Belsőépítész és lakberendező közötti különbség

  • Olvasási idő:5perc

Úgy döntött, hogy néhány változtatást eszközöl otthon, és rájött, hogy szüksége lesz egy kis segítségre. Elkezd keresgélni a lehetséges szolgáltatások után, és rájön, hogy egyes szakemberek belsőépítészként, míg mások lakberendezőként írják le munkakörüket. Hirtelen új kérdésekkel találja magát szemben, nevezetesen: ” Mi a különbség ? “. És ami még fontosabb: “Melyikre van szükségem ? “.


Kapcsolódó cikkek


A belsőépítészetet és a lakberendezést gyakran összekeverik, de a fogalmak nem teljesen felcserélhetők. A két szakma között számos hasonlóság van, olyannyira sok, hogy a vélemények megoszlanak arról, hogy pontosan hol is kell meghúzni a különbséget. A szakmák között nem kevés különbség is van, némelyik fontos, némelyik jelentős. Ha eldönti, hogy milyen fajta segítségre van szüksége, amikor otthonában változásokat tervez, az segít megérteni a hivatásos belsőépítész, és lakberendezők közötti különbségeket, az iskolai végzettségüket, a képesítésüket, a szolgáltatásaikat és az ügyfélkörüket illetően.

Belsőépítész

Iskolai képzés: A belsőépítész olyan szakma, amely speciális iskolai és formális képzést igényel. Az ezzel járó munka általában magában foglalja a színek és anyagok tanulmányozását, a számítógépes tervezés (CAD) képzését, a rajzolást, a tértervezést, a bútortervezést, az építészetet és még sok mást. A diploma megszerzése után a belsőépítészek gyakran gyakornokoskodnak egy bejegyzett és elismert belsőépítésznél, mielőtt saját céget alapítanának.

Egy belsőépítész sok mindenben tud segíteni hogy a lakásban otthonosan érezzük magunkat
Egy belsőépítész sok mindenben tud segíteni hogy a lakásban otthonosan érezzük magunkat

Oklevelek: Magyarországon a hivatásos belsőépítészeknek vizsgát kell tenniük, és be kell jegyeztetniük magukat egy testületnél (hogy melyiknél, az attól függ, hogy melyik országban tartózkodik), mielőtt belsőépítésznek nevezhetnék magukat. Ugyanakkor sok olyan irányultság is van, ahol nem szükséges a megbízólevél megszerzése. Ezért érdemes tájékozódni arról, hogy mi a helyzet az Önnek végzendő munkával, mielőtt elkezdené a keresést.

Mit csinálnak a belsőépítészek ?

A belsőépítészek jól értenek a térbeli tervezéshez, és segíthetnek a belső terek tervezésében és felújításában, a kezdeti alaprajzok elkészítésétől az utolsó díszítőelem elhelyezéséig. A belsőépítészek nem csak a megjelenést, hanem a helyiség funkcióját is javíthatják.

Kikkel dolgoznak együtt ?

A belsőépítészek gyakran szorosan együttműködnek építészekkel és kivitelezőkkel, hogy segítsenek elérni az ügyfél által kívánt megjelenést, legyen szó lakóház, iroda, szálloda vagy bármilyen más belső tér kialakításáról.

Lakberendező

Iskolai végzettség: A lakberendezőknek a hivatásszerű gyakorláshoz nem szükséges formális képzéssel vagy iskolai végzettséggel rendelkezniük, mivel elsősorban az esztétikára összpontosítanak, és nem vesznek részt felújításokban vagy szerkezeti tervezésben. A lakberendező a strukturális tervezés és kivitelezés befejezése után lép a képbe, hogy a tér felszíni megjelenésére összpontosítson. Sok hivatásos lakberendező rendelkezik főiskolai diplomával a kapcsolódó területeken, de ez nem feltétele a szakmának.

Oklevelek: Bár a lakberendezői szakmához nem szükséges iskolai végzettség, számos program és tanfolyam áll rendelkezésre. Ezek a tanfolyamok gyakran a színekre és szövetekre, a helyiségek elrendezésére, a térrendezésre, a bútorstílusokra és sok másra összpontosítanak. Főleg külföldön a C.I.D.-hez (Certified Interior Decorators International) hasonló szervezetek tanfolyamokat és tanúsítványokat kínálnak, hogy segítsenek a lakberendezőknek hitelesíteni a gyakorlatukat.

Mit csinálnak a lakberendezők ?

A jó dekoratőrök képzettek abban, hogy egy szobát, vagy helységet vizuálisan formába hozzák. Új terek esetében segíthetnek az ügyfeleknek a stílus kiválasztásában, a színséma kiválasztásában, a bútorok beszerzésében és a kiegészítők összeállításában. Gyakran azért is bevonják őket, hogy feldobjanak egy meglévő, frissítésre vagy átalakításra szoruló teret.

A lakberendező a helység belsejét tudja szerethetővé tenni
A lakberendező a helység belsejét tudja szerethetővé tenni

Kikkel dolgoznak együtt ? A dekoratőrök általában nem dolgoznak együtt vállalkozókkal vagy építészekkel, mivel a szerkezeti munkák általában már befejeződnek, mielőtt ők a színre lépnének. Bútorgyártókkal, kárpitosokkal és más ipari szakemberekkel azonban együtt dolgoznak. Leggyakrabban azonban közvetlenül a lakástulajdonosokkal, vagy a projektvezetővel dolgoznak.

Belsőépítészt vagy lakberendezőt alkalmazzak ?

Hogy kit érdemes felbérelnie, az az Ön igényeitől függ. Ha szerkezeti változtatásokra van szükség (például fal eltávolítása, vízvezetékek, vagy vezetékek áthelyezése, vagy új ablakok vagy ajtók beépítése), akkor általában egy belsőépítész a jobb választás. A belsőépítészek segíthetnek megtervezni a jelentős szerkezeti változtatásokat, és közvetlenül az építészekkel, és az építést végzőkkel együttműködve segíthetnek azok megvalósításában. Másrészt, ha nincs szükség szerkezeti változtatásokra, de esztétikai segítségre van szüksége, például a stílus, a tapéta, a festékek és a bútorok, függönyök, valamint a világítás, és a kiegészítők kiválasztásához, akkor valószínűleg egy lakberendező lesz az Ön embere.

A tapasztalt lakberendezők tudják, mi működik együtt, és képesek egy szobát az ügyfél igényeinek és vágyainak megfelelően átalakítani.

Végül azonban a megfelelő szakember kiválasztása nagyban függ az adott szakember készségeitől, nem pedig a munkakörétől. Nagyon sok hivatalos iskolai végzettséggel rendelkező lakberendező tölti ideje nagy részét olyan munkával, amelyet leginkább dekorálásnak lehet nevezni, mivel nem jár felújítással vagy szerkezeti munkával. És ugyanilyen sok olyan hivatásos belsőépítész is van, aki hosszú tapasztalata révén tökéletesen képes ugyanúgy együttműködni a kivitelezőkkel és az építkezőkkel, mint egy tervező.

Ha szakembert vesz fel, kezdje azzal, hogy tisztában legyen saját igényeivel, és keressen olyan szakembert, aki bizonyítottan jó hírnévvel rendelkezik ezen igények kielégítésében, függetlenül a hivatalos munkakörétől. Általánosságban igaz, hogy a belsőépítészek feladata a tértervezés és a szerkezeti kivitelezés, míg a lakberendezőké a végső esztétikai döntések meghozatala. De ne féljen átlépni a határokat, hogy olyan lakberendezőt alkalmazzon, akinek jó tervezői hírneve van, vagy olyan tervezőt, akinek van érzéke a dekoráláshoz, feltéve, hogy a képességei bizonyítottak.

legfrissebb cikkek
cikkek amelyek érdekelhetik