítja.

A megfelelő teherbírás kiválasztása

Amint az várható volt, a létrákat úgy tervezik és építik, hogy biztonságosan elbírjanak egy bizonyos mennyiségű súlyt, amibe egy átlagos személyt, és az általa cipelt teher által viselt súllyal számolnak.

A létrák különböző teherbírásúak, amelyeket az anyaguk, hosszúságuk (a rövidebb létra többet bír el általában) és a típusuk határoz meg. A szolgálati besorolás a létra maximális biztonságos teherbíró képessége, amely magában foglalja mind a személy súlyát, mind a létrára felvitt szerszámok és anyagok súlyát.

A szolgálati értékek a következő kategóriákat foglalják magukban:

 • III. típus (90 Kg terhelhetőségi határérték)
  Gazdaságos kialakítás könnyű használatra.
 • II. típus (110 Kg terhelhetőségi határérték)
  Az alapkialakítás egyszerű projektekhez.
 • I. típus (130 Kg terhelhetőségi határ)
  A legtöbb projekt és munka elvégzésére tervezték.
 • IA típus (150 Kg terhelhetőségi határ)
  Robusztus teljesítmény, amelyet professzionális felhasználásra terveztek.
 • IAA típus (180 Kg terhelhetőségi határ)
  Maximális teljesítmény és tartósság a legkeményebb professzionális vagy otthoni felhasználásra szánt munkákhoz.

A megfelelő manőverezőképesség kiválasztása

Minél nagyobb a létra, annál nagyobb, terjedelmesebb és nehezebb szokott lenni. A létra kiválasztásakor vegye figyelembe, hogy mennyire lesz könnyű tárolni vagy szállítani. A kompakt hosszabbítható létra nagyban javítja a manőverezhetőséget és a könnyű tárolhatóságot. Ahelyett, hogy két egymást átfedő szakasz alkotná a hagyományos 3.5 méter hosszú hosszabbítható létrát, a kompakt hosszabbítható létra három rövidebb, egymást átfedő szakaszt használ, ami megkönnyíti a tárolást és a szállítást.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....