A tradicionális lakberendezés jellemzői

 • Olvasási idő:5perc

A hagyományos lakberendezés pontosan az, aminek hangzik – klasszikus, meleg, megnyugtató, ismerős lakberendezési stílus, amely a múlt hagyományaiban gyökerezik, anélkül, hogy egyetlen korszakra lenne csak jellemző.

Mi a hagyományos (tradicionális) lakberendezési stílus ?

A hagyományos belsőépítészet egy népszerű lakberendezési stílus, amely nagyrészt a 18. és 19. századi európai stílusokon és az otthonról alkotott hagyományos elképzeléseken alapul.

Tradicionális nappali
Tradicionális nappali

A hagyományos lakberendezési stílus időtlen és hely nélküli, kényelmes és összetett, de nem túlságosan díszes. A hagyományosan kialakított szobákban használt bútorok, textíliák, színpaletták és dekorációk a történelemre utalnak, és inkább ismerősek, mintsem trendteremtőek. Egy hagyományos stílusú hálószobában például semleges az színösszeállítás, faragott fa vagy kárpitozott fejtámla van hozzá illő éjjeliszekrények és asztali lámpákkal és komóddal. Kárpitozott fotel és ottomán, és esetleg egy tájképfestmény lóg a falon.

A tradicionális belsőépítészeti stílus eredete

A hagyományos lakberendezés a 20. században terjedt el, amikor a háború utáni elővárosok fellendültek, és az emberek igyekeztek a 18. és 19. századi európai, különösen az angol és francia lakberendezési hagyományokat utánozni.

Tradicionális munkasarok
Tradicionális munkasarok

A hagyományos belsőépítészet csendesen megvan a háttérben, miközben izgalmasabb, divatosabb vagy évtizedes designkorszakok jönnek és mennek időközben. Miközben a Midcentury Modern tervezői az új gyártási módszereket és a háború utáni lakásépítési boomot kihasználva új anyagok felhasználásával innovatív bútorokat és háztartási tárgyakat gyártottak, a hagyományos design rajongói ugyanezekkel a gyártási módszerekkel a klasszikus Queen Anne székek és Chippendale highboyk reprodukcióit készítették. A hagyományos design megtartotta vonzerejét a mainstream számára, míg a posztmodern 1980-as években olyan befolyásos, de rövid életű stílusok jelentek meg, mint a memphisi design, amelyek megkérdőjeleztek minden hagyományos szín, és formavilágot, de soha nem jelentettek veszélyt a mainstreamre.

Sokan olyan hagyományos enteriőrben érzik magukat a legjobban otthon, amely mindazonáltal a modern élethez igazodóan friss és kényelmes. A tradicionális nappali kialakításának célja nem a wow-faktor megteremtése, hanem az, hogy megnyugtató hátteret biztosítson a családi élethez, amely a legjobb esetben is elegáns, kényelmes és visszafogott. A legrosszabb esetben egy hagyományos szoba unalmasnak, régimódinak, elavultnak és ötlettelennek tűnhet.

Tradicionális design ma

Csak azért, mert a hagyományos design a hagyományban gyökerezik, nem jelenti azt, hogy nem változik és nem változhat az idők folyamán, és nem is kellene változnia. A multimilliomosok elindították a granny chic újjáéledését. A mai hagyományos otthonok közül sokba beépülnek olyan modern elemek, mint a nagy konyhaszigetek és a nyitott terek. A jelenlegi tervezők valószínűleg több kortárs darabot, merészebb színeket, valamint antik és vintage bútorokat és dekorációt adnak hozzá, hogy létrehozzák a klasszikus stílus egy olyan változatát, amelyet sokan újtradicionálisnak neveznek. A hagyományos és a kortárs design hibridje, a Transitional stílus egy önálló lakberendezési kategóriává vált.

Egy tradicionális stílusú szoba
Egy tradicionális stílusú szoba

A tradicionális belsőépítészeti stílus fő jellemzői

 • Bútorok, dekoráció, művészet, amelyek elsősorban a 18. és 19. századi, elsősorban angliai és franciaországi európai designban gyökereznek.
 • A formatervezés a múlt stílusain alapul, de gyakran kevesebb díszítő részletet tartalmaz.
 • A helyiségek funkcionálisak, családbarátok és kényelmesek.
 • A szimmetriára való összpontosítás magában foglalja a klasszikus térhasználat köré épülő hagyományos térrendezést, úgymint a bútor és tárgypárokat, például a foteleket vagy a lámpákat, és harmonikus érzést, nem pedig az egymás mellé helyezéssel és kontrasztokkal teli helyiségeket jelenti.
 • A belső terek tartalmazhatnak hagyományos építészeti elemeket, például koronás díszléceket és lambériázást.
 • A színpaletták finom semleges színeket tartalmaznak, a merész színek takarékos használatával.
 • A padló és a bútorok fafelületek általában sötétebbek.
 • A falakat általában tompa, semleges színekkel festik, de tartalmazhatnak finom mintázatú tapétát hagyományos motívumokkal, például virágos, csíkos vagy damasztos mintákkal.
 • A textíliák általában semlegesek vagy a tapétához hasonlóan finoman mintázottak, és tartalmazhatnak pamutot, gyapjút, bársonyt, damasztot és selymet.

Tradicionális belsőépítészeti dekorációs tippek

 • Fordítson figyelmet a bútorok elrendezésére, a szimmetria, az áramlás és az összetartás előtérbe helyezésével, hogy a szobák családbarátok és könnyen használhatóak legyenek.
 • Válasszon semleges színpalettát, amely a visszafogott földszíneket vagy ékszertónusokat részesíti előnyben.
 • Keressen olyan darabokat, amelyek stílusban és színben harmonikusan működnek együtt, de ne keressen mindenből egyforma szetteket, különben a végén konzervbútor-bemutatótermi megjelenés lesz a vége.
 • Bár a hagyományos dekorációban nagyobb valószínűséggel találhat reprodukált bútorokat, ne féljen antik darabokat, kortárs darabokat, vagy vintage műtárgyakat is választani, amelyek harmonizálnak az általános dizájnnal, de stílust adnak a helységnek.
 • Használjon mintákat a textíliákban, finom árnyalatokban, csíkokban, virágos és kockás mintákban.
 • A klasszikus világítótestek, például a csillárok egyszerűsített, kortárs változatait helyezze el.
 • A perzsa stílusú reprodukciók vagy vintage szőnyegek jól működnek, hogy mintát és érdeklődést adjanak egy hagyományos szobának, ha például egy színes török szőnyeget választ, az egy kicsit élénkebbé teheti a szobát.
 • Válasszon melegszínű faárnyalatokat, például diófát a bútorokhoz, és sötétebb színűt a padlóburkolatokhoz.
 • Az ablakok általában klasszikusak, egyszerű redőnyökkel és függönyökkel, vagy akár drapériákkal, de a hagyományos stílus modern értelmezései általában lemondanak a múlt idők kényes függönyeiről.
 • Használjon hagyományos kiegészítőket, például asztalterítőket, kandelábereket, antik ezüstöt, porcelánkészleteket, és vintage ágyneműt, de gondosan tervezett módon, hogy ne tűnjön zsúfoltnak vagy elavultnak.
 • Tekintse a hagyományos stílust inkább kiindulópontnak, mint végcélnak, és keverje bele bátran a nem hagyományos elemeket, hogy személyesebb és emlékezetesebb teret hozzon létre.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....