Mekkora csillár legyen a helységben ?

  • Olvasási idő:2perc

A csillár minden helyiség, de különösen az étkező középpontja, ezért fontos, hogy olyan csillárt válasszon, amely megfelel a dekorációnak, de egyben a megfelelő méretű is legyen a térhez.

Noha nincsenek szigorú szabályok, van néhány iránymutatás, amely segít meghatározni a megfelelő méretű csillár méretét a megfelelő helységben:

Tippek az étkezőben lévő csillár méretének kiválasztásához

Az étkezőben lévő csillár átmérője körülbelül fele-kétharmada legyen annak az asztalnak, amely fölött lógni fog. Ennek a szabálynak egy másik változata az, hogy a lámpatest átmérőjének körülbelül 30 cm-el kisebbnek kell lennie, mint az étkezőasztal szélessége a legszélesebb pontján. Ezen irányelvek mögött az a logika húzódik meg, hogy a vendégek kevésbé valószínű, hogy beverik a fejüket, ha a függő lámpatest alacsonyan van az ülőhelyektől.

Ha ez nem lehetséges, a legtöbb szakértő szerint jobb, ha az étkezői csillár mérete inkább nagyobb, mint kisebb legyen, persze az arányosságot megtartva. A lámpatestet mindig felakaszthatja egy kicsit magasabbra, hogy ne legyen útban.

Dekoratív csillár az étkezőben
Dekoratív csillár az étkezőben

Ha lehetséges, méretezze a csillárt úgy, hogy ne legyen 2 méternél közelebb semmilyen falhoz, vagy más bútordarabtól. Bár kisebb helyiségekben nehéz ezt megvalósítani, ez egy jó ökölszabály, amit érdemes szem előtt tartani.

Tippek előcsarnokok és egyéb terek számára

Az előcsarnokok, nagyobb helységek, és más nagy terek esetében tartsa szem előtt, hogy a megfelelő csillár több mint méret kérdése. Ne feledje, hogy a lámpatest stílusa és a vizuális megjelenése is szerepet játszik. Ha nehéz, díszes stílusú lámpatestet választ, az lehet egy kicsit kisebb, míg egy finomabb stílusú lámpatesttel megengedheti magának, hogy egy kicsit szélesebb legyen, mint amit a szokások diktálnak.

Egy nagyobb nappaliban az 1 méter átmérőjű csillár se tűnik nagynak
Egy nagyobb nappaliban az 1 méter átmérőjű csillár se tűnik nagynak

A csillár megfelelő méretének meghatározására szolgáló egyik szabványos módszer az, hogy összeadjuk a szoba hossz, és szélességi méreteit, méterben mérve. Ez a szám 10-zel, vagy 12-vel osztva, a megfelelő méret a csillár számára. Például egy 5×5-ös méretű szoba (10) 1 méter, vagy 80 cm átmérőjű csillár lámpatestet igényel.

Néhány tervező ezeket az irányelveket követi, amelyek egy kicsit nagyobb rugalmasságot kínálnak:

  • A 3×3 méternél kisebb szobákhoz válasszon 50 cm széles csillárt.
  • A körülbelül 4×4-es méretű szobákhoz válasszon 60-80 cm széles csillárt.

Az ennél nagyobb helyiségek ritkán igényelnek 1,2 méternél szélesebb csillárokat, kivéve, ha a mennyezetük elég magas. A nagyon nagy, 5×5-ös, vagy nagyon magas mennyezetű szobák akár 1,5 méter átmérőjű csillárt is eltűrnek.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....