Stukkóburkolat előnyei és hátrányai

  • Olvasási idő:4perc

A házak külseje több rétegből áll, amelyek egymással együttműködve fejtik ki hatékonyságukat. A leglátványosabb és a ház élettartama szempontjából legfontosabb réteg a legkülső réteg: a burkolat.


Kapcsolódó cikkek


A házak burkolatának legnépszerűbb típusai a szálcementpanelek, vakolat, vinilburkolat és a rétegelt lemez. Van azonban egy másikfajta burkolat, amelyet évszázadok óta használnak a házakon, és amely még mindig jó szolgálatot tesz a házaknak, ez pedig a stukkó. A házak más típusú burkolataitól eltérően ez ugyanolyan jól alkalmazható mind a falazott, mind a fa burkolatú házak felett (bár a fa burkolatú házak esetében némi módosítással).

Mi az a stukkó burkolat ?

Maga a stukkó egy cement típusú keverék, amely homokból, portlandi cementből, mészből és vízből áll. A stukkó vékony befejező rétegnek tekinthető, a legkülső réteg, amely látható és festhető.

Egészében stukkózott fal
Egészében stukkózott fal

Ahhoz, hogy a stukkó működjön, alatta lévő rétegekre van szükség, amelyek megfelelő alapot biztosítanak. Ma már nem szükséges a stukkót nyers összetevőkből kikeverni. A legtöbb háztartási központban vásárolhat előre bekevert stukkófestéket, amelyhez csak vizet kell hozzáadni.

A stukkó burkolat előnyei

A stukkót gyakran színezik, nem pedig festik, így biztosítva a színtartóságot. Ugyanakkor a stukkó festhető közönséges külső házfestékkel is akár. Mivel a stukkót kézzel dolgozzák meg, bármilyen módon strukturálható. Emiatt a stukkó jól alkalmazható kreatív díszítésekhez.

A stukkó az egyik legolcsóbb burkolattípusnak számít, mivel nem használ drága anyagokat. Míg a legtöbb stukkófelületet keverékekből készítik, lehetőség van arra, hogy nyers alapanyagokból saját stukkófelületet készítsen. A stukkóburkolat kiváló tömítést biztosít az eső és a hó ellen, mivel – ellentétben a melléképítmények szinte minden más formájával – varratmentes. A varratok elősegítik a víz és a levegő beáramlását az otthonba. Még a jól tömítettnek tűnő varratok is idővel kinyílhatnak.

Stukkóburkolat hátrányai

A stukkó gyökérszava, az olasz stucchi, amely kéreg, töredék, vagy darabot jelent, valóban akkor kerül szóba, amikor a stukkót véletlenül megütik, vagy akár egy faág megkarcolja. A stukkó nagyon könnyen megsérülhet. Ha megsérül, a kéreg lepereg.

Más típusú burkolólapok, például vinil burkolólapok javításához a sérült lapot egy ép lapra cserélik. Egy stukkóval burkolt ház esetében azonban a stukkót a sérült részen ki kell javítani, és simítóval fel kell vinni, majd legalább egy teljes napig hagyni kell megszilárdulni. A színek összehangolása érdekében a háztulajdonosoknak gyakran a legegyszerűbb, ha javítószolgálatot hívnak, mintha saját maguk vállalnák a javítást.

A stukkófelületeket leggyakrabban szakemberek szakszerűen szerelik fel. A kis területekre történő saját kezűleg történő felhordás lehetséges, de az egész ház stukkófestése nem ajánlott. Bár igaz, hogy a stukkó 50 évig vagy tovább is eltarthat, megfelelő karbantartást igényel, hogy megfeleljen ennek az élettartamnak. Bár a stukkóanyagok olcsók, a projekt teljes költsége még mindig magas lehet, mivel a stukkóburkolat költségeinek nagy részét az időigényes munka teszi ki.

Stukkó befejező rétegek

A stukkófelület telepítésének egyik elsődleges helye a beton falazat felületén van. A beton falazat stabil, és kevésbé hajlamos a tágulásra és összehúzódásra, valamint egyéb olyan mozgásokra, amelyek megrepeszthetik a stukkót. Bár a stukkófelületet fával burkolt otthonra is fel lehet vinni, további megerősítésre van szükség.

Stukkó a falazaton

A beton falazatnál a stukkó alatt alig többre van szükség, mint egy karcolórétegre. A karcolóréteg egy cementkötésű alapréteg, amelyet egy fésűszerű szerszámmal szó szerint vízszintesen megkarcolnak.

Stukkó a fán

A fával burkolt épületek több előkészületet igényelnek a stukkófelülethez, mint a falazott épületek. A faburkolat önmagában nem biztosít megfelelő alapot a stukkófelülethez. Rá kell rétegezni házfóliával vagy más vízálló építőpapírral, majd önhúzó fémléccel biztosítani. Ez a léc biztosítja a kapaszkodást a karcolásos bevonat számára. A karcolóréteg ajánlott vastagsága falazott vagy fa burkolatú épületek esetében legalább 1 cm.

Előnyök a stukkóburkolatnál

  • Textúrázható és színezhető is.
  • Alacsony költségű más burkolatfajtákhoz képest.
  • Szorosan zár az időjárás ellen.
  • Jól karbantartva hosszú élettartamú.

Hátrányok

  • Javítása nem könnyű.
  • Nehéz a barkácsolóknak felszerelni.
  • Nem minden házon megfelelő.
  • Könnyen lepattan és töredezik.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....