Cserepes és konténeres növények téliesítése

  • Olvasási idő:5perc

A kültéri konténerkerteket általában egynyári növényfajokkal ültetik, amelyeket késő ősszel kidobnak, és minden tavasszal új növényekkel cserélnek ki. Azonban számos évelő növény, például rózsa, bazsarózsa és hibiszkusz is termeszthető konténerben a szabadban, és télen is életben tartható. Ennek ellenére a cserepes növények védelme a hideg tél folyamán nem mindig egyszerű, még azok a fajok is amelyek technikailag hidegtűrőnek számítanak, olyan zord körülményeket tapasztalhatnak, amelyeket nem tudnak elviselni. És sok olyan faj van, amely a földbe ültetve jól átvészeli a telet, de a megfelelő gondoskodás nélkül elpusztulhat a konténerekben.

Általános szabályként egy évelő növénynek két hidegebb, úgynevezett hidegkeménységi zónát kell elviselni ahhoz, hogy a konténerben megbízhatóan átvészelje a telet. Például az 5-ös hidegkeménységi zónában élő kertész elvárhatja, hogy a 3. vagy annál hidegebb zónába sorolt évelő növények konténerben is túléljék a telet.

Legyünk tisztába a téliesítendő növény hidegtűrésével
Legyünk tisztába a téliesítendő növény hidegtűrésével

Míg egyes növények túlélhetik az enyhe fagyokat, mások elpusztulnak, amint a sejtjeik megfagynak. Hidegtűrésüktől függően néhány cserepes növény az első fagyra úgy reagál, hogy a kerti növényekhez hasonlóan nyugalmi állapotba kerül. A hőmérséklet további csökkenésével azonban a gyökereik elpusztulhatnak, hacsak nem védjük őket.

Bármilyen intézkedést is tesz a cserepes évelők téli védelmére, azt körülbelül egy héttel az első fagy várható beállta előtt kell végrehajtani. Kövesse ezeket az egyszerű lépéseket, hogy megóvja edényes növényeit, és biztosítsa, hogy egészségesen és sértetlenül vészeljék át a telet.

Tennivalók a növények téliesítéséhez

Győződjön meg róla, hogy a tárolóedény elég erős ahhoz, hogy átvészelje a telet. Minél porózusabb egy tárolóedény, annál valószínűbb, hogy megreped. Az üvegszálas és műanyag edények általában elég rugalmasak ahhoz, hogy elviseljék a fagyást, míg bizonyos természetes anyagok, például a kezeletlen terrakotta könnyen felszívják a vizet. Amikor a víz megfagy és kitágul, megrepedhet az edény. Ha a növénye jelenleg nem olyan edényben van, amely ellenáll a fagyos hőmérsékletnek, fontolja meg az átültetést, mielőtt folytatja.

Ásson lyukat

Válasszon egy viszonylag védett helyet a kertben vagy a gyep más részén, ahol a növényeket télire elhelyezheti. Ásson egy olyan gödröt, amely valamivel mélyebb, mint a betemetni kívánt edény, és hagyjon egy kis extra helyet az edény szélei körül is.

Rétegezze be kaviccsal

Ha a gödör aljára egy réteg kavicsot szór, az megkönnyíti a vízelvezetést tavasszal, amikor a cserépben lévő talaj végül felolvad. A cserepes növények laza talaja általában kicsit gyorsabban kiolvad, mint a környező kerti talaj, ami azt jelenti, hogy a vízelvezetés problémát jelenthet.

Helyezze a cserepet a lyukba, és töltse vissza földdel

Helyezze az edényt a gödörbe a kavics tetejére, majd terítsen egy réteg kerti földet a cserép tetejére. Ideális esetben a cserép peremének kissé alacsonyabbnak kell lennie, mint a környező talaj, hogy teljesen be tudja fedni anélkül, hogy a föld felszínén kitüremkedés keletkezne.

Téliesítse a növényt

Tervezze meg az elásott konténernövénye teleltetését ugyanúgy, mint bármelyik hasonló, a földben növő növényét. Ha például a szokásos ajánlás szerint egy adott évelő növényt télire mulcsozni kell, tegye ezt az eltemetett cserepes növény esetében is. Ez azt is jelentheti, hogy leveleket, szalmát vagy komposztot terít a cserép fölé.

Tavasszal ássa ki a növényt

A tavasz beköszöntével emelje ki a cserepes növényt a földből, amint a talaj felolvad, és az új hajtások elkezdenek megjelenni (nem szeretné, ha az elásott növény a szükségesnél tovább áztatná a tavaszi esőből származó vizet). Vigye vissza a cserepet arra a helyre, ahol a melegebb hónapokban tartózkodik.

Cserepes növények védelme télen

Nem feltétlenül az alacsony hőmérséklet az, ami télen elpusztítja a növényeket, hanem inkább a melegebb és hűvösebb hőmérsékletek közötti gyors váltakozás, amely az olvadási és fagyási ciklusok miatt megterhelheti a növényt. Ha menedéket tud nyújtani, hogy segítsen szigetelni a konténeres növényeket a hőmérséklet-ingadozásoktól, a cserepes évelők sokkal nagyobb eséllyel maradnak életben. Ennek több módja is van.

Csoportosítsa a cserepes növényeket

Csoportosítson több cserepes növényt a telkének egy védett részén, például a házzal szemben. Ott védve lesznek a széltől, amely gyorsan lecsökkentheti a hőmérsékletet, és élvezhetik a házból sugárzó hőt. Viszonylag árnyékos helyet válasszon – ellentétben azzal a hiedelemmel, hogy a napos a legjobb, a cserepes évelő növényeket világos helyre helyezve a tél folyamán súlyosbíthatja az olvadás-fagyás ciklusát. Ezért általában az a legjobb, ha a növényeket olyan helyre helyezzük, ahol a hőmérséklet-ingadozás kevésbé lesz drámai.

Biztosítson további védelmet

A növények csoportosítása mellett a cserepeket ponyvával, szalmával vagy más szigetelőanyaggal is letakarhatja. Ez mérsékli a hőmérséklet-ingadozásokat, és növeli annak valószínűségét, hogy évelő növényei túlélik a telet.

Növények védelme télen
Növények védelme télen

Építsen szigetelő silókat

Néhány kertész úgy dönt, hogy szigetelő silókat épít a cserepes növényei köré, hogy megvédje őket a káros szelektől, különösen az érzékenyebb fajták, például a cserepes rózsák és más cserjék esetében. Ehhez használjon csirkehálót, vagy vékony vashuzalt és karókat, hogy a növény köré burkolatot tudjon kialakítani. Töltse meg a silót lazán levelekkel vagy szalmával, hogy a növénye épen maradjon. Egy másik lehetőség a fiatal fák és cserjék védelmére az erős téli szelektől az, ha zsákvászonnal tekeri körbe a siló külsejét, a délnyugati oldalon hagyva egy kis rést, hogy a hő távozni tudjon.

Cserepes növények beltérbe költöztetése télire

Néha sikeres módszer a cserepes évelő növények télire történő behelyezése. Ez leginkább a trópusi évelőkkel, például a begóniákkal működik, amelyek egész télen át növekednek. Azok a kis cserepes növények, amelyek a nyarat a teraszon vagy a teraszon töltik, szintén átvészelhetik a telet a beltérben. Azokat az évelőket azonban, amelyek téli nyugalmi időszakot igényelnek, nem szabad bevinni.

A legfontosabb, hogy legyen egy bőséges megvilágítású beltéri hely. Ez nehéz lehet a téli hónapokban, amikor a nap alacsonyan áll az égen, és a nappalok rövidek. Ezenkívül a beltéri levegőnek télen nagyon alacsony szokott lenni a páratartalma a fűtés miatt, viszont sok évelő növénynek szüksége van nedvességre. Ha a házában nincs elég nedvesség, fektessen be egy párásítóba, ha azt tervezi, hogy bármilyen konténeres növényt behoz a házba télire.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....