Mit jelent a modern tereprendezés a kertben ?

  • Olvasási idő:5perc

A modern kertépítés (más néven kortárs kertépítés) nem csak egy megjelenés, hanem egyfajta filozófia is. A tiszta vonalak, a szigorú formák és az építészeti megközelítés által meghatározott modern kertépítés egy olyan tervezési mód, amely inkább az esztétikailag kellemes tér kialakításával foglalkozik, mint a virágok, bokrok és fák ültetésével. A legtöbbször a kertépítés célja, hogy kiegészítse a közelében lévő építészeti struktúrát: egy otthont vagy épületet. Még mindig van szó kertészkedésről, de ez kevésbé olyan, mint a sok kertész által végzett aprómunka, és inkább egy sajátos művészi környezet telepítéséről és fenntartásáról szól. Ez a cikk a modern kertépítés elemeit tárja fel, és talán érdekli azokat a kertészeket, akik nem tudják elképzelni az életüket házikert nélkül.

Minimalista desing a kertben
Minimalista desing a kertben

A modern kertépítés története

A modern kertépítés nem egy “iskolából” alakult ki, hanem számos hatást és esztétikát ötvöz. A század közepi dizájn minden bizonnyal hatással van, különösen a geometrikus formák és a drámai kontrasztok, amelyeket a korszak kiemelkedő építészeinél, például Frank Lloyd Wrightnál láthattunk. A brutalizmus stílus szintén hatással van, különösen az olyan építőanyagok használatára, mint a beton a természetes kővel szemben. A beton olcsóbb, mint más hagyományos anyagok, ami a városi tervezésben a költségvetési szempontok miatt némileg kívánatosabbá teszi.

A modern tájépítészetben az ipari formatervezés is megjelenik, mivel régebbi gyárakat és más épületeket hasznosítanak újra (például a londoni Tate Modern egy 1947 és 1963 között épült, de 1981-ben bezárt régi erőmű, amely ma művészeti múzeumként működik; az Egyesült Államok Massachusetts állambeli North Adamsben található Mass MOCA, egy művészeti és előadói tér, egykor repülőgéphangár volt).

A modern kertépítés elvei és elemei

A modern kertépítés három fő összetevőn múlik: a tervezésen, az anyagokon és a funkción. A formatervezés és az anyagok alkotják a modern kertépítés megjelenését, és meghatározzák a térben gyakorolt hatását, valamint jelentőségét a régebbi kertépítési stílusok mellett. A funkció többek között azért olyan fontos, mert a modern kertépítés a kültéri terek használatának újradefiniálására törekszik. A modern tájépítészet nem adódik olyan gyorsan a “kertészkedés” gondolatához, mint a hagyományosabb tájépítészeti módok. Bár a kertészek számára talán istenkáromlásnak tűnhet, manapság sok kerthelyiségre úgy tekintenek, mint egy rövid időre meglátogatandó helyre, szemben egy olyan hellyel, ahol az ember “él”, vagy amelyet ténylegesen létrehoz és fenntart. Emiatt a modern kertépítés bizonyos szinten jobban törődik az esztétikával, mint más stílusok.

Kövek és egyszerű kinézet a kertben
Kövek és egyszerű kinézet a kertben

A modern kertépítésben leggyakrabban a tiszta, egyenes vonalak, a kiegyensúlyozott méretarány, a textúrák gondos keverése és általában a színek korlátozott használata a jellemző. A hagyományosabb kertekben látott nagyarányú színek helyett a modern tájképek semlegesebb tónusokat használnak, és a lombozatot hangsúlyozzák a virágokkal szemben, ami idővel konzisztensebbé teszi a designt.

Az anyagok modern megközelítése gyakran gyártottat jelent: beton járdalapok vagy járdák, hullámos fémkapuk, fémből vagy üvegszálból készült kerítések. A fa és a kő hiánya néhány kertész számára furcsának és mesterségesnek tűnhet, de ezt ellensúlyozhatja néhány kisebb fa vagy cserje, illetve néhány konténeres ültetés beiktatása, ahol normális esetben virágágyás lenne, valamint természetes kőszobrok elhelyezése.

A modern kertépítés azonban nem csak az esztétikáról szól. A fenntarthatóság is tényező a modern kertépítésben, különösen azokon a területeken, ahol a lakosok figyelnek az éghajlatváltozásra. Az esővízgyűjtés, a napenergia és a szélenergia mind olyan tervezési szempontok, amelyek beépíthetők a kertépítészeti döntésekbe. A szürkevíz felhasználását lehetővé tevő növénytelepítések, a könnyű komposztálás, vagy a lefolyó víz összegyűjtésével történő öntözés további lehetőségeket jelentenek.

Sétányok és járdák

A modern kertépítésben a járdák és járdalapok általában szimmetrikusak és szögletesek, szemben az íves vagy organikus formákkal. A járdalapok gyakran öntött betonból vagy kékkőből készülnek. A téglával nem találkozunk olyan gyakran, mert színváltozatai és organikusnak tűnő minősége nem illik ebbe az esztétikába. A megemelt járdákat is láthatjuk, vizuális érdekességük miatt, valamint azért, mert alkalmasak a födémekre, cölöpökre vagy platformokra épített házakhoz. Több ilyet fogunk látni, ahogy a konténerházak, vagy a kész elemekből épített apró házak egyre népszerűbbé válnak a háztulajdonosok körében.

Vízjellemzők

A modern kertépítés a helyszínre és a részletekre helyezi a hangsúlyt, ami gyakran jelenti egy vízjáték beépítését. Ez a vízjellemző lehet egy végtelenített medence, vagy egy természetes medence, amely nemcsak a designt erősíti, hanem a táj fenntarthatóságát is elősegíti.

Modern kialakítású kertben medence
Modern kialakítású kertben medence

Választható növények

A modern kertépítés gyakran kevésbé foglalkozik az évszakonként változó palettát kínáló évelő kertészettel, mint az állandósággal és az alacsony fenntartási költséggel. A mulcs és a kavics gyakran a tervezés nagy részét képezi, ezért kívánatosak az ezekkel az anyagokkal kompatibilis növények. Válasszon olyan fákat, amelyek nem nőnek túl nagyra, és nem igényelnek túl sok metszést. A gyümölcsfák a fenntarthatósági faktor miatt jók, de egyes gyümölcsfák rendetlenséget hagyhatnak a járdákon vagy teraszokon, amit közterületek esetében figyelembe kell venni. A térbeli szempontok miatt kreatívnak kell lennünk, például olyan konténeres ültetvényeket használhatunk, amelyek mozgathatók, vagy olyan megoldásokat, amelyek a lehető legjobban kihasználják a függőleges teret. A modern dizájn általában az egyszerű színpalettákat részesíti előnyben, de a növényi textúrák keveréke dinamikusan tarthatja a látványt.

legfrissebb cikkek
cikkek amelyek érdekelhetik