A legjobb és legrosszabb padlóburkolatok nedves területekre

  • Olvasási idő:6perc

Az otthon nedves, nyirkos vagy egyenesen vizes helyiségei kihívást jelentenek a padlóburkolatok számára, mivel sok padlóburkoló anyag hajlamos a penészesedésre, rothadásra vagy az anyagok mechanikai meghibásodására, ha nedvességnek vannak kitéve.


Kapcsolódó cikkek


Szerves és a szervetlen anyagok

Általános szabályként a szervetlen anyagokból, például szintetikus műanyagból készült padlóburkolatok jobbak, mint a szerves anyagokat tartalmazó padlóburkolatok. A szerves kifejezés technikailag minden olyan anyagra utal, amely szénalapú és egykor élő volt, de amikor a padlóburkoló anyagok leírására használják, általában növényi alapú anyagokra utal, mint például a tömör keményfa, a műfa vagy a bambusz. Ha nedvességnek vannak kitéve, a szerves anyagok gyorsan bomlásnak indulnak, és hamarosan különféle penészgombák és baktériumok gazdatestévé válhatnak. A legtöbb szervetlen anyag viszont szintetikusan finomított vegyi anyagokból készült termék, és ezek nagyrészt immunisak a nedvesség hatásaira.

Természetesen nem minden padlóburkoló anyag teljesen szerves vagy szervetlen, és a szerves és szervetlen anyagok aránya befolyásolja a nedvességgel szembeni képességüket. A műanyag laminált padló szintetikus felülete teljesen 100 százalékban szervetlen, de a padló vastagabb alaprétege általában farostlemez, amely fából készült rostokból készül. A laminált padló ezért általában rossz választás nedves helyekre. A bambusz viszont teljesen szerves anyag, de mivel a bambusz padlóburkolat nagy arányban szintetikus gyantákból és ragasztókkal van kezelve, valójában viszonylag jól kezeli a nedvességet a szervetlen műanyag laminált padlóhoz képest is.

A szabály alól kivételt képeznek a szőnyegek. A viszonylag ritka gyapjú, és pamutszőnyegkeverékek kivételével a legtöbb szőnyeg szintetikus és teljesen szervetlen. De mivel a szőnyegek csapdába ejtik és megtartják a nedvességet, nagyon rossz választás nedves helyekre.

Megfelelő padlóburkolatok nedves, vagy magas páratartalmú helyekre

Az ebbe a kategóriába tartozó padlóburkolatok mindegyike kiváló védelmet nyújt a nedvességgel szemben. Maguk az anyagok mindegyike 100 százalékban vízálló. Ezek a padlóburkolatok bátran használhatók konyhákban, fürdőszobákban és pincékben.

Porceláncsempe: A porceláncsempe a kerámiacsempe egy olyan formája, amelyet gyakran használnak zuhanyzókban, fürdőkádaknál, medencékben, és más tiszta vizes területeken. Ez az anyag rendkívül ellenálló az intenzív vízzel szemben, köszönhetően az agyagának, és a készítéséhez használt magas égetési hőmérsékletnek. A porceláncsempe vízfelvételi aránya 0,5 százalék vagy annál kevesebb. A porceláncsempe vitathatatlanul a legjobb anyag a krónikusan nedves helyeken, feltéve, hogy a fugázott varratok megfelelően karbantartottak. A repedezett fugázóvarratok lehetőséget biztosíthatnak a nedvességnek az aljzatba való beszivárgására.

Kerámiacsempe: A porcelánhoz hasonlóan a közönséges kerámiacsempe is kiváló választás olyan területeken, ahol tócsák keletkezhetnek, vagy állóvíz található. Az egyetlen különbség az, hogy a nem porcelán kerámiacsempéknek valamivel nagyobb a vízfelvevő képessége, bár ez általában nem jelent problémát. A porcelánhoz hasonlóan a kerámiacsempe gyenge pontja nem maga a csempe, hanem itt is a csempe közötti fugázott varratok.

Lemez vinil: A lemezes vinil egy 100 százalékban vízálló szilárd felület. Általában nagyon kevés, vagy egyáltalán nincs olyan varrat, amely lehetővé teszi a víz behatolását az aljzatba.

Luxus vinil padlóburkolat (LVF) deszkák: A luxusvinyl padlóburkolat (LVF) általában tekercsekben kerül forgalomba. A jól összezárható vinil meglehetősen jó tömítést biztosít a vízzel szemben. A padló teljes rétege teljesen vízálló, beleértve a magot is, így ez sokkal jobb padlóburkolat nedves helyiségekbe, mint a műanyag laminált padló. A luxusvinil némileg elmarad a lemezes vinil és a kerámiacsempe mögött, mivel a deszkák közötti varratok néha lehetővé teszik a víz beszivárgását az aljzatra, különösen, ha a beépítés nem tökéletes.

Vinil csempe: A vinil csempe, akárcsak a többi rugalmas padló itt, 100 százalékban vízálló anyag. A csempeburkolatokban található sok varrat azonban több lehetőséget ad a víznek arra, hogy beszivárogjon az aljzatba.

Vinilpadlónál figyeljünk az illesztések megfelelő tömítésére
Vinilpadlónál figyeljünk az illesztések megfelelő tömítésére

Beton: A megfelelően tömített beton kiválóan ellenáll a víznek. Az egykor a közműterületek kivételével ritkán használt beton egyre népszerűbb a lakóterek esetében, köszönhetően a színezés és textúrázás új lehetőségeinek.

Még elfogadható padlóburkolatok nedves helyiségek számára

Az ebbe a kategóriába tartozó padlóburkolatok nem 100 százalékban vízálló anyagokból készülnek. A felső felület azonban teljesen vízálló, és ha szorosan össze van zárva a felülete, a víz rövid ideig károsodás nélkül összegyűlhet a felületen.

Műfa: A műfa jobban teljesít, mint a laminált padlóburkolat, mivel az alapja egy masszívabb, vízállóbb rétegelt lemezanyagból készül. A műfa nem bírja ki a hosszú ideig álló vizet, de az alkalmi nedvesség nem jelent neki problémát. A műfa padlóburkolatok gyártói garanciát vállalhatnak termékeikre a nedvesség okozta károk ellen, de általában kikötik, hogy a kiömlött és kifröccsent vizet azonnal fel kell törölni. A többi padlóburkolathoz hasonlóan ebben a kategóriában a műfa nem jó választás ott, ahol az állóvíz állandóan fennáll.

Laminált padló: Ez a mesterséges termék jobban teljesít a nedvességteszteken, mint a tömörfa padlóburkolat. A laminált padló azonban farostlemez magot használ, amely megduzzad és felhólyagosodik, ha vízzel érintkezik. A laminált padló varrásain átjutó viszont tönkreteheti az egész padlóbeépítést. Még a vízállónak vagy részlegesen vízállónak eladott laminált padlót is általában azzal az kikötéssel látják el, hogy a kiömlött folyadékokat és fröccsenéseket azonnal fel kell törölni.

Laminált padlónál fontos a kiömlő folyadékok azonnali feltörlése
Laminált padlónál fontos a kiömlő folyadékok azonnali feltörlése

Linóleumlapok vagy csempe: A linóleumot vízálló anyagnak tekintik, de nem vízálló. Szerves anyagból készül, többek között lenolajból, fa, és parafalisztből, valamint fából készült gyantából. A megfelelő telepítés, és tömítés javítja a linóleum vízállóságát, de a csempepadló a sok varrat miatt mindig problémát jelent.

Bambusz padlóburkolat: Bár a bambuszpadló szerves anyagból készül, a bambusz erősen át van itatva vegyi anyagokkal és gyantákkal, amelyek vízállóak, bár a hosszú ideig vízbenlevést nem tolerálják.

Nem megfelelő padlóburkolatok nedves helyiségek számára

Az ebbe a kategóriába tartozó padlóburkolatokat nedves helyiségekben egyáltalán nem szabad használni. Ha telepíti, azt saját felelősségére tegye.

Tömör keményfa (helyben megmunkált): A tömör keményfa padlóburkolatok, különösen a parketta, nem működnek a földszint alatti helyiségekben, például pincékben. A fürdőszobákba pedig kifejezetten nem ajánlott, mivel ott gyakori a víz. Ha a keményfa padló egyszer már vizesedett, még meg lehet menteni, de soha nem lesz olyan jó, mint újkorában. A helyben megmunkált keményfa valamivel jobban véd a nedvesség ellen, mint az előre megmunkált parketta, mivel a tömítőanyag kitölti a varratokat, és védelmet nyújt az aljzatra szivárgó víz ellen.

Tömör keményfa (előmunkált): A gyárilag festett és előre elkészített padlóburkolat a tömör keményfa összes hátrányával rendelkezik, és még érzékenyebb a deszkák közé behatoló nedvességre, mivel a beépítés után nem került fel a varratok kitöltésére szolgáló folyékony felületkezelő réteg. Továbbá, az előre elkészített keményfa élei gyakran kerekítettek, ami valóban becsatornázhatja a vizet a varratokba.

Szőnyegek: Egyszerűen rossz ötlet szőnyeget telepíteni a fürdőszobákba és más nedves helyiségekbe. Ha a szőnyeg egyszer nedves, nagyon lassan szárad ki, ami elősegíti a penész és a penészgomba növekedését. A szintetikus anyagokból, például olefinből és poliészterből készült szőnyegek csak kevéssel jobbak a gyapjúnál nedves helyiségekben.

Nedves helységbe ne telepítsünk szőnyeget mert ez történik vele
Nedves helységbe ne telepítsünk szőnyeget mert ez történik vele

Általában, függetlenül attól, hogy milyen anyagból készült a szőnyeg, ne telepítse nedves vagy akár csak valamennyire nedves helyiségekbe. Ha a pincében feltétlenül szükség van szőnyegpadlóra, akkor azt a födémtől meg kell emelni egy talpfákból és rétegelt lemezből, vagy DRIcore-lemezekből álló emelt aljzat segítségével, hogy a szőnyeg ne károsodjon. De ha a páratartalom magas, akkor mindegy milyen aljzaton van a szőnyeg, benedvesedik és penészedni kezd.

legfrissebb cikkek
cikkek amelyek érdekelhetik