Szellőztetés nélküli gázkandallók: mit kell tudni vásárlás előtt róluk ?

  • Olvasási idő:5perc

Bár ma már kevés otthonban használják a kandallót elsődleges fűtési forrásként, sok lakástulajdonos még mindig élvezi a meleg kandalló hangulatát. Különösen a szellőztetés nélküli kandallók népszerűek, mert tiszták és könnyen kezelhetők.


Kapcsolódó cikk


Mi az a szellőztetés nélküli gázkandalló ?

A szellőző nélküli, vagy szellőztetés nélküli kandallóként is ismert fűtőegység földgázzal, vagy folyékony propánnal (LP) működik, amely a kandallóba szerelt gázégőbe áramlik. Gyújtáskor a lángok a mesterséges kerámiaszálas fatörzsek réseiben futnak át, ami egy valódi fatüzelésű kandalló illúzióját kelti.

A szellőztetés fontossága

Bármely kandalló telepítésénél fontos kérdés a füstgázok szellőztetése, legyen szó akár a fatüzelésű kandalló egyszerű füstjéről, akár a gázégetéskor keletkező gázokról. A kandalló szellőztetése különösen bonyolult az utólagos beépítéseknél, ahol problémás lehet a kémény füstelvezetőjének útvonalát megtalálni. A kandallókkal kapcsolatos másik probléma az energiaveszteséggel kapcsolatos.

A szellőztetés nélküli kandalló szép, de nem mindenhova való
A szellőztetés nélküli kandalló szép, de nem mindenhova való

A fatüzelésű kandallók eleve nem hatékonyak, mivel a lakás hőjének nagy része elkerülhetetlenül a kéményen keresztül távozik, ahelyett, hogy a belső terekbe sugározna. A szellőzős kandallók valamivel jobban megtartják a hőt, de a modern otthonokat ma már olyan légmentesen építik, hogy még a szellőzős kandallók is negatív légnyomást hozhatnak létre, ami akadályozza a jó elszívást. A kémény szellőzőnyílásán kiáramló levegő még azt is megakadályozhatja, hogy más készülékek égési gázai megfelelően távozzanak.

Ezen okok miatt a hagyományos falazott kéményekkel ellátott fatüzelésű kandallók, és a szellőzős kályhák kevésbé elterjedtek, mint korábban. E problémák megoldására a szellőző nélküli gázkandalló lehet a megoldás. A szellőzős fa, vagy gázkandallónál könnyebben telepíthető, és kisebb helyiségek felmelegítésére alkalmas. A kültérre nem vezető szellőzőnyílásokkal nem rendelkező kandallók egyre népszerűbb projektek az átalakítási munkálatoknál, sőt az új építésű otthonokban is. Mivel nincs légáramlás a kültér felé, nem okoznak olyan negatív nyomásproblémákat, amelyek a szellőzős kandallóknál előfordulhatnak. Vannak azonban korlátaik.

Szellőztetett vs. szellőztetés nélküli gázkandallók

A hagyományos szellőztetett kandallón két szellőzőnyílás fut a házon kívülre. Az egyik egy frisslevegő-bemeneti nyílás, amely az égési levegőt biztosítja, hogy a gáz hatékonyabban égjen. A másik szellőzőnyílás biztonságosan eltávolítja a földgáz vagy az LP égése során keletkező füstgázokat a kültérbe.

A valóságban a szellőztetés nélküli kandalló nagyon hasonlít a szellőztetett kandallókhoz. Van egy vezérlőpanelje a gyújtóláng és a lángok működtetéséhez, valamint a kerámia műtuskókban lévő lyukak a fúvókák számára. A két rendszer között van egy kis különbség a lángfúvókák között, és ennek eredményeként a ventilátor nélküli kandallók általában kevésbé valósághűen égnek, mint a szellőztetett egységek. A szellőztetett kandallókhoz hasonlóan a szellőzés nélküli egységek is általában fúvókkal rendelkeznek, amelyek a levegőt a tűztér körül keringetik a helyiség fűtése érdekében.

A ventilátor nélküli kandallók azonban nem rendelkeznek a szellőztetett egységeknél található két kültéri szellőzőnyílás egyikével sem. Ehelyett az égéshez az oxigént a lakáson belüli levegőből szívják be a kandallóba, és a füstgázok is a lakáson belül maradnak.

Ez veszélyesnek tűnhet, de a ventilátor nélküli kandallókat úgy tervezték, hogy a füstgázok mennyisége minimálisra csökkenjen. Egy speciális szabályozóval olyan finom gáz-levegő keveréket hoznak létre, amely rendkívül tisztán ég, emellett a készülékeket gondosan tesztelik az engedélyezett laboratóriumokban, mielőtt forgalomba kerülnének. A szellőzés nélküli kandallók úgy tekinthetők, hogy a biztonságos tartományon belül működnek a gázok képződése tekintetében. Ezzel szemben a szellőztetett kandallók veszélyesen nagy mennyiségű égési füstgázt termelnek, ezért azokat a kültérbe kell szellőztetni.

Biztonságosak-e a szellőztetés nélküli kandallók ?

Az alacsony oxigénszint aggodalomra adhat okot a jól szigetelt, a beltéri és a kültéri levegő lassú cseréjével rendelkező otthonokban. A ventilátor nélküli kandallók rendelkeznek egy oxigénérzékelő rendszer (ODS) nevű funkcióval, amely automatikusan kikapcsolja a készüléket, ha a helyiségben az oxigénszint egy bizonyos szint alá csökken. A kandallók beépített CO (szén-monoxid) érzékelőkkel is rendelkezhetnek, amelyek szintén automatikusan kikapcsolják a kandallót, ha magas szintet észlelnek. Mégis vannak veszélyek. Egyes gyártók azt javasolják, hogy a kandalló üzemeltetése közben hagyjon nyitva egy ablakot, hogy biztosítsa a friss levegő beáramlását.

Bár a füstgázok mennyisége jelentősen csökken a szellőztetés nélküli kandallóknál, de még mindig kerül a lakásba kis mértékű égéstermék, ami növeli a szén-monoxid-expozíció kockázatát. A földgáz vagy propán szellőztetés nélküli égetése pedig melléktermékként vízgőzt is termel, ami növelheti a páratartalmat és a penész kialakulásának kockázatát.

Ezért bölcs dolog jól kiválasztani a szóba jöhető egységeket a problémáival kapcsolatban. Győződjön meg arról, hogy a specifikációi megfelelnek a biztonsági előírásoknak, és hogy az egységet a felügyelő hatóságok engedélyezték a telepítéshez. A szellőztetés nélküli kandallók jó választás lehetnek dekorációs elemként egy olyan helyiségben, ahol a használatukat felügyelni lehet, de nem szabad fő hőforrásként használni, különösen nem hálóhelyiségben. És nem jó választás, ha valaki az otthonában légzési problémákkal, például asztmával vagy COPD-vel küzd.

A szellőztetés nélküli kandallók költségei és más lehetőségek

A tűztéregység vagy betét és a rönkfa-szerelvények költségei nagyjából azonosak a szellőztetés nélküli és a szellőztetett kandallók esetében. Mindkettőhöz ugyanolyan típusú földgáz, vagy propángáz csatlakozásra van szükség, így a csőszerelés tekintetében nincs költségkülönbség. A legolcsóbb módja annak, hogy szellőztetés nélküli kandalló legyen otthonában, a gélüzemű készülék. Nincs szükség csővezetékre, mivel ezek a készülékek alkoholalapú gél tüzelőanyag-kartonokat használnak, amelyek akár három órán keresztül égnek.

A két kandallótípus közötti legnagyobb árkülönbség a szellőztetés kivitelezésének költsége. A közvetlen szellőztetésű kandallóknak két szellőzőnyílásra van szükségük a hátoldalon: az egyik a gázok kiáramlását, a másik pedig a friss levegő külső beáramlását biztosítja. (Egyes direkt szellőztetésű kandallók szellőztetése egyetlen kétkamrás szellőzőcsővel történik).

Mivel a szellőztetés a telepítési költség nagy részét teszi ki, a szellőztetés nélküli kandallók általában sokkal olcsóbbak, mint a szellőztetett egységek. Egy szellőztethető kandalló megvásárlása és telepítése 500.000-1.500000 Ft közötti összegbe kerül, attól függően, hogy mennyi munkára van szükség a csővezetékek kiépítéséhez. Ezzel szemben a szellőztetés nélküli kandalló ára 300.000-800.000 Ft

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....