Benti betonpadlóra ötletek

  • Olvasási idő:4perc

A sima betonburkolat sok éven át szolgáltak a pincék, garázsok, teraszok, és gazdasági épületek padlóburkolataként, de a beton ma már a lakások belső terében is használható anyag, ahol simított, maratott vagy festett felületként szolgálhat kész padlófelületként. Ha Ön a betonra csak használati felületként szokott gondolni, amely csak használati felületekre alkalmas, akkor a beton mint dekoratív padlóburkoló anyag számos erénye meglepő lehet. A betonból a valaha látott legelegánsabb és legszínesebb padlót lehet készíteni, bár stilisztikailag nem minden otthonba illik.

A betonpadló rendkívül erős és tartós, és ha megfelelően van beépítve és karbantartva, akkor a ház tulajdonlásának idejéig tarthat. A kialakítási lehetőségek pedig rendkívül változatosak. A beton azonban nagyon kemény és hideg a lába alatt, és csak ott praktikus választás, ahol már van betonlap, például a födémmel rendelkező házakban, vagy a pincealapok fölé épített házak pincéiben. Mivel ezek a padlók a ” talajon ” vannak, és közvetlenül érintkeznek a talajjal, ezért érzékenyek lehetnek a talajból a lakótérbe felvándorló nedvességre.

Előnyök

  • Viszonylag olcsó
  • Tartós
  • Könnyen karbantartható
  • Rugalmasság a tervezésben

Hátrányok

  • Kemény és hideg
  • Csúszós
  • Érzékeny a nedvességre
  • Környezetvédelmi aggályok

Betonpadló költsége

A betonpadló beszerelési költségei igen nagymértékben változhatnak, mivel nagyon sokféle kivitelezési lehetőség létezik. A költségek a 4000 ft/négyzetméter alapártól, a 10000 ft/négyzetméter, vagy annál is több forintig terjedhetnek a magas színvonalú, művészi kivitelezésű padlók esetében.

Alapkialakítás: Az alapvető betonpadló-kialakítás magában foglalja a födém vagy sima padló kiöntését, majd egy alapvető simítást, és egyetlen színező kezelést, vagy festést.

Közepes árkategóriájú: Ez az árkategória magában foglalja a födém vagy magasított padló kiöntését, majd a simítást, és a több színnel történő festést.

High-end design: A legkifinomultabb (és legdrágább) betonpadló magában foglalhatja a geometriai minták kialakítását a födémben, vagy a padlón, valamint több színt, és különféle textúrázási vagy festési technikákat. Ezek egészen művészi betonpadlók.

Egy tömített és megfelelően karbantartott betonpadló a végtelenségig kitarthat. A beton még kereskedelmi célú alkalmazásokban is évtizedekig fennmaradhat nagy forgalmú körülmények között. Hosszú távon ez jelentős mennyiségű pénzt és erőfeszítést takaríthat meg Önnek a padlóburkolat néhány évenkénti cseréjével szemben.

Karbantartás és javítás

A betonpadló természeténél fogva rendkívül erős és tartós, ezért olyan népszerű a keményen igénybevett kereskedelmi területeken, például garázsokban és raktárakban. A beton hasonló erényekkel rendelkezik, amikor lakásba való padlóburkoló anyagként használják. Nehezen sérül, és a magas sarkú cipők, a bútorlábak és a háziállatok karmai nem karcolják meg a felületét. A legtöbb leejtett tárgyak okozta sérülések miatt sem kell aggódnia. Bár lehetséges, hogy a betonfelületet lepattintsa vagy megkarcolja, de ehhez elég nagy erőhatásnak kell kitenni.

Egy betonpadló minőségét megőrizni meglehetősen egyszerű. A védőréteg fenntartása érdekében a forgalom mértékétől függően három-kilenc évente kell tömíteni vagy viaszolni. Ezt leszámítva semleges tisztítószerrel rendszeresen felmoshatja a padlót. A különösen makacs foltok esetén zsíroldót használhat.

A betonpadlók idővel hajlamosak lehetnek a leülepedésre és a repedezésre, és ez gyakrabban jelent problémát, amikor egy meglévő szerkezeti födém kész lakótéri padlófelületté alakult, például amikor egy pincét vagy tetőtéri társasházi lakást alakítottak át lakóterületté. Ha a padló erősen megrepedezik, lehetőség van a padló betonnal való ” foltozására “, simításra, és újrafényezésére, hogy visszaállítsa a padló minőségét közel eredeti szintre.

Lehetőségek a betonnal

Esztétikai szempontból a betonpadló jól illik a modern stílusú otthonokhoz, és kevésbé alkalmas a klasszikus, vintage stílusú otthonokhoz. Egy csiszolt és savval pácolt betonpadló például valószínűleg nem illik egy klasszikus koloniál stílusú otthonba, de egy kortárs stílusú otthonba nagyon jól illeszkedik.

Az az idő, amikor a betonpadló csak egy kiöntött és vasalt födémet jelentett, már régen elmúlt. Bár az egyszerű födém néha pontosan az, amire szükség van, de a háztulajdonosok számára a különböző textúrázási és színezési technikák is rendelkezésre állnak:

Fedőrétegnek: Ez egy vékony új betonréteg, amelyet egy meglévő födémre fektetnek, hogy megfiatalítsák azt. A fedőréteget ezután ugyanúgy simítják és színezik, mint egy új födémet.

Polírozás: Az öntött födém vagy fedőréteg fokozatosan finomabb csiszolóbetétekkel csiszolható, hogy üvegsima felületet kapjon. Ha ezután tömítőanyagot alkalmazunk, az eredmény egy nagyon vonzó, fényes padló lesz.

Savval festett: Enyhe savakkal kezelve a beton kölcsönhatásba lép, és színes, márványszerű megjelenésű, foltos felületet képez. Minden padló teljesen egyedi lesz.

Festett: A beton színezésének egy másik módja a festés, egy betonra való színezőanyag felhordása a kész felületre. A savas festéssel ellentétben a festés szilárd színhatást hoz létre.

Textúrázott vagy bélyegzett: Még nedves állapotban a betonfelületet ecsetelni, stemplizni, vagy üveggyöngyökkel és adalékanyaggal lehet beágyazni, hogy háromdimenziós textúrát kapjon.

Geometrikus felosztások: A csúcskategóriás betonpadlókat néha geometriai mintákkal fektetik le, és minden egyes szegmenset más-más színnel vagy textúrával látnak el a művészi hatás érdekében.

Stencilezett vagy festékszóróval fújt: A betonpadlók nagy vászonként szolgálhatnak különféle művészi festési technikákhoz.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....