Az Art Deco építészet jellemzői

  • Olvasási idő:5perc

Az “Art Deco” kifejezés az Egyesült Államokban és Európában az 1920-as és 30-as években népszerű dizájn-korszakra utal. Ez a rövid életű stílus hatással volt a divatra, a művészetre, a lakberendezésre és az épületek stílusára a húszas években és a nagy gazdasági világválság idején. Mint ilyen, az esztétika gondosan ügyelt a bőség és a praktikum egyensúlyára.

Az Art Deco építészet olyan stílusú épületet képvisel, amely elegáns, de nem minimalista. A kor építészmérnökei leleményesen közelítették meg a tervezést. Olyan szerkezetek létrehozására törekedtek, amelyek frissek, modernek és eltérnek a korábbi megújuló stílusoktól. Az Art Deco épületek összetéveszthetetlenek, és egy olyan korszakot képviselnek, amely az akkori modern kor középpontjában állt.

Történelem

Az Art Deco stílus az 1920-as évek elején Párizs-szerte megjelent, de hivatalosan először 1925-ben, az Exposition Internationale des Arts Decoratifs et Industriels Modernes kiállításon jelent meg. Ez a Párizsban megrendezett designshow számos ígéretes fiatal tervező munkáját mutatta be. A mozgalom végül erről az eseményről kapta a nevét. Ezt az eseményt követően a design esztétika szárnyra kapott. Párizsban az art deco építészet számos korai példája található. Az Egyesült Államokban az American Radiator Building a legkorábbi art deco épület 1924-ből.

A Chrysler torony tipikus art deco stílusban épített épület
A Chrysler torony tipikus art deco stílusban épített épület

Csak az 1930-as évek elején építettek híres építészek számos más, ma már híres art deco épületet az amerikai városokban. Különösen az amerikai felhőkarcolók jelentették a stílus legpazarabb és legimpozánsabb példáit. Az Empire State Building, a Rockefeller Center és a Chrysler-épület mind az art deco építészet példái New Yorkban.

Jellemzők

Az art deco épületek azonosítása nem nehéz, de hasznos, ha ismerjük néhány közös elemét.

Modern és hagyományos építőanyagok. Az Art Deco épületekben olyan anyagokat használtak, mint a stukkó, a terrakotta, a díszüveg, a króm, az acél és az alumínium.
Díszes, geometrikus részletek. Különböző motívumokat és díszítő részleteket alkalmaztak az épületen. Néhány gyakori Art Deco motívum közé tartoznak a cikornyák, piramis formák, stilizált napraforgók vagy virágminták, cikk-cakkok és más geometriai formák.
Következetes részletezés. A tervező vagy építész a külső és a belső térben is hasonló art deco elemeket alkalmazott, hogy minden épület egységes témát valósítson meg.
Kontrasztos színek merész használata. Az élénk, pazar színek az Art Deco korszak szinonimái. Az épületek olyan erős színeket építettek be, mint a fekete és a fehér, vagy az arany és az ezüst, hogy kontrasztot teremtsenek.
Töredezett formák. Sok homlokzatot szögletes, felfelé és kifelé mutató függőleges egyenesekkel hoztak létre. Ezeket a háromszög alakzatokat lépcsősorral fejezték be, amelyek végül egy pontba torkolltak.
Dekoratív, geometrikus ablakok. Az ablakokat és ajtókat geometrikus mintákkal díszítették. Az ablakok lehettek üvegtéglából vagy átlátszatlan üvegbetétek sorozatából, és gyakran hosszú, vízszintes sorban helyezkedtek el.
Parapetek és tornyok. Az épületek sarkait gyakran toronyszerű szerkezetekkel díszítették, amelyek egy egyszerű, négyzet alakú épületet is pazarabbnak láttak.

Érdekes tények

Ez a korszak két különböző időszakot ölelt fel. Az Art Deco korszak talán legérdekesebb része az a korszak, amelyet megtestesített. Egyrészt van egy olyan dizájn-korszak, amely a luxust, a gazdagságot és az ipar fellendülését testesíti meg. A korszak második része magában foglalja a nagy gazdasági világválságot, amely szöges ellentétben áll az előző időszakkal. A Nagy Gazdasági Világválság beköszöntével a tervezők pazar art deco stílusokat akartak megvalósítani, de ezt okos, praktikus és pénztárcabarát módon kellett tenniük.

Fisher épület Detroitban
Fisher épület Detroitban

Az építők a stílust a gazdaságosabb lakóházakhoz és hasonlókhoz igazították. A mérsékeltebb tervezők viszonylag olcsón tudtak alapszerkezeteket építeni és gépi díszítéseket használni. A dekoratív stílusokat az épület legmarkánsabb és leglátványosabb részeire tartogatták, ami szintén pénzt takarított meg.

Az art deco építészetben a díszítés minősége és mértéke igen eltérő. A részletek nagy része a költségvetéstől, az építtető kiemelkedő szerepétől és az építmény minőségétől függ.

Az art deco építészet nem egy újjáéledő stílus. A korai art deco tervezők világosan fogalmazták meg a szándékukat. Olyan stílust akartak létrehozni, amelyet korábban még senki sem látott. A Tudor Revival vagy a Classical Revival stílusokkal ellentétben az Art Deco mozgalom olyan esztétikát képviselt, amelyet korábban még nem lehetett látni épületekben.

Számos tervezési elemet azonban korábbi stílusok vagy kultúrák ihlettek. Az art deco motívumok az egyiptomi és a klasszikus művészeti formákból merítettek kreatív szabadságot.

Nem sok otthon épült az Art Deco stílusban. Az Art Deco stílust elsősorban kereskedelmi épületeken alkalmazták. Mint ilyen, nem túl sok olyan otthon van, amelyet az Art Deco stílusban építettek. Néhányan azonban beépítették az art deco elemeket a már meglévő otthonaikba.

Például a hagyományos, fával szegélyezett bejáratokat az 1930-as években egyszerű ívekkel helyettesítették. A világítótesteket és a dekorációt elegánsabb, Art Deco stílusú darabokra cserélték. Az emberek Art Deco ihlette festékszíneket választottak, és a csempeválasztékot úgy választották ki, hogy megfeleljen ennek a modernebb trendnek.

Az art deco design a szimmetriára és az éles szögekre összpontosít. A szecessziós építészettel ellentétben az Art Deco stílus sokkal kevésbé volt szeszélyes és sokkal inkább gyakorlatias. A formatervezési esztétika a hagyományos formák újszerű megjelenítésére összpontosított. Az Art Deco építészetben a szimmetria és a geometriai formák sok szokatlan formáját láthatja.

Az art deco épületek megelőzték a modern építészetet. Az Art Deco mozgalom körülbelül 1940-ig tartott, amikor sok híres modern tervező kezdett előretörni a modern építészetben. Így az Art Deco építészet átmeneti időszaknak tekinthető az olyan hagyományos stílusok, mint a viktoriánus és a modernebb tervezési stílusok között.

Összefoglalva, az Art Deco építészet egy átmeneti időszakot képvisel a hagyományos és a modern építészeti megközelítések között. Az időszak 1925 és 1940 között zajlott, és könnyen felismerhető stílus a kiemelkedő, főleg amerikai városi épületekben.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....