Vállalkozói ajánlattételi módok: becslés és a fix áras ajánlatok

 • Olvasási idő:5perc

A lakástulajdonosok számára frusztráló folyamat lehet, ha szakembert kell megbízni az otthoni átalakítási munkálatok elvégzésével. Valószínűleg ritka, hogy nagyszabású otthoni javítási vagy építési szerződésekkel kell foglalkoznia, de ilyenkor olyan vállalkozóval áll szemben, aki valószínűleg hetente több ilyen szerződést is megköt. Ilyen esetben jó ha tudja hogy mik a fix, és a becsült árajánlat között lévő különbségek, előnyök, és hátrányok.


Kapcsolódó cikkek


A tapasztalatok ilyen különbözősége miatt könnyen úgy érezheti, hogy Ön számára a helyzet hátrányos, amikor megbeszéli, és megtárgyalja a szerződéseket egy profival. De gyorsan magabiztosságot szerezhet, ha megtanulja annak a két módnak az alapjait, amelyekkel a professzionális vállalkozók a szerződések létrehozásakor a költségeket becsülik: a fix áras ajánlatok, és a becsült ajánlatok.

A fix áras ajánlatok megértése

A fix áras ajánlat olyan ajánlat, amelyben a vállalkozó megnézi a helyszínt, felméri a szükséges munka és anyagok mennyiségét, majd egyetlen árat ajánl a munka elvégzéséhez. Az ilyen típusú ajánlatot ajánlattípusú ajánlatnak vagy all-inclusive árajánlatnak is nevezik.

A fix áras ajánlatot szinte mindig a kisebb projekteknél alkalmazzák. Az alkalmankénti egyszeri javítási, vagy kisebb átalakítási projektek, például a vízmelegítő beszerelése, a mosogatógép javítása vagy akár a padlóburkolat beépítése elég egyszerű ahhoz, hogy a vállalkozó elég könnyen meg tudja jósolni a saját költségeit, és egy ajánlatot adjon Önnek a munkára.

Legyen azonban tisztában azzal, hogy a fix áras ajánlaton alapuló szerződések még mindig tartalmaznak egy beépített függő díjat, amely védi a vállalkozó haszonkulcsát. Gyakran ez a függő díj csak a vállalkozó számára ismert. Ez egy extra felárat jelent, amely lehetővé teszi a vállalkozó számára, hogy megvédje a nyereségét még akkor is, ha előre nem látható körülmények következnek be. Például egy szobafestő, aki fix áras ajánlat alapján szerződött, rájöhet, hogy rosszul számolta ki a szükséges festékmennyiséget. Ahelyett, hogy a lakástulajdonostól külön díjat kérne a többletköltségért, a festő az ajánlatba beépített függő díjjal átvállalja a költségeket.

Ez a függő díj a vállalkozói tevékenység normális, sőt szükséges részt képez. Ha a függő összeget nem használják fel, akkor ez lényegében a vállalkozó további nyereségévé válik. Ebben a megállapodásban nincs semmi illegális vagy etikátlan, bár érdemes szemmel tartania a munka során felhasznált anyagokat. Az ajánlatban és a szerződésben tételesen fel kell tüntetni a felhasználandó anyagokat, és az anyagok bármilyen leminősítését a lakástulajdonossal meg kell vitatni és jóvá kell hagyatni. Önnek lehetősége lesz látni és kiválasztani az anyagokat, és konzultálni kell vele, ha változtatásra van szükség.

Előnyök a fix áras ajánlatnál

 • A fix áras ajánlatok garantálják egy adott munka elvégzését egy adott áron, ami egyszerűvé teszi a folyamatot, és nagyobb nyugalmat biztosít Önnek.
 • Ha a projekt költségei emelkednek, a vállalkozó bizonyos mértékig a tartalékkeretből fogja azt állni. Ezért nevezik az ajánlatot néha all-inclusive ajánlatnak. Annak tudatában, hogy a projekt költségei valószínűleg nem fognak elszabadulni, Ön jobban ki tudja alakítani a költségvetését.
 • A fix árajánlatok a legelterjedtebbek, és így sok lakástulajdonos számára talán a legkényelmesebb ajánlattípus.

Hátrányok a fix áras ajánlatnál

 • Van egy határ a váratlan költségeknek, amelyeket a függő összegből fedezni lehet. Például egy padlóburkoló vállalkozótól nem várható el, hogy megjavítsa az aljzatot, ha kiderül, hogy az rossz állapotban van. A vállalkozó ezt vagy külön projektként fogja elvégezni egy módosítási megbízáson keresztül, vagy Önnek lehetősége van arra, hogy egy másik személyt bízzon meg a munka elvégzésével.
 • A vállalkozót motiválhatja, hogy a legolcsóbb anyagokat vásárolja meg, és a legolcsóbb alvállalkozókat alkalmazza. Bár az olcsó nem mindig jelent alacsonyabb minőséget, néha mégis előfordul. Valójában a vállalkozói minőségű (vagy építőipari minőségű) kifejezést széles körben használják a minimálisan elfogadható, olcsó építőanyagokra.
 • A fix áras ajánlatok megnehezítik a különböző vállalkozók közötti összehasonlítást, mivel a tételek eltérő módon szerepelhetnek a listán.

A becsült ajánlatok megértése

Egy becslés jellegű ajánlatban a projekt minden egyes munkafázisát, és anyagköltségét aprólékos részletességgel felsorolják. A felhasznált anyagok, a ténylegesen ledolgozott munkaórák és az alvállalkozók által elvégzett munka díját kiszámlázzák Önnek. A vállalkozó díját a projekt költségének százalékában fejezik ki. Ezt a szerződéstípust idő-anyag vagy költségtöbblet szerződésnek is nevezik.

Ezek a szerződések a legátláthatóbbak, mivel nagyon világosan látni fogja, hogy a vállalkozónak mennyi lesz a nyeresége, de ezek a szerződések bonyolultak lehetnek, mivel több száz különböző tételt sorolhatnak fel. Semmi sem maradhat ki, még az olyan perifériák sem, mint a hordozható WC-k a munkásoknak, a sitteskonténerek, az engedélyek és a törmelék elszállítása.

Az árajánlatok a nagyobb léptékű projektekre, például a lakásbővítésekre, vagy a házépítésre jellemzőek. Valójában az ilyen projektek összetettsége miatt szinte lehetetlen lenne fix áras ajánlatot kiadni az ilyen munkákra.

A különböző vállalkozóktól származó becslések értékelésekor (a szokásos tanács három ajánlat bekérése) az ilyen típusú szerződések könnyebben összehasonlíthatók, mivel a tételeknek egy az egyben meg kell egyezniük.

Előnyök a becsült áras ajánlatoknál

 • Lakástulajdonosként előnyben részesítheti az olyan számlázást, amely egyértelműen azonosítja a munkaidőt és az anyagokat. Ön csak az elvégzett munkáért és a felhasznált anyagokért fizet, plusz egy meghatározott százalékos felárat a vállalkozónak.
 • Ha szereti, ha szorosabb ellenőrzése van a projekt felett, akkor ez a szerződéstípus a legmegfelelőbb Önnek.

Hátrányok a becsült áras ajánlatoknál

 • A vállalkozót kevésbé ösztönzi arra, hogy olcsóbb anyagokat és alvállalkozókat keressen. Előfordulhat, hogy a vállalkozó egy magasabb árú alvállalkozót választ egy alacsonyabb árú helyett, egyszerűen azért, mert az egyik alvállalkozóval szívesebben dolgozik együtt, mint a másikkal.
 • Ez a szerződéstípus némi kockázattal jár, mivel a költségek előre nem látható körülmények miatt könnyen megugorhatnak. A háztulajdonosnak hajlandónak kell lennie arra, hogy a költségek ellenőrzése érdekében gyakorlati részvételt vállaljon.
 • Mivel a vállalkozó díja a projekt költségéből kerül kiszámításra, a vállalkozó több pénzt kereshet, ha a költségek magasabbak, ami az Ön pénztárcáját terheli.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....