Fekete rozsdamentes készülékek a konyhában, előnyök és hátrányok

  • Olvasási idő:4perc

A fekete rozsdamentes acélból készült készülékek néhány évvel ezelőtt a trendgörbe csúcsára értek, de ez egy olyan trend, amely tudja magát a felszínen tartani. Ellentétben néhány lakberendezési trenddel, amelyek összeomlanak és elvesznek, a fekete rozsdamentes acél még mindig nagyon is jelen van, és jó okkal: a fekete rozsdamentes acélnak időtlen vonzereje van, amely jól tartja magát.

A fekete trendi szín lehet a konyhában
A fekete trendi szín lehet a konyhában

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a fekete rozsdamentes acél készülékek tökéletesek, vagy hogy minden otthonban működnek. Mint minden másnak, ezeknek is megvannak az előnyeik és a hátrányaik.

Fekete rozsdamentes acél készülékek háttere

A fekete rozsdamentes acél és a hagyományos ezüstös fém rozsdamentes acél pontosan ugyanaz az anyag, egy dolgot kivéve. Mindkettő a vas, króm, szilícium, nikkel és szén azon egyedülálló keverékéből készül, amely a korrodáló acélt rozsdamentes anyaggá teszi. A különbség az, hogy a fekete rozsdamentes acélt rendkívül tartós fekete, polimer alapú védőfestékkel vonják be.

A fekete rozsdamentes acél a fémhatású rozsdamentes acélból készült készülékeknek köszönheti eredetét. A 2000-es évek elején az 1990-es évek fehér, mandula- és krémszínű készülékei kezdtek utat engedni egy futurisztikusabb megjelenésnek, amelyet részben az éttermi konyhák ihlettek. Ez volt az ezüstös fémes rozsdamentes acél. Ez volt az az időszak, amikor a professzionális minőségű készülékek kezdtek utat találni a fogyasztói szintű konyhákba, és a rozsdamentes acél jól illeszkedett a helyükre.

Fekete szekrények és készülékek a konyhában
Fekete szekrények és készülékek a konyhában

A 2010-es évekre az ezüstös színek átadták a helyüket a feketének a készülékek teljes spektrumában, beleértve a tűzhelyeket, hűtőszekrényeket, mosogatógépeket, mosó- és szárítógépeket és még sok mást. A fekete rozsdamentes acél készülékek kevésbé voltak drámaiak és mutatósak – szándékosan. Ez azért van, mert a fekete rozsdamentes acél másik összetevője a felülete: sima vagy matt, csak nem fényes, és nem csillogó.

A fekete és a matt kombinációja a közönséges tűzhelyeket és mosógépeket hazai műalkotásokká változtatja, és növeli a menő faktorukat. Nemcsak stílusos, hanem praktikus is a matt felület, mivel az ujjlenyomatok és kisebb foltok eltűnnek vagy minimálisra csökkennek a sima felületeken.

Fekete rozsdamentes acél készülék előnyei

Időtlen

A fekete egy univerzális szín, amely minden stílusváltozaton átível. Bár vannak kisebb dizájn trendbeli hullámvölgyei, mégis ez a legtrendbiztosabb szín, ami létezik. A fekete lehet kiemelkedő kijelentő szín, vagy háttérbe szoríthat más színeket.

Szinte minden más színhez passzol

A fekete nem csak egy alapszín, ez azon kevés alapszínek egyike, amely minden más árnyalattal párosítható. A fekete jól illeszkedik mind a meleg, mind a hideg neutrális színekhez. A szürkéhez, barnához, fehérhez, bézshez és tengerészkékhez is illik.

Szinte maszatolásmentes

Egyetlen készülék felülete sem rejt el minden maszatot. A fekete szín azonban a matt felülettel kombinálva figyelemre méltóan jól elrejti a legtöbb foltot és ujjlenyomatot. A fekete matt sütők általában jól elrejtik az elkerülhetetlen füstkárokat az ajtó felett.

Könnyen tisztítható

A fémes felületű rozsdamentes acél speciális tisztítószereket igényel. Mivel a fekete rozsdamentes acél bevonattal van ellátva, meleg vízzel és puha ronggyal vagy nem súroló hatású konyhai tisztítószerekkel tisztítható. Soha ne használjon sörtés kefét vagy súrolószeres tisztítószereket, mivel ezek leszedhetik a polimer alapú festékbevonatot a felületről.

Fekete rozsdamentes acél készülék hátrányai

Lehet, hogy nem lesz mindig divatos

Bár a fekete rozsdamentes acél egy szilárd alapokon nyugvó trend, még mindig trendinek számít. Ha aggódik amiatt, hogy lépést tartson a legújabb megjelenésekkel, akkor lehet, hogy érdemes várnia, amíg a fekete rozsdamentes acél legközelebb megjelenik. Mint mindig, ami jön, az megy. A fekete trendciklusa viszont valószínűleg hosszabb lesz, mint más színeké.

A különböző fekete bevonatok ütközhetnek

Ha különböző gyártók fekete rozsdamentes acélból készült készülékeit párosítja, előfordulhat, hogy ezek a feketék nem illenek egymáshoz – sem árnyalatukban, sem felületükben. Emiatt a legjobb, ha a fekete rozsdamentes acélból készült készülékgyűjtemény megvásárlásakor ragaszkodik ugyanahhoz a márkához. Két különböző fekete matt készülék közötti különbség gyakran zavaróbb lehet, mint amikor a fekete színt egy teljesen más színnel párosítják.

A mély karcolások jól láthatóak

A fémes felületű rozsdamentes acél jól ellenáll a karcolásoknak, mivel szilárd, homogén felületről van szó. Ha megkarcolódik, alatta vastag polimer felület van, tehát a fekete rozsdamentes acél bevonattal van ellátva. De ha erősen megkarcolódik, akkor megmutatkozik az alatta lévő anyag – méghozzá elég jól láthatóan, mivel az alsó felület fényes acél.

Tipp
A fekete rozsdamentes acél készülékek legtöbb gyártója kis mennyiségben árul javítófestéket a karcolások és sérülések elfedésére. Ügyeljen arra, hogy a márkaspecifikus festéket használja, ne pedig bármilyen matt fekete készülékhez való univerzális festéket vásároljon.

Néhány folt látható

Mint minden sötét színű készülék esetében, a világosabb színű foltok látszanak a sötét felületen. Mivel ez elkerülhetetlen, készüljön fel arra, hogy a világos vagy fehér foltokat mikroszálas ruhával vagy puha ronggyal, valamint meleg vízzel és enyhe szappannal törölje le.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....