Shou Sugi Ban (Yakisugi) égetéses technika leírása

 • Olvasási idő:5perc

Bármilyen ellentmondásosnak is hangzik, a fa égetése nemcsak védi és megőrzi a fát, hanem egyedi és lenyűgöző megjelenést is kölcsönöz neki. Az égetett fa felületének kialakítása – más néven Shou Sugi Ban vagy Yakisugi- évszázados japán gyakorlat, amelynek számos belső és külső alkalmazása van. Akár egyetlen bútordarabot, akár egy egész falat szeretne esztétikus fókuszponttá varázsolni, az égetett fa felületkezelés olyan mélységet és karaktert kölcsönöz, amely más technikával nem érhető el.


Kapcsolódó cikk


Mielőtt elkezdené…

Az Ön által használt fafajta, égetőfáklya és végső bevonat befolyásolja a végtermék megjelenését és a munka mennyiségét.

Az égetett fából készült felületkezeléshez a puhafák, például a cédrus, a fenyő és a ciprus a legmegfelelőbb faanyagok. Az olyan keményfák, mint a tölgy és a cseresznye is használhatók, de nem érik el ugyanazt a textúrát és színkontrasztokat, amelyek jellemzően az égetett fa kivitelhez kapcsolódnak.

Shou Sugi Ban (Yakisugi) technikával kezelt deszkák
Shou Sugi Ban (Yakisugi) technikával kezelt deszkák

Függetlenül attól, hogy milyen fát használ, a durvább megjelenésű, és több csomóval rendelkező deszkák, vagy faanyagok a leglátványosabb megjelenést nyújtják égetéskor.

Shou Sugi Ban (Yakisugi) technikával kezelt deszkák
Shou Sugi Ban (Yakisugi) technikával kezelt deszkák

Égetéshez való eszközök

Az Ön által használt eszköz, amivel a fát megégeti lehet egy kézi csőforrasztó-pisztoly, vagy egy disznóperzselő is. A disznóperzselő nagyszerű irányítást és lefedettséget biztosít, de potenciálisan túlzottan elszenesítheti a fát. A megfelelő nagyságú fáklya és a kompatibilis propánpalack beszerzése a legdrágább eszköz ennél a megoldásnál. A csőforrasztó-pisztoly a legolcsóbb megoldás, de nem biztosít olyan szintű lefedettséget és minőséget, mint a disznóperzselő. Az Ön számára legmegfelelőbb égetéshez való eszközök használata nagyban függ a költségvetésétől, és az időbeli korlátoktól.

Kefék a korom levakarásához

A két leggyakrabban használt kefe a merev sörtéjű nejlonkefe és a drótkefe. A drótkefe gyorsabban eltávolítja a szenesedés és a kormot, mint a nylonkefe, de nagy karcolásokat hagyhat maga után a fa felületén. Bár ez nem kívánatosnak tűnhet, ezek a szerszámnyomok extra karaktert adhatnak ennek a rusztikus designprojekteknek.

Biztonsági intézkedések

Természetesen a nyílt tűz alkalmazása egy olyan gyúlékony tárgyra, mint a fa, magában hordozza a gyulladás kockázatát. Az égetés ideje alatt tartsa a közelben a következő tárgyakat:

 • Vízzel töltött szórófejes palackot a kisebb lángok esetére.
 • Kerti tömlő vagy, egy vödör vízzel töltve a nagyobb lángok eloltásához.
 • Tűzoltó készülék.

Az égési sérülések megelőzése érdekében fontos az egyéni védőfelszerelés is. A javasolt egyéni védőeszközök a következők:

Munkakesztyű: Bármilyen munkakesztyű megfelel, feltéve, hogy nem tartalmaz nitrilt, amely magas hőmérsékletnek kitéve megolvadhat. A vastagabb kesztyűk a legmagasabb szintű védelmet nyújtják, de gyakran a kézügyesség csökkenése árán.
Védőszemüveg: A fa csomói nedvet tartalmazhatnak, amely nyílt láng hatására buborékosodhat és a szemébe pattanhat.
Arcmaszk: A fa kefélése közben ajánlott porvédő maszkot vagy légzőkészüléket használni, hogy a hamu és a korom ne juthasson a tüdőbe.
Végül pedig csak jól szellőző helyen végezze ezt a folyamatot, hogy elkerülje a füstgázok belélegzését. A legjobb a szabadban vagy nyitott garázsajtóval rendelkező garázsban, vagy a garázs előtte dolgozni.

Amire szüksége lesz

Felszerelés és szerszámok

 • Propánégő (disznóperzselő vagy csőforrasztó-pisztoly), a hozzá tartozó palackkal.
 • Kefe (merev sörtéjű nejlonkefe vagy drótkefe).
 • Szórófejes flakon vízzel.
 • Kerti tömlő vagy vízzel teli vödör.
 • Tűzoltó készülék.
 • Rongy.
 • Munkakesztyű.
 • Védőszemüveg.
 • Arcvédő maszk.
 • Fafesték (opcionális).
 • Lakk (opcionális).

Útmutató

Készítse elő a munkaterületet
Fektesse a fát egy nem gyúlékony, sík és vízszintes felületre. Ideálisak a betonfelhajtók, garázspadlók vagy fém műhelyasztalok.

Égesse a fát
Gyújtsa meg a fáklyát, és irányítsa a lángot a fára. A fáklya lángját egyenletesen mozgassa fel és le a fán, a fa szemcsézettségének irányában. Folytassa az égetést, amíg el nem éri a kívánt elszenesedési szintet.

Az enyhe égés megtartja a világosabb színek egy részét a sűrűbb fa szemcsékben és csomókban, míg a mélyebb égés egyenletesebb színű felületet eredményez.

A kisebb égetéshez (halványabb felülethez) lehet, hogy csak egy átmenetre van szükség a fáklyával, de a mélyebb (erősebb és sötétebb kívánt szinthez) égetéshez több átmenetre is szükség lehet. Mélyebb égetés esetén addig égesse a fát, amíg a teljes felület el nem szenesedik, és nem gyűrődik meg kissé. A két égetés között permetezze le a fát vízzel, hogy minimálisra csökkentse a fa vetemedését és kupakosodását.

Kefézze át a fát

Hagyja a fát körülbelül 10 percig hűlni, majd súrolja át a fát a kefével, hogy eltávolítsa a hamut és a kormot a szemcsézettségének megfelelő irányában, és folytassa, amíg el nem éri a kívánt színmélységet. Lehet hogy ezt a folyamatot többször is el kell hogy végezze a megfelelő színhatás érdekében. Minél többet használja a kefét, annál több szenesedés távolodik el, és annál világosabb lesz a fa. Ezután törölje le a fát egy nedves ronggyal, hogy eltávolítsa a maradék kormot.

Végezze el a felületkezelést (opcionális)
Bár nem kötelező, de egy extra védőréteg felhordása esztétikai vonzerőt, és védelmet adhat az égetett fa projektjének. A népszerű lehetőségek közé tartoznak:

 • Forralt lenmagolaj.
 • Faanyagtömítő.
 • Fapác.
 • Fa festék.

A védőréteg felhordása után hagyja a felületet teljesen megszáradni, és utána a fát beépítheti a kívánt helyére.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....