Parafa padló előnyei és hátrányai

  • Olvasási idő:6perc

Bár a parafa padlóburkolat már évtizedek óta létezik, a közelmúltban nagy divatba jött, köszönhetően annak, hogy egy “zöld” megújuló erőforrás, amelyet az idős erdőkből, vagy trópusi esőerdőkből származó keményfa felhasználásával járó bűntudat nélkül lehet felhasználni.

Mi az a parafa padlóburkolat ?

A parafa a parafa tölgyfa (Quercus suber) kérgéből származik, és a kereskedelmi céllal telepített ültetvények élő fáiról rendszeresen betakarítják. A parafa tehát teljesen természetes, visszatérő és könnyen pótolható anyag. A padlóburkoló termékek előállításához a parafát ledarálják, összepréselik, és gyantával ragasztott lapokká alakítják.

Nyers parafa padló felület
Nyers parafa padló felület

A parafa biológiailag is hasznosuló anyag, mert életciklusa végén lebomlik a környezetben.

A parafa padlóburkolatnak számos előnye van, és divatos népszerűsége miatt a parafa sok helyen beépítésre került valamilyen szinten az új, vagy kicsit régebben épült otthonokban. Padlóburkolatnak azonban nem olyan tartós, mint néhány más padlóburkoló anyag, és többféle károsodásra is hajlamos. Fontos megérteni a parafa alapvető tulajdonságait, hogy megalapozott döntést hozhassunk a parafa használatáról egy adott térben.

Parafa padló költségei

A parafa padlólapok vagy csempék költségei az anyag vastagságától, a parafa minőségétől és a kivitel minőségétől függően 5-15 ezer forint között mozoghatnak négyzetméterenként. A professzionális telepítés meglehetősen gazdaságos, és négyzetméterenként 2-3 ezer forintot tesz hozzá a telepítés költségéhez. Egy 100 négyzetméteres helyiség parafa padlóburkolattal történő burkolása átlagosan 1 millió forintba kerül, ami 10 ezer forint nm-ként. Ez hasonló ahhoz, amennyibe egy bambuszpadló kerül, és valamivel kevesebb, mint a legtöbb keményfa padlóburkolat. De a keményfával vagy a bambusszal ellentétben a parafa padlóburkolat telepítése meglehetősen egyszerű barkácsprojekt, így sok lakástulajdonos megspórolhatja a telepítési költségeket.

Karbantartás és javítás

Ha a parafa padlót megfelelően, több réteg minőségi tömítőanyaggal helyezik el, a parafa padlót viszonylag egyszerű ápolni. Csak rendszeres söprést vagy porszívózást igényel az apró szemcsék és szennyeződések eltávolítása érdekében, valamint időnként nedves felmosást. Fontos azonban, hogy a kiömlött folyadékokat azonnal fel kell törölni, hogy elkerüljük a foltosodást. A telepítés, és befejezési folyamat során a parafa tömítésével láthatatlan gátat képeznek a felületén, ami némi védelmet nyújt a vízfoltok és a sérülések ellen.

A parafa egy puha és viszonylag kényes anyag
A parafa egy puha és viszonylag kényes anyag

A tömítőbevonatot rendszeresen meg kell újítani. A tömítőanyagok azonban nem tökéletesek, és ha egy helyiséget elárasztanak vízzel, vagy bármilyen más folyadékkal, a parafa padló elvetemedhet és elszíneződhet. A magas páratartalom miatt a parafa görbülhet vagy megduzzadhat, ami a lapok kipattogásához, vagy a meghajlásához vezethet.

A macska, és kutyaköröm karcolások különösen nagy problémát jelentenek a parafa padlóburkolat esetében. A körmök nyírása segíthet ezen, de a háziállatok óhatatlanul károsítják a parafa padlót. Ha nagyon nehéz készülékek vagy bútordarabok vannak, azok néha maradandó horpadásokat okozhatnak az anyagban. Ez bizonyos mértékig ellensúlyozható bútoralátétek használatával, illetve a nagyobb darabok lapos fadeszkákra vagy egyéb támasztékokra helyezésével.

Ha a parafa padlót minden nap közvetlen napsugárzás éri, akkor elszíneződés léphet fel, és a padló egy része más színárnyalatot vehet fel, mint a környező területek. Ez megakadályozható a napfény függönyökkel, vagy redőnyökkel való elzárásával, de folyamatos éberséget és gondosságot igényel.

Az egyik legjobb dolog a parafa padlóval kapcsolatban, hogy a felületét időnként újrafényezheti, csakúgy, mint a keményfát, hogy friss, új külsőt adjon neki. Ez magában foglalja a tömör parafa lapok lecsiszolását a tökéletlenségeken túl, majd a felületre festést, vagy újbóli felhordást a felületkezelő tömítőanyaggal. Ez az anyag vastagságától függően többször is elvégezhető. Az utójavítás azonban nem lehetséges a mesterséges parafa padlóburkolatokon, ahol a felületi parafaréteg viszonylag vékony.

Tervezés

A hagyományos parafa padlóburkolat meleg, természetes megjelenésű, amely a legjobban a kötetlen, alkalmi dekorációval rendelkező terekben működik. Az újabb gyártási technikák azonban olyan parafa padlót hoznak létre, amely nagyon hasonlít a keményfára, a márványra vagy akár a betonra. A mai parafa padló már szinte bárhol használható, feltéve, hogy jól tömített állapotban van. Akárcsak a vinil csempék esetében, egy gyakorlott burkoló szinte korlátlan megjelenést hozhat létre a különböző színek használatával, hogy egyedi mintákat hozzon létre. Ne feledje, hogy a parafa padlók idővel elhasználódnak a kisebb karcolások és horpadások miatt, és a legjobban olyan helyiségekbe illenek, ahol ez az antik patina szívesen látott.

Parafa padlóburkolat telepítése

A parafa padlóburkolat többféle formában kapható, és vagy parafa szeletekből, vagy gyanta kötőanyaggal kevert parafa granulátumból készül. A padlóburkolat anyaga lehet teljes vastagságban tömör parafa, vagy egy farostlemez mag köré laminálva. A hagyományos parafa padlóburkolat tömör parafa lapokból áll, amelyeket a padlóra ragasztással visznek fel, hasonlóan a vinil lapok telepítéséhez. A parafa padló egy másik újabb formája a laminált deszkák, amelyek egy alsó réteg tömörített parafából, majd egy közepes sűrűségű farostlemezből (MDF) vagy nagy sűrűségű farostlemezből álló magból, majd egy felső réteg csúcsminőségű parafából állnak. A parafa deszkákat általában záró élekkel szerelik össze, hasonlóan ahhoz, ahogyan a laminált padlót vagy a luxus vinil lapokat telepítik. A parafa padlót általában egy vékony habszivacs alátétre szerelik.

A parafa padló felületét mindenképp kezeljük ha nincs rajta védőfelület
A parafa padló felületét mindenképp kezeljük ha nincs rajta védőfelület

Ha a parafa padlóburkolat nincs előre elkészítve, az utolsó lépés a több réteg tömítőanyaggal történő bevonása.

A parafa padlóburkolat telepítése viszonylag egyszerű barkácsprojekt, ami némi előnyt jelent a tömör keményfa, vagy a bambusz padlóburkolattal szemben, amelyek mindkettő trükkös lehet a barkácsolók számára.

Parafa tulajdonságai

A parafa egyik legjobb tulajdonsága, hogy puha és kényelmes érzés a lábának. Emiatt a parafa népszerű az olyan helyiségekben, ahol hosszú ideig kell állni, például a konyhában. A puha felület akkor is védelmet nyújthat, ha valaki véletlenül megbotlik és elesik, így remek választás gyerekszobákba és esésre hajlamos idősebb lakók számára.

A parafát ilyen tekercsekbe is lehet venni
A parafát ilyen tekercsekbe is lehet venni

A parafa egy viaszos anyagot, úgynevezett szuberint tartalmaz. Ennek az anyagnak megvan az a tulajdonsága, hogy természetes módon taszítja a kis élősködőket és rovarokat. Ezáltal a parafa padló ellenállóvá válik ezen organizmusok szaporodásával és megtelepedésével szemben, ezzel elősegítheti a környezet javulását.

Belül a parafa milliónyi apró, levegővel teli kamrából áll, amelyek akadályként hatnak a zajátvitel ellen, hatékonyan szigetelve bármely helyiséget. Ugyanez a tulajdonsága segít abban, hogy a parafa padlóburkolat pénzt takarítson meg a fűtési és hűtési számlákon is.

Parafa vs bambusz

A parafa padlóburkolatot nagyon gyakran választják, mert megújuló erőforrás, ellentétben a keményfával, amelynek fáit a betakarítás során elpusztítják. Ha ez az erény fontos az Ön számára, egy másik padlóburkoló anyag, amelyet érdemes megfontolni, a bambusz. A bambusz a bambuszfű növény rostjaiból készül, amely a szárak levágása után tovább nő. Bár a bambuszpadló másképp néz ki, mint a parafa, mindkét anyag felismerhetően különbözik a keményfapadlótól, és mindkettő egyedi vonzerőt kölcsönöz a padlónak. A bambusz legfőbb előnye a parafával szemben, hogy sokkal keményebb anyag, így jobban ellenáll a karcolásoknak és horpadásoknak. A bambusz azonban nem rendelkezik a parafa által kínált puha, rugalmas hatással a láb alatt, és nem rendelkezik olyan hang, és hőszigetelő tulajdonságokkal, mint a parafa.

A parafa megfelelő padló az Ön számára ?

A parafa jó választás, ha meleg, vonzó padlóburkolatot keres, amely kényelmes, kötetlen megjelenésű. Nem a megfelelő padlóburkoló anyag, ha ragaszkodik a tökéletesen időtálló padlóhoz, mivel a parafa egy kissé puha anyag, amely idővel patinásan kopik.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....