Infravörös fűtőtestekkel kapcsolatos tudnivalók

  • Olvasási idő:4perc

Az infravörös térfűtőtestek kiválóan alkalmasak arra, hogy bármilyen helyiséget melegen tartsanak. Ez a fűtési módszer segít energiát megtakarítani, miközben elegendő hőt ad a leginkább használt helyiségeknek.


Kapcsolódó cikk


Az ilyen típusú fűtőtestek a legideálisabbak a szobákba, szigetelt garázsokba, vagy nyitott lakóterekbe. A legfontosabb jellemzőktől és előnyöktől kezdve a legmegfelelőbb használatukig, és az ápolási tippekig itt van minden, amit figyelembe kell vennie, mielőtt infravörös fűtőtestet vásárol.

Az infravörös térfűtések előnyei

Az infravörös fűtőtestek energiatakarékosabbak, mint más térfűtőtestek. Az általuk termelt hő 100 százalékát használják fel, ami szinte semmilyen veszteséget nem okoz a hőátadásban, ezért alacsony költséggel tartható a helység. Ennek oka, hogy más kiegészítő fűtőberendezésekkel ellentétben az infravörös fűtőberendezések nem a levegőt melegítik, hanem infravörös sugárzást bocsátanak ki, amely csak a sugárzás által érintett tárgyakat melegíti. A fizika hasonló ahhoz, ahogyan a napfény melegíti a tárgyakat, ami azt jelenti, hogy az infravörös fűtőberendezés hője által történő felmelegedés természetes érzést kelt.

Mivel nem mozgatnak nagy mennyiségű levegőt, ezért nem is szárítják ki túlzottan a levegőt, és nem mozgatják a port más fűtési rendszerekhez képest. Emellett lényegesen biztonságosabbak, mint más típusú fűtőberendezések, mivel a benne lévő fűtőtekercsek nem forrósodnak fel.

Hordozható infravörös fűtés
Hordozható infravörös fűtés

Az infravörös fűtőtestek általános hatékonysága azonban nagyban függ attól, hogy az egység milyen típusú, miként építették be, és mennyire használják az otthonában lévő más hőforrásokkal összehangolva.

A hordozható elektromos infravörös fűtőtestek típusai

Az elektromos infravörös fűtőberendezéseknek három típusa van: hordozható kerekes egységek infravörös fűtési technológiával, kompakt fűtőberendezések (részleges) infravörös képességgel, más fűtési rendszerekkel kombinálva, és szabadon álló elektromos infravörös kandallók.

Mennyezeten lévő infravörös fűtőtest
Mennyezeten lévő infravörös fűtőtest

Egyes egységek hordozhatóak, és könnyen áthelyezhetők, vagy nagyobb modellek esetén beépített kerekek segítségével. Bár a kandallóstílusúak vonzó esztétikát kölcsönözhetnek a térnek, terjedelmesek és nehezebben áthelyezhetőek is egyben.

Alapvető jellemzők

Akár egy kis asztali készüléket, akár egy nagyobb, kerekes, hordozható modellt, akár egy kandalló stílusú infravörös fűtőberendezést vásárol, mindig győződjön meg arról, hogy a készülék rendelkezik-e:

  • Beépített termosztát és könnyen beállítható vezérlés.
  • Ventilátor.
  • Kvarcizzó (minél hosszabb az élettartama, annál jobb az értéke, mivel a cseredarabok drágák és nehéz lehet pont olyat találni).
  • Hűvös tapintású külső.
  • A területének megfelelő fűtési kapacitás (egyesek 50 négyzetmétert, vagy annál többet is képesek fűteni).
  • Stabil kialakítás, amely ellenáll a billenésnek.
  • Forgatható kerekek.
  • Megbízható visszaküldési/visszatérítési politika.

Bár nem szükséges, egyes fűtőberendezések olyan kiegészítő funkciókkal rendelkeznek, mint a cserélhető légszűrő, a beépített párásító és az ultracsendes ventilátorok.

Mit kell elkerülni ?

Ne higgyen az olyan marketingtermékeknek, amelyek azt állítják, hogy növelik a páratartalmat. Bár az infravörös fűtőberendezés használata a hagyományos melegítés helyett megakadályozhatja, hogy a levegő gyorsan veszítsen a páratartalmából, de az infravörös fűtőberendezés használata nem helyettesítheti a párásítót. A nem termosztatikusan szabályozott fűtőberendezések szintén nem ajánlottak, mivel a hőmérséklet-szabályozás hiánya miatt több pénzbe kerülhet az üzemeltetésük.

FIGYELMEZTETÉS
Az infravörös fűtőberendezések használatakor a hosszabbító használata szintén nem ajánlott, mivel komoly tűzveszélyt jelenthet.

Árkategóriák

Az elektromos infravörös fűtőberendezések a kis hordozható asztali egységek esetében 15 000 forinttól vagy annál kevesebbtől, a dekoratív kandallóhoz hasonló egységek esetében több százezer forintig terjedhetnek az árak. Általában egy tisztességes, termosztatikus vezérléssel ellátott modell esetében 30-60 ezer forint közötti költségekre számíthat.

A magas ár nem garantálja a jobb energiamegtakarítást, az árak egyes esetekben egyszerűen azért vannak felfújva, mert a kereslet nagy, és a márkák korlátozottak. Az infravörös modellek jellemzői, felépítése és fűtési technológiája általában különbözik egymástól, és a fogyasztóknak össze kell hasonlítaniuk a fűtőberendezéseket, hogy a legjobb ár-érték arányt kapják a pénzükért.

Infravörös fűtőberendezés használatára és ápolására vonatkozó tippek

A nagyobb egységeket (1500 watt vagy több) 20 amperes konnektorhoz kell csatlakoztatni, vagy ha 15 amperes áramkörhöz csatlakoztatjuk, akkor azt csak a fűtőberendezéshez kell csatlakoztatni. Egy 1500 wattos fűtőtest akár 12,5 amper áramot is felvehet, ami egy 15 amperes áramkör túlterhelését okozhatja, ha más fogyasztók és készülékek is működnek rajta.

A legtöbb infravörös fűtőberendezés nem melegszik a burkolata, ezért biztonságosan használható kisgyermekek és háziállatok esetén. Bár a távolságok nem jelentenek akkora problémát, mint a forró tekercses fűtőtestek esetében, viszont el kell távolítania a fűtőtest melegítési körzetében lévő rendetlenséget, hogy a hő szabadon oszolhasson el a helyiségben. Mint minden elektromos fűtőtestnél, tartsa távol a fűtőtesttől a papírokat, ruhákat, és más hasonló tárgyakat.

Az infravörös fűtőtesteket helyiség, zóna, vagy térfűtésre tervezték. Bár egyesek nagyobb terület fűtésére alkalmasak, az infravörös fűtőberendezést nem szabad az otthon egyetlen fűtőegységeként használni, hanem kiegészítő fűtőberendezéseként kell tekinteni rá.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....