Szerszámok és eszközök rézcső forrasztásához

  • Olvasási idő:3perc

A rézcső forrasztásával járó vízvezeték-szerelési projekt során a felkészülés kifizetődő. A felkészülés megkönnyítése érdekében itt van egy lista a rézcső forrasztásakor szükséges szerszámokról és anyagokról.

FIGYELMEZTETÉS
A forrasztás szakértelmet igénylő folyamat, és nem barkácsoló, vagy kezdőbarát. Ha szeretne megtanulni forrasztani, keressen képzést. Egyébként, ha a projektje forrasztást igényel, fontolja meg egy szakember felbérlését.

Eszközök

Csőforrasztó égőszár

Csőforrasztáshoz a legmegfelelőbb az olyan égőszár amelyeknek a vége a csövek profiljára van kialakítva, és ezáltal a cső teljes átmérőjét tudja melegíteni. Vannak vékonyabb, és vastagabb csövekre valók. Ezeket az égőszárakat lehet csatlakoztatni az égéshez szükséges gázpalackokhoz.

Csőforrasztó pisztoly
Csőforrasztó pisztoly

Forrasztáshoz szükséges gáz

A réz forrasztásához szükséges gáz lehet propán, vagy MAPP-gáz (metilacetilén-propadién-propán). A MAPP-gáz sárga tartályban, a propán pedig kék tartályban kapható. A MAPP-gáz, amely általában egy kicsit drágább, sokkal forróbb, mint a propán, így gyorsabban felmelegíti a csövet. A propán jól működik, csak tovább tart a melegítés, ami előnyére válhat, ha még nem ismeri a rézforrasztást, és vékonyabb csövön dolgozik. A gáz kiválasztása tényleg csak Önön múlik.

Csőforrasztás a gyakorlatban
Csőforrasztás a gyakorlatban

Forraszanyag

Többféle forraszanyag is kapható, ezért győződjön meg róla, hogy rézhez való vízvezeték-forraszanyagot vásárol. Ellenőrizze, hogy a forraszanyag megfelel-e a réz vízvezetékcsövek forrasztásához, és hogy ivóvízhez való cső szempontjából biztonságos-e.

Csőforrasztáshoz forraszanyag
Csőforrasztáshoz forraszanyag

Folyósítószer

Ez egy sav, amely a forraszanyagot a csőkötésekbe áramoltatja, és segít szétteríteni a forraszanyagot. Jó folyósítószer nélkül a forraszanyag nem fog megfelelően folyni, és valószínűbb, hogy szivárgás lesz a vége. A legtöbb barkácsáruházban kapható folyasztószerrel forraszthat, de vannak olyanok, amelyeket jobban kedvelhet, mint másokat. Ha talál egy olyat, amelyik jól működik Önnek, maradjon mellette, mivel nem minden folyasztószer egyenlő.

Ismét győződjön meg arról, hogy a megvásárolt folyasztószer biztonságos az ivóvíz számára, ha a csövek erre szolgálnak.

Begyújtó

Az begyújtóval szikrát hozunk létre, amellyel a forrasztópisztolyt begyújtjuk. Egyes pisztolyokba automatikus szikragyújtó van beépítve, így ebben az esetben a szikragyújtó szükségtelen. Biztonsági okokból a pisztoly meggyújtásához mindig érdemes szikragyújtót használni, nem pedig nyílt lángot. Ezen annyit lehet spórolni, hogy egy kifogyott tűzköves öngyújtó is meg szokta tenni.

Csővágó

A rézcsővágó segítségével könnyen levághatja a szükséges csőhosszúságokat. A vágók szép egyenes éleket hagynak, és segítenek minimalizálni a vágott éleken lévő sérüléseket.

Csővágó készülék
Csővágó készülék

Csiszolópapír

A cső és a szerelvények tisztaságának biztosítása valószínűleg az egyik legfontosabb teendő, mielőtt elkezdené a rézcső forrasztását. A rézcső külső részének tisztításához egy finom szemcsézettségű csiszolópapírra van szükség. Csiszolja le a cső mindkét végét körülbelül 5 cm-re a szerelvényeken túlra.

Szerelvénykefe

A rézszerelvények belsejének tisztításához használjon szerelvénykefét. A drótsörtékkel a szerelvény belsejét feldörzsöljük, hogy megfelelően tapadjon a forraszanyaggal.

Biztonság

A rézcsövek forrasztásakor nagyon fontos, hogy legyen kéznél egy tűzálló kendő, egy vízzel teli szórófejes flakon, és egy tűzoltó készülék, hogy semmi ne gyulladjon ki.

Tűzálló kendő: egy tűzálló anyagból készült gátat lehet képezni vele a forrasztandó anyag mögé, hogy a környező terület ne kapjon lángra.

Víz: Egy vízzel teli szórófejes flakon elengedhetetlen. Először nedvesítse be a forrasztani kívánt területet, majd használja tartalékként, ha valami elkezd parázslani. A forrasztás befejezése után is nedvesítse be újra a területet, mivel a maradék hő még mindig meggyújthat valamit.

Tűzoltó készülék: Rézcső forrasztásakor mindig legyen kéznél egy tűzoltó készülék, arra az esetre, ha valami lángra kapna, és nem tudja eloltani egy vízzel teli flakonnal.

Vannak olyan készletek, amelyekben a legtöbb alapvető forrasztáshoz szükséges eszközt megtalálhatja, és amelyekkel gyakran pénzt takaríthat meg, ha külön kéne megvenni azokat. Fontolja meg ezt a lehetőséget, hacsak nem szeretne speciális elemeket vásárolni, például egy átlagosnál jobb pisztolyt, több forraszanyagot, vagy egy speciális folyasztószert.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....