Környezetbarát építőanyagok kiválasztása

  • Olvasási idő:5perc

A lakosság “zöld” építőanyagok iránti lelkesedését kihasználva sok terméken feltüntetik a “zöld” jelzőt, még akkor is, ha környezetbarát jellegük megkérdőjelezhető. A zöld otthon átalakításához szükséges termékek megvásárlása kihívást jelenthet: mert hogyan lehet megkülönböztetni a valóban környezetbarát építőanyagokat a megkérdőjelezhető marketing állításoktól ?


Kapcsolódó cikk


Manapság egyre fontosabb szerepet játszik a környezetvédelem, ezért fontos hogy a természetes, megújuló anyagokból készült termékeket, valamint az újrahasznosított tartalmú termékeket keresse. Íme egy rövid lista a fenntartható építőipari termékekről, amelyeket otthonának átalakításához használhat, kategóriák szerint rendszerezve.

Padlóburkolat

Bambusz: A bambusz nem fa, hanem egy gyorsan növő fűféle, amelyet termesztett körülmények között termelnek, és takarítanak be. A bambusz mindössze körülbelül öt év alatt nő betakarítható érettségre, így nagyon környezetbarát építőanyag.

Parafa: A parafa egy megújuló anyag, amelyet a mediterrán parafatölgyfákból takarítanak be. A kéreg meglehetősen gyorsan megújul, miután a fák törzséről lefejtették. A parafa néhány mediterrán országban fontos megújuló haszonnövény, így használata egyszerre környezetbarát és gazdaságbarát.

FSC fafajták: Az amerikai FSC, a Forest Stewardship Council (Erdészeti Felügyeleti Tanács) rövidítése, egy nonprofit szervezet, amely arra törekszik, hogy a fakitermelés környezeti szempontból fenntartható módon történjen, ami társadalmilag is előnyös. Ha FSC tanúsítvánnyal ellátott padlóburkoló termékeket vásárol, biztos lehet benne, hogy a fakitermelés során mind az erdők, mind a polgárok érdekeit szem előtt tartották.

Újrahasznosított fa: A bontási munkálatokból megmentett régi fadeszkák nagyszerű padlóanyagként szolgálhatnak, antik bájt kölcsönözve a térnek. A fatelepek, és a tüzépek nagy mennyiségben tarthatnak raktáron megmentett tömörfa padlóburkolatot és más fadeszkákat.

Természetes vagy újrahasznosított szőnyegek: A szőnyegek nagy része szintetikus szálakból készül, de léteznek természetes szálból készült szőnyegek is, beleértve a gyapjút, a tengeri füvet, a kókuszrostot, a jutát és a szizálszőnyeget.

Újrahasznosított gumi: Számos olyan padlóburkoló anyag áll rendelkezésre, amelyet újrahasznosított gumitermékekből, például régi gumiabroncsokból állítanak elő. A gumiburkolólapok vagy gumilapokból készült padlóburkolatok nagyszerű választás lehet edzőterembe, vagy műhelyekbe. Újrahasznosított gumi alátétbetét is kapható szőnyegek alá.

Újrahasznosított csempe: Használt kerámiacsempe kapható hulladékgyűjtő cégektől és tüzépeknél, esetleg bontásból. A stílusok gyakran nagyon egyediek.

Linóleum: A vinil csempe, és a fa padlóburkolat alternatívájaként a linóleum környezetbarátabb választás. A linóleumot fa, és parafarészecskékkel kevert lenolajgyantából állítják elő.

Festék

Alacsony VOC tartalmú festék: A VOC az illékony szerves vegyületek rövidítése, amely olyan szerves vegyi anyagokra utal, mint például a formaldehid, amely a levegőbe kerülhet. A VOC-ok adják az olajalapú festékek kellemetlen szagát. Az alacsony VOC tartalmú festékek kisebb arányban tartalmazzák ezeket a szerves vegyületeket.

Nulla VOC-értékű festék: Egyes festékek nélkülözik az összes VOC-ot. Ezek drágák lehetnek, de a VOC-okra nagyon érzékeny emberek számára a legjobb választás lehetnek.

Természetes festék: A természetes vagy organikus festékek csak természetes anyagokat használnak, és biológiailag lebomlanak. Az igazi természetes festék teljesen mentes a petrolkémiai anyagoktól, amelyek még a legtöbb nulla VOC tartalmú latexfestékben is jelen vannak.

Nem mérgező festékek és tömítőanyagok: Ezek a termékek VOC, és éghető anyagok nélkül készülnek.

Falak és mennyezetek

Újrahasznosított tartalmú gipszkarton: Az olyan gipszkarton panelek, mint az EcoRock, akár 80 százalékban újrahasznosított anyagokból készülnek.

FSC fakeretezés: Szerkezeti, és vázszerkezeti munkákhoz olyan faanyagot választhat, amely FSC tanúsítvánnyal rendelkezik.

Faszerkezeti elemek: A fatelepeken nagyon gyakran nagy mennyiségű másodlagos, vagy hulladék fűrészáru áll rendelkezésre. Ha hajlandó nagy mennyiségű faanyagot átválogatni a jó darabokért, jelentős mennyiségű pénzt takaríthat meg, miközben biztosíthatja, hogy nem vágtak fákat a háza átalakítása érdekében.

Különleges felületek

Újrahasznosított üveg: A különböző munkalapok, fal, és padlóburkolatok különféle anyagai kaphatók, amelyek porított és újrahasznosított üveget használnak.

Fűszövet tapéta: A legtöbb tapéta vinil alapú, de használhat fűszövet tapétákat is, amelyek megújuló fűféléket használnak.

Fugaanyagok és ragasztók

Szójaalapú tömítőanyagok: A legtöbb tömítőanyag kémiai akrilokat használ, de ha környezetbarát alternatívát szeretne, vásároljon szójaalapú tömítőanyagokat.

Alacsony VOC tartalmú ragasztók és tömítőanyagok: A festékekhez hasonlóan az alacsony VOC tartalmú ragasztók is alacsonyabb arányban tartalmaznak VOC-anyagokat, például formaldehidet és petrolkémiai anyagokat.

Szigetelés

Szója habszivacs befújt szigetelés: Az üvegszálas szigetelés helyett a szójababból készült befújt szigetelés ugyanazt a szigetelési értéket nyújthatja mint más anyagok.

Aprított újságpapír: Az aprított, és tűzgátló anyagokkal kezelt aprított újságpapír, és más cellulóz anyagok kiváló szigetelőanyagot képeznek a padlásgerendák üregeiben.

Aprított farmer: Az aprított farmer és más szövetanyagok szintén jó szigetelőanyagot képeznek a padlásterekbe.

Újrahasznosított műanyag: Egy másik jó befújható szigetelés újrahasznosított műanyagból, például tejesdobozokból készült pelletből készül.

Birkagyapjúból készült szigetelés: Az üvegszálas lapok alternatívájaként a fal, és mennyezeti üregek szigetelésére juhgyapjúból készült tekercses szigetelés használható. A tekercsenként körülbelül 12-15 ezer forintos költségével a juhgyapjú egy kicsit drága, de kiváló R-értékkel rendelkezik.

Faipari termékek

Megmentett használati tárgyak és díszítőelemek: A fatelepek és az antikváriumok gyakran jelentős készletet tartanak fából készült díszítőelemekből, gyakran olyan stílusban, amelyet máshol nehéz megtalálni.

FSC fából készült díszlécek: Ha új fa díszléc termékeket vásárol, keresse az FSC tanúsítvánnyal ellátott termékeket.

Tetőfedés

Újrahasznosított fém: Keresse az újrahasznosított alumíniumból, acélból, rézből vagy különböző fémeket kombináló ötvözetekből készült fém tetőfedő paneleket.

Palakőcserepek: A palakő és más kőből készült tetőfedő termékek természetes földércet tartalmaznak és vegyszermentesek.

Agyagcserép: Az agyagból készült tetőcserepek természetes földércekből állnak, amelyeket kiégetnek, és nem tartalmaznak kőolajat vagy vegyi anyagokat.

Szálcement zsindely: Az aszfalt zsindelyek alternatívájaként a szálcement teljesen mentes a petrolkémiai anyagoktól.

FSC fa zsindely: Ha természetes fa zsindelyt szeretne a tetőre, mindenképpen olyan termékeket keressen, amelyek rendelkeznek FSC tanúsítvánnyal, amely biztosítja, hogy a faanyagot környezet, és társadalmilag megfelelő módon termelték ki.

Zöld tető: A zöldtetők, mint egy közelgő trend, élő növényi anyagokat integrálnak a tetőfedő felületbe. A zöldtetők évtizedek óta népszerűek Európa egyes részein, de mostanra az egész világon egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. A zöld tetők rendkívül jó hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkeznek.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....