Tippek a láncfűrész használatához

  • Olvasási idő:4perc

A fák kivágásához, és a nagy ágak lemetszéséhez a láncfűrész összehasonlíthatatlan jobb, mintha fűrészelnénk, vagy baltával csapkodnánk. Ha valaha is vágott már fát kézzel fát, meg fog lepődni a láncfűrész könnyedségén és gyorsaságán.

A kisebb fákat percek alatt ki lehet vágni, és az ágakat el lehet távolítani. Ráadásul, amíg betartja a láncfűrész biztonsági óvintézkedéseit, nincs ok arra, hogy a láncfűrész használata ne legyen bármi más, mint biztonságos és könnyű, még akkor sem, ha még soha nem használt még láncfűrészt.

Tipikus projektek láncfűrésszel

A láncfűrészeket kizárólag fakivágásra szánják, olyan projektekben, mint például:

  • Fák kivágása a láncfűrész működési átmérőjén belül.
  • Kidőlt fák kisebb részekre vágása (vagy feldarabolása) tűzifa, vagy ártalmatlanítás céljából.
  • A fák ágainak metszése.
  • A levágott ágak kisebb részekre vágása.
  • Fák kopasztása.

Soha ne használjon láncfűrészt nem fából készült anyagok vágására, beleértve a műanyagot, falazatot vagy fémet. A méretezett faanyagot a legjobb erre a célra szolgáló fűrészekkel, például kézi fűrészekkel, gérvágó fűrészekkel, vagy körfűrészekkel vágni. Ne használjon láncfűrészt rönkökhöz, ehelyett használjon rönkhasítót.

Hol használhatja a láncfűrészt ?

A láncfűrész üzemeltetését korlátozza a kültéri területekre. A benzinüzemű eszközöket, beleértve a láncfűrészeket is, a szén-monoxid-mérgezés veszélye miatt soha nem szabad zárt helyiségekben használni. Az elektromos meghajtású láncfűrészek nem bocsátanak ki szén-monoxidot.

Láncfűrész biztonsági tippek

A láncfűrészeket hatékonyan és biztonságosan lehet működtetni. Mindenképpen olvassa el figyelmesen a láncfűrész kezelési útmutatóját, mivel minden láncfűrész más és más. A kezelési útmutató az Ön teljes körű útmutatója a láncfűrész biztonságos üzemeltetéséhez. A legfontosabb tudnivalók közé tartoznak:

A lánc megfelelő megfeszítése

Mielőtt bekapcsolja, bedugja vagy más módon aktiválja a láncfűrészt, győződjön meg arról, hogy a lánc megfelelően meg van-e feszítve a vezetőlapra. A laza lánc szabadon csapkodhat, vagy anyagokat húzhat magára. A feszes lánc egyáltalán nem csapkod.

Megszorulás megelőzése

A láncfűrész visszarúgás akkor következik be, amikor a láncfűrész vezetőlapja elejének felső kvadránsa a lánc mozgása közben hozzáér egy tárgyhoz. A visszarúgás másik oka, amikor a fa vagy bármilyen más tárgy miatt megszorul, és megfogja a mozgó láncot. A kisebb vezetőlappal rendelkező láncfűrészeknél kisebb (de nem kiküszöbölhető) a visszarúgás esélye.

Lehetőleg ne vágjon olyan fát vagy ágat, amelynek átmérője nagyobb, mint a láncfűrész vezetőlapjának hossza. Kerülje, hogy a fűrész elülső végét bármilyen felülethez hozzáérintse működés közben.

A lánc megszorulásának egyik gyakori oka a bakon vágott fa vágás utáni összecsuklása, amely során a vágandó fa összezáródik, és megállítja a láncot. Kerülje el ezt azáltal, hogy gondoskodik arról, hogy az anyag egyik vége úgy legyen kialakítva, hogy eldőljön, így a vágási zónában egy nyitott V-alakot hozva létre.

A odafigyelés a láncra

A láncfűrészek nemcsak megvághatják Önt, de a lógó holmikba is belegabalyodhat. A ruházat, a haj, az ékszerek, a kesztyűk és minden laza tárgy beakadhat a lánc és a vezetőlap közé, és ezzel Önt a láncfűrész felé, vagy a láncfűrészt Ön felé mozdíthatja.

Védje a hallást és a szemet

A láncfűrészeknél a hallás és a szem védelme egyaránt szükséges. Egy átlagos benzinmotoros láncfűrész körülbelül 120 dB zajjal jár, ez éppen egy felszálló repülőgép hangja alatt van. A láncfűrészes műveleteknél a törmelék visszarepülése is jellemző, ami kötelezővé teszi a szemvédelmet.

Kerülje a lánc megérintését, még álló helyzetben is. A láncfűrészek láncai nagyon élesek. Még akkor is, ha a lánc nem mozog, súlyosan felsértheti a bőrt. Ügyeljen arra, hogy használaton kívül a fűrészen is maradjon a védőburkolat.

Hogyan kell használni a láncfűrészt ?

A fűrész előkészítése
Ellenőrizze a láncfűrészt, és győződjön meg róla, hogy van-e benne olaj (még az elektromos láncfűrészeknek is szükségük van olajra). Feszítse meg a láncot: a lánc alján nem szabad lazának lennie. Ha a lánc tompa, cserélje ki. Ha a fűrész benzinüzemű, győződjön meg róla, hogy tele van üzemanyaggal. Ha elektromos üzemű, akkor az üzemanyagcellát teljesen töltse fel, vagy legyen a közelben hosszabbító kábel.

Helyezze el a munkaanyagot
A láncfűrész bekapcsolása előtt mindig legyen a munkaanyag a helyén. Ha fát vág ki, határozza meg a vágási pontot. Favágás esetén úgy helyezze el a fát, hogy a levágott végek szabadon eshessenek le a fődarabról.

Reteszelje ki a láncfűrészt
A legtöbb láncfűrészen van valamilyen reteszelőszerkezet a biztonság érdekében. Kapcsolja ki ezt a reteszelőszerkezetet.

Indítsa be a láncfűrészt
A hallás- és szemvédelmet szem előtt tartva kapcsolja be a fűrészt. Hagyja a fűrészt néhány másodpercig futni, miközben figyeli a lánc feszességét. Előfordulhat, hogy egy álló helyzetben megfelelően feszítettnek tűnő lánc mozgás közben már lazának tűnik.

Vágás elvégzése
Támassza a vezetőszár alját a munkaanyag tetejére. Pörgesse fel körülbelül közepes fordulatszámra, hogy könnyen, és rángatás nélkül kapjon bele a fába. Amennyire csak lehetséges, inkább magának csak a láncfűrésznek a súlya legyen az az erő amivel a fát vágja, mint erős kézzel való rásegítésre, amivel a fűrészt a fához nyomja.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....