Mit kell tudni a juharfa padlóról vásárlás előtt ?

  • Olvasási idő:4perc

A juhar keményfa padlóburkolat világos színe, keménysége és finom szemcsemintázata miatt sok otthonban kedvelt. A juhar tökéletesen illik a modern vagy kortárs stílusú otthonokba, vagy szinte bármilyen térbe, ahol előnyös a tiszta, egységes felület, amely a természetes megjelenést a belső térbe elhozza.


Kapcsolódó cikkek


Mi a juhar keményfa padló ?

A juharfa keményfa padló egy tömör keményfa, vagy mesterséges fa padló, amelyet juharfából őrölnek. A juhar egy keményfa, amely a föld mérsékelt, és északi részén található erdőkből származik. Mivel gyorsan növő fafajtáról van szó, a juharfa fenntarthatónak és környezetbarátnak számít.

Juharfa padlóburkolatminták
Juharfa padlóburkolatminták

A juhar keményfa padlóburkolat jellegzetes megjelenésű, mivel színe általában krémfehér, bár néha világosbarnára sötétedhet. A juhar világos szemcsézettsége nagyon finom, szinte észrevehetetlen, más fafajtáknál, például a tölgynél megfigyelhető éles kontrasztok nélkül.

A juhar padló rendkívül sűrű és kemény, így ideális választás olyan otthonokba, ahol hosszú távon tartós padlóburkolatra van szükség.

Előnyök

  • Kemény és sűrű
  • Sűrű szemcsézettség
  • Mérsékelt árú
  • Fenntarthatóság szempontjából nagyon jó

Hátrányok

  • Nem viseli jól a foltokat
  • A karcolások feltűnőek
  • Kevés színválaszték
  • A páratartalom erőteljes változása folytán vetemedhet, felhajolhat

Juhar keményfa padló telepítése

Minden tömör és mesterséges fapadlót 48-72 órán át kell akklimatizálni a beépítésre szánt helyen, különösen a juhart. A juharfa padlót jobban befolyásolja a páratartalom, mint szinte bármely más fafajtát. Ez azt jelenti, hogy az alapos akklimatizálást igényel, ami egy alapos szellőztetést jelent a fának, még a telepítése előtt. Ez kritikus fontosságú a padló egészségének megőrzése szempontjából.

Tipp

Fontolja meg a visszanyert juharfa padló vételét. A régi tornatermek és bowlingpályák gyakran jó forrásai az újrahasznosított juharfa padlóburkolatoknak.

A juhar keménysége és sűrű szemcsézettsége miatt nehéz jól csiszolni. A juharfa padló csiszolása inkább egy önálló projekt legyen, mint a beépítés kiegészítése, mert azt hozzáértő szakembernek kell elvégezni.

A csiszológépet új padlóburkolat esetén a legalacsonyabb fokozaton kell járatni. A szalag, vagy az oszcilláló csiszológép bármilyen rendellenes mozgása (például rázkódás) azonnal áttevődik a juharra mint tökéletlenség, amit azután ki kell javítani.

Juharfa padló
Juharfa padló

A juhar padlófestésnél a helyszínen nehéz lehet egységes színt elérni, ezért általában ajánlott a juhart natúr állapotban hagyni. Néhány gyárilag pácolt juharpadló meglehetősen egységes színű, de a legtöbb juhar természetes és pácolatlan.

A juhar keményfa padló költségei

A természetes tömör keményfa vagy mesterséges juhar szalagparketta, vagy laminált padlóként az ára 8-10 ezer forint négyzetméterenként, gyárilag pácolva valamivel több lehet. A telepítést sima felületre, és vékony habszivacsra végezzük.

Juhar vs. fehér tölgy padló

A fehér tölgy némileg hasonlít a juharhoz, bár kifejezettebb a szemcsézettsége, és jobban viseli a foltokat.

A tölgyfa padlóburkolat – mind a fehér tölgy, mind a vörös tölgy – elterjedt és könnyen megtalálható a legtöbb lakberendezéssel foglalkozó üzletekben. A fehér tölgy puhább fa, mint a juhar, de a karcolásokat könnyebb elrejteni a tölgynél, mint a juharnál.

Tudnivalók

A padlóburkolatok keménysége a különböző fafajok között változik. A cukorjuhar például a legkeményebb juharfa, és általában a fehér tölgy keményebb, mint a kőrisfák legtöbb alfaja.

Juhar vs. kőris padlóburkolat

A kőris padlóburkolat áll a legközelebb a juhar padlóburkolathoz a megjelenés szempontjából, mert a juharhoz hasonlóan világos színű. A kőris jól néz ki, akár natúr és világos bevonattal, akár pácolt bevonattal.

Bár a kőris erős, tartós fa, mégsem olyan kemény és sűrű, mint a juhar. A kőris padlót nem olyan könnyű megtalálni, mint a juhart, ezért kevesebb választási lehetősége lesz ennél a padlótípusnál.

Ha szereti a juhart, de láthatóbb szemcsézettséget szeretne, a kőris lehet a legjobb választás. A kőris világos szemcsékkel rendelkezik, és a pác még jobban kiemeli a szemcsézettséget.

Karbantartási tudnivalók

Mivel a karcolások hajlamosak jól látszódni a juhar padlóburkolaton, mindenképpen használjon futószőnyegeket.

Mivel a juhar világos színű, a szennyeződések és egyéb törmelékek jól meglátszódnak rajta. Ne használjon nedves felmosórongyot a juharfa padlózaton. Ehelyett tisztítsa a padlót, amennyire csak lehetséges, száraz módszerekkel, például puha seprűvel, vagy puha, száraz felmosóval.

Az idő múlásával bekövetkező erőteljes páratartalom, és hőmérséklet-ingadozások miatt a juharfa padlózat zsugorodhat, vetemedhet, cserepesedhet, vagy felhasadhat. Ezért a legjobb, ha odafigyel otthonának páratartalmára, és párásítóval vagy párátlanítóval kordában tartja azt. Ha az Ön házában különösen alacsony a páratartalom, akkor akár párásítást is igényelhet az otthona.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....