Erre figyeljünk ha szőnyeget vásárolunk

  • Olvasási idő:6perc

A szőnyegvásárlás nem olyasmi, amit a legtöbb ember gyakran csinál, sőt néhányan talán csak néhányszor vásárolnak szőnyeget egy életben. Emiatt a fogyasztók könnyen összezavarodhatnak a szőnyegvásárlási folyamat során, és végül olyan szőnyegnél kötnek ki, amely nem felel meg az igényeiknek.


Kapcsolódó cikkek


Amikor szőnyeget vásárol, ügyeljen arra, hogy elkerülje ezeket a gyakori hibákat:

A szőnyeg súlya és minősége

Valószínűleg ez az első számú dolog, amitől óva intjük az embereket, amikor szőnyeget vásárolnak. Ne feltételezze, hogy egy nagyobb fajsúlyú szőnyeg jobb, mint egy kisebb fajsúlyú szőnyeg. Ezt a hibát könnyű elkövetni, mert könnyen megértjük azt a koncepciót, hogy valaminek egy számértéket rendelünk a minőség jelzésére – más szóval, “megértjük”, hogy a nagyobb szám (súly) jobb. Amikor azonban szőnyegről van szó, túl sok más tényező is szerepet játszik az általános minőség meghatározásában. Sajnos sok értékesítő vagy túl tájékozatlan, vagy túl közömbös ahhoz, hogy ezt megfelelően elmagyarázza a vásárlóknak. Könnyebb azt mondani valakinek, hogy a nehezebb szőnyeg jobb, mint a könnyebb, mint elmagyarázni az összes többi szempontot: rugalmasság, sűrűség, minőség stb.

A szőnyegalátét lespórolása

Ez a legrosszabb hiba, amit új szőnyeg vásárlásakor elkövethet. Higgye el, nehéz indokolni, hogy több pénzt költsön valamire, amit nem is lát. Valószínűleg inkább megspórolná a pénzt, és olyan dolgokra költené, amiket hátradőlve nézegethet. Inkább fogná a pénzt, amit az alátéten spórolt, és venné például egy új lámpát. De legtöbbször az számít a legtöbbet, amit nem lát. Gondoljunk például az autónk gumiabroncsaira vagy a matracunkra. Egyiknek sincs esztétikai értéke, de mindkettő rendkívül fontos az Ön biztonsága és kényelme szempontjából. Ugyanez vonatkozik a szőnyeg alátétjére is.

A szőnyegalátéttel hosszabb élettartamú lesz a szőnyegünk
A szőnyegalátéttel hosszabb élettartamú lesz a szőnyegünk

Az alátét megkíméli a szőnyeg kopását azáltal, hogy elnyeli a rajta járás hatásait, így azt nem a szőnyegnek kell. Egy jobb minőségű alátéten nem csak kényelmesebb érzés lesz járni, hanem ez segít abban is, hogy szőnyege hosszabb ideig, és tovább tartson, mint egy rossz minőségű alátéten, vagy ha egyáltalán nem lenne alátét a szőnyeg alatt.

Nem tudjuk eléggé hangsúlyozni, a szőnyege csak annyira jó, mint az alátétje. Ha szűkös költségvetéssel dolgozik, javasoljuk, hogy költsön egy kicsit kevesebbet a szőnyegre, de legyen mindenképp alátét. Egy gyengébb minőségű szőnyegnek jobb lesz az érzete, és tovább fog tartani egy kiváló minőségű alátéttel.

Két ugyanúgy kinéző szőnyeg nem biztos hogy ugyanolyan is

Ez a figyelmeztetés különösen akkor igaz, ha különböző kiskereskedőktől különböző termékekre vonatkozó árajánlatokat kap. Ahogy a mondás tartja, győződjön meg róla, hogy almát almával hasonlít össze ! Csak azért, mert két szőnyeg ugyanúgy néz ki és ugyanolyan érzetet ad, nem feltétlenül jelenti azt, hogy ugyanolyanok is.

Hogyan lehet tehát összehasonlítani a különböző termékeket ? Győződjön meg róla, hogy ugyanabból a szálból készültek, ugyanolyan stílusúak és ugyanolyan minőségűek. Továbbá hasonlítsa össze szorosan a gyártók szőnyegekre vonatkozó garanciáit. Ha az egyik szőnyegre 10 év, a másikra pedig 20 év garanciát adnak, akkor nyilvánvalóan nem ugyanolyan minőségű szőnyegről van szó, mindenesetre a hosszabb garancia előnyösebb.

A négyzetméterek kiszámítása (helytelenül)

Úgy gondoljuk, hogy nagyszerű ötlet, ha néhány saját mérést végez, mielőtt elindulna vásárolni. Ez segít, hogy általános képet kapjon a projekt teljes költségéről, így tudja, hogy mely termékeket tekintheti meg reálisan, hogy az a költségvetésén belül maradjon. Jó tanácsunk azonban az, hogy végezze el Ön a méréseket, majd adja át azokat az eladónak, hátha tud valami plusz információt adni.

A korrekt területkiszámítással pénzt spórolhatunk
A korrekt területkiszámítással pénzt spórolhatunk

A szőnyegigény kiszámítása sokkal bonyolultabb, mint egyszerűen összeadni a szobák területét. Annyi más dolgot kell figyelembe venni, például a szőnyegtekercs szélességét, hogy a méretek egyszerű megszorzása általában nem ad pontos eredményt. Az eladó tudni fogja, hogyan kell ezeket a szempontokat figyelembe venni, és képesnek kell lennie arra, hogy megközelítőleg megadja Önnek a teljes négyzetméterigényét. Ne feledje azonban, hogy az eladó árajánlata csak annyira jó, amennyire az Ön információi: ha rosszul mért, vagy kihagyott olyan fontos részleteket, mint a szekrények vagy a korlátoszlopok, akkor más méretek és költségek jelentkezhetnek. A projekt valódi költségét csak akkor tudja majd korrekten meghatározni, ha egy szakember meglátogatja otthonát.

“Akciós szőnyeg”

Mindannyian szeretjük a jó üzletet, ezért csábító elhinni az ígéreteket, miszerint 30 000 forintért egy egész ház területére való szőnyeg kerülhet beépítésre, vagy hogy a szőnyegvásárlással együtt ingyenes alátétet kapunk. Sajnos azonban sok ajánlat szó szerint túl jó ahhoz, hogy igaz legyen. Leggyakrabban ezeknek az “ingyenes” vagy “kedvezményes” termékeknek és szolgáltatásoknak a költségei máshol vannak beépítve, amit nem dörgölnek az orrunk alá.

Azért hogy elkerüljön egy ráfizetéses akciót, mindenképpen kérjen egy teljes, “all-in” árat, és győződjön meg róla, és tudja pontosan hogy mit tartalmaz az ár, és mi az, ami plusz költséget jelenthet.

A szőnyeg nem szakszerű telepítése

Ha egy egyszerű, négyzet alakú szobát kell szőnyegezni, amelyben nincs semmi bonyolult, akkor talán képes lehet arra, hogy a szőnyeget saját maga telepítse, vagy az “ügyes” ismerőse tegye meg Ön helyett. Ezen túlmenően azonban valószínűleg jobban jár, ha a szőnyeget szakemberrel fekteti le. Nem véletlenül hívják a “szőnyegeseket” szakembereknek. Ez azért van, mert ők minden nap szőnyeget telepítenek, és rendelkeznek a megfelelő elvégzéséhez szükséges speciális szerszámokkal és tapasztalattal.

Ha lehet akkor szakember rakja le a szőnyeget
Ha lehet akkor szakember rakja le a szőnyeget

Igen, a szőnyeg telepítése drága lehet, különösen, ha sok extra munkával jár (lépcsők, korlátoszlopok kihagyása, stb.). De egy rosszul telepített szőnyeg nem csak rosszul fog kinézni, hanem nem is fog úgy teljesíteni, ahogyan a szőnyegnek kellene, és így hamarabb cserére szorul, mint ahogyan egyébként lenne. Vegye figyelembe azt is, hogy sok garancia előírja, hogy a szőnyegnek szakszerűen kell telepítve lennie ahhoz, hogy érvényes legyen. Tehát költsön most egy kis plusz pénzt arra, hogy megfelelően elvégeztesse, és megkímélje magát a szőnyegtelepítéstől.

Rossz szőnyeg kiválasztása az életmódjához

Fontos, hogy alaposan mérlegelje életmódját, amikor a szőnyegezésről dönt. Az Ön életmódja és a háztartás körülményei nagyban befolyásolják a szőnyegválasztást.

Például egy nagy családnak több háziállattal többféle követelménye lesz, mint egy egyedül élőnek. Nekik olyan szőnyegre lesz szükségük, amely nagyobb forgalmat bír el, és amely fokozottan ellenáll a foltoknak. Olyan szőnyegeket is választhatnak, amelyek színe közel áll a háziállataikéhoz (kevésbé látszik a szőnyegen a háziállatok szőre), vagy amelyek hajlamosak könnyen elrejteni a szennyeződéseket (például pettyes berberek vagy frízek).

A kutya is számít hogy milyen szőnyeget választunk
A kutya is számít hogy milyen szőnyeget választunk

A napsütést érő szőnyegeknél inkább a fakulással szembeni ellenállóképességre figyelnek, míg a nagyobb páratartalom mellett olyan szintetikus szőnyeget keresnek, amelyek kevésbé hajlamosak a penészesedésre és a gombásodásra.

Sajnos a szőnyeg, amire szükségünk van, nem mindig az a szőnyeg, amit szeretnénk. Könnyen lehet, hogy elragadnak a magazinokban látható képek, amelyeken csillogó, makulátlan fehér szőnyeggel borított szobák láthatók. Mielőtt azonban elszaladna és megvenné azt a fehér szőnyeget, gondolja végig, hogy valóban megfelel-e az Ön életstílusának.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....