Mi az a biomassza energia ?

  • Olvasási idő:4perc

A biomasszából előállított energia olyan régi, mint az ősemberek által gyújtott tűz, és világszerte továbbra is fontos megújuló energiaforrás. A hő, és energiaforrásként való ősi használata ellenére azonban sokan nem tudják, hogy mit jelent valójában a biomasszából előállított energia, vagy hogy honnan származnak a bioüzemanyagok.

Mi a biomasszából előállított energia ?

A biomasszából származó energia a növényekből és állatokból származó megújuló energia. A növények például fotoszintézis útján termelnek biomasszából energiát. A biomasszából előállított energia sokkal egészségesebb a bolygó számára, mint a nem megújuló energiaforrások, például a szén.

Mivel a biomassza fogalma igen tág, a “biomasszának” tekinthető tüzelőanyagok sokféle elemet tartalmaznak, és a kutatók folyamatosan fedeznek fel új biomassza energiaforrásokat. Az állati trágya, a hulladéklerakókban lévő hulladék, a fapellet, a növényi olaj, az alga, a kukorica, a cukor, és más növényi anyagok – még a papír és a háztartási szemét is – felhasználható biomassza-tüzelőanyagforrásként.

Fapellettből előállított tüzelőanyag
Fapellettből előállított tüzelőanyag

A biomassza-tüzelőanyagot közvetlenül hőenergiává lehet alakítani égetéssel, mint a kandallóban a fa égését. Más esetekben a biomasszát más tüzelőanyag-forrássá alakítják át, ilyen például a kukoricából készült etanolos benzin vagy az állati hulladékból származó metángáz.

Mennyire praktikus a biomasszából előállított energia ?

Magyarország energiájának nagyon kis része származik biomasszából, rendszerint csak lokálisan használják kevés mennyiségben, míg a nagy része az energiának fosszilis tüzelőanyagokból, például földgázból, szénből és kőolajból nyerik. Nyilvánvaló, hogy a biomasszának hosszú utat kell megtenni, mielőtt széles körben elfogadott energiaforrássá válna.

E kihívások ellenére a biomasszából előállított energia növekvő felhasználásának számos előnye van. Az egyik nyilvánvaló előnye a biomassza tüzelőanyagoknak más energiaforrásokkal szemben az, hogy a biomassza megújuló: Több növényt termeszthetünk, de senki sem tud több olajat előállítani.

Egy másik előny, hogy a biomassza egyes forrásai, mint például a trágya, a fűrészpor és a hulladéklerakókban keletkező szemétből, olyan üzemanyagforrást lehet felhasználni, amely egyébként hulladékká válna. Ezek a források tehát csökkentik a fosszilis tüzelőanyagoktól és a nukleáris energiától való függőségünket, miközben a hulladéklerakókkal járó negatív hatásokat – zaj, szag, élősködők jelenléte, az ingatlanok értékének csökkenése – is mérséklődik.

Biomasszából előállított energia és a környezet

A biomassza megújuló energiaforrás, amely minden egyes vetésforgónál, fakitermelésnél vagy trágyakupacnál újratermelhető – de nem tökéletes. Mivel különböző forrásokból származik, a biomassza üzemanyag minősége vagy energiahatékonysága nem mindig egyenletes, és még nincsenek jól kiépített biomassza finomítók és forgalmazók hálózata, mint a benzin és a földgáz esetében.

Ráadásul a biomassza tüzelőanyagok elégetése, akárcsak a fosszilis tüzelőanyagoké, potenciálisan veszélyes szennyező anyagokat, például illékony szerves vegyületeket, részecskéket, például szén-monoxidot (CO) és szén-dioxidot (CO2) termel. A CO2 egy üvegházhatású gáz, amely a globális felmelegedés és az éghajlatváltozás egyik fő oka.

A biomasszából előállított energia megújuló jellege azonban nagymértékben csökkentheti ezt a környezeti hatást. Míg a biomassza elégetésével szén-monoxid és CO2 kerül a légkörbe, a fák és a biomassza energiaforrásként termesztett növények a fotoszintézis során a légkörből is megkötik a szenet. Ezt a folyamatot gyakran “szénmegkötésnek” vagy “szénbankolásnak” nevezik.

Környezetbarát-e a biomasszából előállított energia ?

A biomasszából előállított energia és a szén-dioxid megkötése költség-haszon arányát illetően vannak viták. Egyes elemzők úgy találták, hogy a biomassza-tüzelőanyagok elégetésekor a légkörbe kerülő szén (CO és CO2) nagyjából megegyezik a biomassza “ültetvényeken” termesztett fákban és növényekben tárolt szénmennyiséggel. Ez az elemzés a biomasszából előállított energiát lényegében szén-dioxid-semlegessé és környezetbaráttá teszi.

Más szakértők azonban úgy találták, hogy a biomasszából előállított energia ipari méretű fejlesztése pusztítást végez a természeti környezetben és a levegő minőségében. A Greenpeace közzétett egy angol nyelvű jelentést “Fueling a Biomess” címmel, amely megállapítja, hogy a biomasszából előállított energia nagymértékű növekedése túlmutat az olyan hulladékforrásokon, mint a fűrészpor és a papírgyári hulladék, és mostanra egész fákat és más fontos erdei élőhelyeket pusztítanak el.

Csak Kanada évente körülbelül 40 megatonna CO2-ot bocsát ki az erdei bioenergia-termelésből, ami meghaladja az összes 2009-es kanadai könnyűgépjármű kipufogógáz-kibocsátását. A kibocsátott CO2 évtizedekig károsítja az éghajlatot, mielőtt az újranövő fák megkötnék azt.

A biomasszából előállított energia jövője

Bár ősi energiaforrásról van szó, a biomasszából előállított energiának még hosszú utat kell megtenni mielőtt más energiaforrásokat, például a fosszilis tüzelőanyagokat és az atomenergiát felváltaná.

Mindazonáltal a hagyományos tüzelőanyag nem tűnik el, és a 21. században valószínűleg a diverzifikált energiapolitika lesz a legjobb stratégia az energiabiztonság érdekében.

A tanulmányok arra utalnak, hogy az optimális (biomassza) stratégia helyenként eltérő lesz, amelyet a földterület minősége, jelenlegi felhasználása, a konkurens felhasználások és az energiaigények határoznak majd meg.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....