Utólagos fűtési rendszerek a pincében

 • Olvasási idő:4perc

Amikor megépíti a pincéjét, sok minden járhat a fejében, de a fűtés gyakran háttérbe szorul. Pedig még a legmelegebb pincék is akár 15 fokkal hűvösebbek lehetnek, mint a földszintek. Ez a pince velejárója, ezért fűtésre van szüksége, hacsak nem tartósélelmiszert, vagy olyan dolgot aminek nincs szüksége melegre, akar benne tárolni. De ha valamit barkácsolni akar a pincében, akkor elkel a fűtés.

Míg a meglévő HVAC, és a füstelvezető csövek gyakran a legjobb megoldás a pince fűtésére, de ha ezek nincsenek kiépítve akkor többféle módszer állhat még rendelkezésre.

Az új építésű otthonoknál az összes szintet kiszolgáló fűtés, szellőzés és légkondicionálás (HVAC) a teljes terv része. A lehetőségek azonban szűkülnek, ha egy már befejezett, vagy részben befejezett pincét akar fűteni. A zárt falak, és mennyezetek gátolják a csővezetékek, és elektromos vezetékek telepítését.

Egyetlen utólagos pincefűtés sem lesz olyan elegáns és láthatatlan, mint a pinceépítés előtti fűtés telepítése, és egyik sem lesz egyszerű vagy olcsó. De garantált, hogy az összes utólagos beszerelt fűtési lehetőség jobb lesz, mintha hidegen tartaná a frissen felújított, vagy a házhoz hozzáépített pincét.

A legjobb megoldás:a HVAC-rendszer folytatása és a csőrendszer meghosszabbítása

Háza már valószínűleg rendelkezik belső fűtési rendszerrel. Így logikus a meglévő fűtésből kiindulva dolgozni, és kiterjeszteni azt a kész pince területére.

Sok esetben a csőrendszer látható, és hozzáférhető a pincéből. A csatornarendszer kiterjesztése előtt konzultáljon egy HVAC szakemberrel. Bár ez egyszerűnek tűnik, vannak ennél fontosabb kérdések is, amelyekben csak egy HVAC szakember tud segíteni, például a fűtési terhelés kiszámítása, valamint a csővezetékek mérete és konfigurációja.

Tipp

Nem kell mindig teljesen új csőrendszert telepíteni. Néha a meglévő csőhálózatot is megcsapolhatja, ha melegvizes fűtése van, és levezetheti a pincébe. Például a padló gerendái között futó csöveket gyakran alulról még tovább lehet vezetni.

Ha új kazánt telepít otthonába, és jelenleg nem áll még készen a pince (vagy később tervezi hogy lesz pince), akkor érdemes a szükségesnél nagyobb teljesítményű kazánt, vagy fűtési rendszert választania, előre gondolkodva.

Még ha nem is engedheti meg magának ezt a luxust hogy erősebb rendszere legyen, akkor a meglévő HVAC-rendszere is talán képes lesz kezelni a megnövekedett fűtendő térrel való terhelést.

Egy hátránya van: a teljes fűtési rendszer felturbózása esetén a változtatások az egész házra vonatkoznak. Ha valami teendője van az újonnan felújított pincében, és bekapcsolja a fűtést, akkor a ház többi részét is fűteni fogja, még akkor is, ha ott fent senki sincs, kivéve ha csapokkal nem oldja azt meg, hogy csak a kívánt helységbe legyen fűtés.

Előnyök

 • A legjobb az otthon értékének megőrzéséhez.
 • A már meglévő csőhálózatot használja.

Hátrányok

 • Új vagy továbbfejlesztett rendszert igényelhet.
 • A falakat esetleg meg kell bontani.
 • Nehezebb a fűtési zónák elkülönítése.

Elektromos fűtőtestek

Sok lakástulajdonos számára a legjobb fűtési megoldás a pincében egy konvekciós, vagy hidronikus elektromos lábazati fűtőtest, amely a házi elektromos rendszerbe van bekötve.

Az elektromos lábazati fűtőtestek hosszú és meglehetősen feltűnő fémegységek, amelyek, ahogy a neve is sugallja, a falak lábazata mentén futnak. A lábazati fűtőtesteknek nem kell a fal teljes hosszában futniuk, csak bizonyos helyeken.

A HVAC-berendezés kiterjesztéséhez hasonlóan ennél a rendszernél is meg kell tervezni, hogy mennyi hőre van szüksége egy adott helyiségben. Szobánként legalább egy fűtőtestre lesz szüksége, mivel a fűtőtestek hője nem terjed szobáról szobára, vagy csak nagyon nehezen sok energiával.

Az elektromos fűtőtestek egy másik alternatívája: a dugaszolható elektromos fűtőtestek. Nemcsak hordozhatóak, de jobban eloszlatják a hőt, mint az apró térfűtőtestek. De ugyanúgy helyet foglalnak, mint bármelyik vezetékes készülék.

Sok lakástulajdonos, aki az elektromos lábazati fűtőtestek lehetőségét választja, azzal a tudattal teszi ezt, hogy az alagsor az alagsor, és nem ugyanazok az esztétikai szabályok érvényesek, mint az emeleti terület. Tehát, még ha a ezek a fűtési módok a fizikai szépség szempontjából nem is elfogadhatóak az emeleten, a pincében tökéletesen elfogadhatóak.

Az elektromos lábazati (fix) fűtőtestek beszerelése nem olyan egyszerű, mint a hordozható fűtőtest egy közönséges konnektorba való bedugása. A nagyobb, és hosszabb modellek elég áramot vesznek fel ahhoz, hogy 20 amperes áramkört igényeljenek. Ezért előzetesen konzultáljon egy villanyszerelővel. Az összes ilyen fűtőtestet a tápáramkörökbe kell bekötni, nem pedig a fali csatlakozóaljzatba dugni.

Ezek a fűtőtestek lehetővé teszik, hogy a hőt csak azokba a helyiségekbe irányítsa, ahol melegre van szüksége. Ezek a fűtőtestek külön termosztátokkal egyedileg szabályozhatók, vagy akár teljesen automatizálhatók, szükség szerint.

Előnyök

 • Helyi fűtés ott, ahol szükség van rá.
 • Rugalmas.
 • Nincs külső szellőztetés.

Hátrányok

 • Sok energiát fogyaszt.
 • Falfelületet, vagy területet foglal.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....