Mi az a Shou Sugi Ban (Yakisugi) építészeti faégetéses technika ?

 • Olvasási idő:4perc

A japán Yakisugi mesterséget – egy elrontott fordítás miatt – tévesen Shou Sugi Ban-nak nevezik. Ezt a technikát évszázadok óta használják Japánban, és világszerte egyre népszerűbb – itt van, amit tudni kell róla.

Shou Sugi Ban (Yakisugi) technikával kezelt fa felülete
Shou Sugi Ban (Yakisugi) technikával kezelt fa felülete

A Shou Sugi Ban, más néven Yakisugi egy Japánban évszázadok óta alkalmazott dekoratív és építészeti faégetési technika. Ez a hagyományos japán fakonzerválási módszer a fa égetéssel való elszenesedését jelenti, hogy olyan texturális felületet hozzon létre, amely gyönyörű látványt nyújt – és amely helyes kivitelezés esetén gyakorlati előnyökkel jár. Kültéri építészeti elemeken, mint például a vázszerkezeteken, valamint beltéri falakon és bútorokon is alkalmazható. A Shou Sugi Ban esztétikai tulajdonságai az elmúlt években újjáéledt érdeklődést váltottak ki az eljárás iránt, amely világszerte az építészet, és a belsőépítészet kiemelkedő trendjévé vált.

A Shou Sugi Ban (Yakisugi) eredete

A Shou Sugi Ban (vagy Yakisugi, ahogy Japánban ismerik) “égetett cédrust” jelent. Ez egy 18. századi japán faégetési technika, amely olyan érdekes, elszenesedett megjelenést eredményez, amely kiemeli a fa természetes erezetét, érdekes textúrát hoz létre, és a megjelenés aszerint változik, hogy mennyi tüzet alkalmaznak, és milyen típusú fát használnak. (A puristák számára a japán ciprusfa számít az arany standardnak, bár más fafajták is használhatók különböző sikerrel). Bár ellentmondásosnak tűnhet, a fa elszenesedése nem teszi szerkezetileg gyengébbé a fát, hanem varázslatos módon éppen ellenkezőleg hat. A fa felületének ellenőrzött körülmények közötti égetése megerősíti és megvédi a fát a későbbi károsodásoktól, így kiváló konzerválási technikává válik.

Shou Sugi Ban (Yakisugi) technikával készült ház deszkázata
Shou Sugi Ban (Yakisugi) technikával készült ház deszkázata

A Shou Sugi Ban használata a hagyományos japán építészetben megelőzte azt a gyakorlatot, hogy vegyszereket használnak a fa védelmére. A Shou Sugi Ban elérése egy olyan folyamatot jelent, amely magában foglalja a szűz fa gondos kiválasztását, amelyet deszkákra vágnak, a napon vagy a szabadban szárítanak, a felületét égetik, hogy vékony szenes réteget hozzanak létre, majd ecsetelik és olajjal lezárják. Ezt a folyamatot a mesteremberektől a barkácsolókig mindenki elvégezheti kézzel, vagy történhet gépi automatizálással is.

Ez az évszázados technika friss és kortárs jelleget kölcsönöz a modern építészetnek. A mélyen telített szénfekete fa jellegzetes megjelenése visszafogott, de erőteljes jelenléttel rendelkezik, amely még a legminimalistább szerkezeteken és alkalmazásokon is azonnali drámaiságot és érdeklődést kelt.

Az elmúlt években a Shou Sugi Ban megjelenése annyira divatossá vált, hogy a tervezőket arra inspirálta, hogy meglepő módon kísérletezzenek az égetett fával. A nemzetközileg elismert holland tervező, Maarten Baas a Moooi luxusmárka számára készített Smoke sorozatáról ismert, amely egy elszenesített karosszéket és egy feketére festett fa csillárt tartalmaz, amelyet átlátszó epoxigyantával zártak le. A Shou Sugi Ban által inspirált Baas és a holland tervező, Piet Hein Eek az NLXL számára tervezett Burnt Wood tapétát, amely egy elérhető trompe l’oeil módot kínál a megjelenésre. És most már a piacon is találhatunk kezelt (de nem elszenesített), újrahasznosított (és nem új) fából készült Shou Sugi Ban hamisított elemeket.

Shou Sugi Ban (Yakisugi) technikával készült belső falburkolat
Shou Sugi Ban (Yakisugi) technikával készült belső falburkolat

A Shou Sugi Ban (Yakisugi) felhasználása

 • Kerítés, deszkázat, ajtó és ablakkeretek.
 • Belső fal, és mennyezetburkolatok.
 • Kültéri bútorok, például asztalok és székek.
 • Beltéri bútorok, például székek, asztalok, komódok és szekrények.
 • Designer alkotások, mint például csillárok és akár ékszerek.
 • Belső és külső akcentusfalak és panelek.

A Shou Sugi Ban (Yakisugi) előnyei

 • Semmilyen, vagy csak alacsony karbantartási igényű anyag.
 • A fa idővel patinássá válhat, vagy a színének megőrzése érdekében rendszeresen újraolajozható.
 • Időjárásálló és vízszigetelést biztosít.
 • Megakadályozza a penészedést és a fa rothadását, növelve a tartósságot és a hosszú élettartamot.
 • Véd a termeszek és más rovarok ellen.
 • Tűzgátló tulajdonságokkal rendelkezik.
 • Növeli a fadeszkák stabilitását.
 • Nem igényel vegyszerek használatát.
 • A természetes anyagok felhasználásával elősegíti a fenntarthatóságot, bár a fa elégetésének és a hamu keletkezésének környezeti hatásai vannak.
 • Olyan texturális felületet hoz létre, amely még a legminimalistább vagy legszerényebb szerkezeteket is érdekessé teszi.

A Shou Sugi Ban (Yakisugi) technika kivitelezésének kihívásai

 • Bár bárki megpróbálkozhat vele, viszont
  a technikát csak a megfelelő fán kell alkalmazni, például japán ciprusfán.
 • Nem minden faanyaggal lehet a kívánt hatást elérni.
 • A biztonsági kérdések és az anyagok, például a fáklya megfelelő használata az égetéshez, tényező lehet a barkácsolók számára.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....