Lakásgenerál előtt való kérdések

  • Olvasási idő:3perc

A lakásfelújítás egy hatalmas projekt, amely kezdődhet egyszerűen is. Szombat reggel felébred, és a fejében kigyullad egy villanykörte: Miért nem újítjuk fel ezeket a parkettákat ?


Kapcsolódó cikkek


Hat hónappal később ez az egyszerű újrafényezési projekt már lebontott falakhoz, felfeszített padlódeszkákhoz és használaton kívüli hálószobákhoz vezethet. De a dolog másik oldala az, hogy a végén egy gyönyörű, felújított házat kap a töredékéért, mint amennyibe egy új ház megvásárlása került volna.

Egy teljes házfelújítás egészen más téma. Nem a szőnyeg felszedésével kezdődik – vagy nem is kellene kezdődnie. A projekt léptékének valós felismerésével és elkötelezett tervezéssel kell kezdeni.

Fontolja meg ezt a pár eldöntendő kérdést, mielőtt kalapácsot ragad vagy felhívja a vállalkozót.

Döntse el, hogy önmaga csinálja vagy szakembereket bérel fel

Vagy bérbe adja a munkát szakembereknek, vagy maga csinálja meg, vagy a kettő valamilyen kombinációját. Mivel ez egy teljes házfelújítás, valószínűleg nem fogja az összes munkát maga elvégezni. Még a legelszántabb háztulajdonosnak is szakembert kell hívnia az olyan projektekhez, mint a vízvezeték és villanyszerelés.

A szakemberek a drága vállalkozóktól kezdve az alvállalkozókon át az ezermesterekig terjednek, akiket szájról-szájra vagy apróhirdetéseken keresztül találhat meg. Mivel nem minden lakásfelújítási projekt egyforma, eseti alapon kell mérlegelnie, hogy képes-e saját maga vállalni a lakásfelújítási projektet, vagy szakembereket kíván felbérelni.

Jó tudni azonban, hogy a vállalkozók által irányított átalakításoknál a költségek csökkentésének egyik módja az, ha a projektek egy részét saját maga végzi. A vállalkozók nem különösebben szeretnek a “saját embereiken” kívül más alvállalkozókat alkalmazni. De ha ez a “másik ember” Ön, és az Ön munkája nem befolyásolja az átalakítás előrehaladását, akkor engedékenyek lehetnek (javaslat: hagyja a munkáját az utolsó fázisra, például a konyha festésére).

Amikor a tér végső simításairól van szó, a belsőépítészeti szakértővel való együttműködés költséghatékony is lehet, különösen, ha a projekt korai szakaszában bevonja őket, és ők képesek megbízható vállalkozókat ajánlani, anyagokat kedvezményesen rendelni, és egyéb módon segítenek pénzt megtakarítani a teljes projekt során – miközben segítenek megtervezni álmai terét.

A projekt finanszírozására vonatkozó terv kidolgozása

Az Ön otthonának átalakítási projektje többe fog kerülni, mint azt gondolná. Ezért a legjobb, ha többféle finanszírozási lehetőséggel is előáll. Az Ön által választott finanszírozási lehetőségek az egyszerű megtakarítástól kezdve egészen a hagyományos lakáshitelig terjedhetnek.

Vegye figyelembe a viszonteladási értéket

Manapság a háztulajdonosok többsége legalább egyszer eladja a házát. Elmúltak azok az idők, amikor a lakástulajdonosok a végsőkig kitolták a 30 éves jelzáloghitelüket. Nemcsak magának, hanem a jövőbeli vevőknek is felújítja a házát.

Az Ön feladata a vállalkozók és a munkáscsapatok irányítása

Annak ellenére, hogy sziklaszilárdan döntött úgy, hogy mindent maga csinál, elkerülhetetlenül azon kapja magát, hogy felbérel valakit aki elvégzi. Tudnia kell majd, hogyan kell irányítani a munkáscsapatokat.

Fejlesszen ki tervet az átalakítási költségek megtakarítására

A tervezői díjak, a vállalkozói jutalékok és a hitelkártyák: úgy tűnik, az otthoni átalakítás arra lett tervezve, hogy a lehető leggyorsabban kiürítse a malacperselyét. De vannak kipróbált és bevált módszerek arra, hogy megtakarítson az otthoni átalakítási költségeken, a konyhától a fürdőszobáig mindenre.

Gondoljon előre az engedélyezési és területrendezési kérdésekre

Az építési engedélyek jóváhagyása köztudottan sokáig tart. Az elektromos engedélyek és a bontási vagy kerítésekre vonatkozó engedélyek nem biztos, hogy néhány napnál tovább tartanak, de a nagyszabású, területrendezéssel járó projektek, például egy ház kiegészítésének építése, sok hetet vagy hónapot vehet igénybe.

Vegye komolyan a biztonságot és a tisztaságot

Jó, ha figyelembe vesz olyan dolgokat, mint az ólomalapú festék, mielőtt lecsiszolja azt a 80 éves korlátot. A rendetlenség elkerülése a ház belső festésekor ugyanolyan fontos, mint egy terv kidolgozása a por távoltartására a ház tiszta területeiről.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....