A robotika jövője az építőiparban

  • Olvasási idő:6perc

A technológia lépésről lépésre átveszi az építőipar irányítását, és megváltoztatja a projektek kivitelezésének módját. A közeljövőben várhatóan jelentősen csökken a kézi munka szükségessége, mivel a munkák jelentős része automatikusan történik majd. A robotok nagy segítséget nyújthatnak a pontosságot és gyorsaságot igénylő feladatokban. Ráadásul könnyedén leküzdhetik az építkezésen az emberi erőnlét korlátaival vagy fizikai fáradtsággal összefüggő problémákat.


Kapcsolódó cikkek


Az ember és a robotok találkozási pontja

Ahhoz, hogy a robotika építőipari alkalmazása sikeres legyen, nagy szükség van a robot és az emberi jelenlét olyan módon történő kombinálására, hogy azok kiegészítsék egymást. A kívánt találkozási pont megtalálása kihívást jelenthet. A hatékonyság maximalizálása érdekében mindkét oldal legjobban teljesítő tulajdonságait kell összehozni. Az egyes oldalak különböző erősségeinek és gyengeségeinek részletes kategorizálása sokat segíthet abban, hogy minél közelebb kerüljünk az ember és a robotok harmonikus együttműködéséhez.

A fő gondolat ebben az esetben az, hogy az építőipari munkások elsősorban azokra a feladatokra összpontosítsanak, ahol feltétlenül szükséges a jelenlétük, míg a robotok átvehetik a feladatot azokban az esetekben, ahol a rendkívüli erő és gyorsaság elengedhetetlen.

Az emberek a változatos, fizikailag könnyű, szakértelmet igénylő munkáknál ahol kézi munkára van szükség, tökéletes párja lehet a robotok azon képességének, hogy a nagyobb és nehezebb feladatokat feltűnően rövidebb idő alatt tudják elvégezni. Érthető tehát, hogy a robotok érezhető változást hozhatnak az építőiparban. De természetesen előnyeik és hátrányaik is vannak.

A robotok építőipari alkalmazásának előnyei

A robotok építőiparban való használatának előnyeiből kiindulva nem túlzás azt állítani, hogy nagymértékben átalakíthatják az iparágat. Az alábbiakban néhány főbb előnyüket mutatom be:

Kevesebb hiba a helyszínen

A robotok építőipari felhasználásának egyik legfontosabb előnye a hibák minimalizálása. A robotok garantálni tudják a pontosságot, és ebből a szempontból kizárhatják az emberi hibákat az építési folyamatból. Ez vonatkozik mind a helyszíni munkára, mind a teljes folyamat ütemezésére és tervezésére. A kevesebb hiba kevesebb késedelmet és javítási tevékenységet eredményez. Mindezek az elemek pozitív hatással lehetnek az egész projekt költségvetésére.

Az építési folyamat alacsonyabb költségei

Amint azt már fentebb említettem, a robotok fontos szerepet játszhatnak az építési folyamat teljes költségének csökkentésében. A projekt késedelmeinek minimalizálása a feladat elvégzéséhez szükséges kevesebb idővel együtt korlátozhatja a kiadásokat. Ez végül megfizethetőbb lakhatási lehetőségekhez vezethet.

A munkaerő védelme

A robotok bevonása az építési folyamatba két kritikus előnnyel járhat az építőipari dolgozók számára. Először is biztosítja, hogy hosszabb ideig jobb fizikai állapotban maradjanak. A robotok mostantól átvehetik a nehéz kézi munkát, így az emberek a helyszínen maradhatnak, hogy felügyeljék az egész projektet. Ezenkívül a munkahelyi biztonság is javulni fog, tekintettel arra, hogy a helyszíni üzemeltetés néhány legveszélyesebb feladatát automatikusan és nagyobb pontossággal fogják elvégezni.

Az iparág profiljának javítása

Nem titok, hogy az építőipar nem túl hatékony, amikor a profiljának népszerűsítéséről van szó. Általános az az érzés, hogy ez egy lassú és egyhangú terület. Ez drámaian megváltozhat, ha a robotgépek beépülnek az építési folyamatba.

Hirtelen az építőipar elkezd vonzóvá válni a fiatalabbak számára, akik az új technológiákhoz kapcsolódó ambiciózus karriert szeretnének követni. A fiatal és okos emberek megjelenése az ágazatban nagy megoldásokat fog nyújtani a munkaerőhiány problémájára, amellyel az építőipar jelenleg küzd.

Jobb minőségű építkezések

A robotgépek nemcsak gyorsabban, hanem nagyobb pontossággal is képesek elvégezni a feladatokat. Ez végül tartósabb építési szerkezetekhez vezethet, amelyek tökéletesen illeszkednek a környezetükhöz. Más szóval a robotok a közeljövőben hosszú távúbb építési megoldásokat kínálhatnak. Ezenkívül új építési formákat (pl. zöld építés) is elősegíthetnek.

A határidők betartása

Az építési folyamat automatizálása lehetővé teszi hogy hatékonyabban tervezzék meg a projekteket. Az egész eljárás pontosságának növelése lehetővé teszi, hogy az építőiparban dolgozó valamennyi szereplő tartsa magát a megadott határidőkhöz, és időt és pénzügyi forrásokat takarítson meg.

A robotok építőipari alkalmazásának hátrányai

A robotgépek építőiparba való integrálása számos előnnyel jár, de vannak bizonyos hátrányai is. A leginkább említésre méltó hátrányok közül néhány a következő:

Kevesebb munkahely az építőiparban

A robotok megjelenése az építőipari folyamaton belül izgalmas lehetőségeket kínál az új technológiák iránt érdeklődő emberek számára, ugyanakkor jelentős mértékben csökkenti a helyszíni munkahelyek számát. A robotgépek természetesen nem tudják teljes mértékben helyettesíteni az emberi jelenlétet, de bizonyára jelentős mértékben korlátozhatják azt.

A robotgépek beszerzésének költségei

Nyilvánvaló, hogy a robotok az építésvezetési eljárás során előnyös szerepet játszhatnak a költségvetésében. Ennek ellenére a gépek beszerzési költségei továbbra is rendkívül magasak. Emiatt nagy az esélye annak, hogy a legjobb technológia kevesebb olyan vállalatnál halmozódik fel, amelyiknek megvan az anyagi lehetősége a beszerzésükre. Ennek eredményeképpen sok kis- vagy középméretű építőipari vállalat végül megszűnhet, vagy jelentős hátrányba kerülhet.

A munkaerő képzése

A megfelelő gépek beszerzése egy dolog. Az azonban, hogy van valaki, aki tudja, hogyan kell kezelni azt, már valami egészen más. Érezhetően sok időre és pénzre lesz szükség ahhoz, hogy a vállalatok kiképezzék az alkalmazottaikat ennek a csúcstechnológiának a használatára. De ez egy olyan dolog, amelyre hosszú távú befektetésként kell tekinteni, tekintettel arra a hatásra, amelyet a robotok gyakorolhatnak egy építési projekt irányítására.

Példák az építőipari robotikára

Most, hogy teljes képet kaptunk a robotika építőipari alkalmazásának ártalmairól és előnyeiről, itt az ideje, hogy megnézzünk néhányat azokból az alkalmazásokból, amelyeket az ágazatban alkalmazhatnak.

Kőműves robotok

Már kaphatók olyan robotok, amelyek képesek kőművesmunkát végezni. Használatuk még nem kiterjedt, de már most nagy segítséget nyújtanak a világ különböző építkezési helyszínein. Mozgásuk sebessége és pontossága valóban egyedülálló.

Utcafektetőgép

Az utcafektetők a robotgépek egy másik változata, amely már az építőiparban is elérhető. A gép téglákkal való ellátása még mindig kézzel történik, de a feladat többi része teljesen automatikus. Ez jobb és gyorsabb eredményeket tesz lehetővé.

Drónnal való építés

A Gramazio Kohler Architects cég által még 2012-ben bemutatott projekt egészen hamar a mindennapi valóság része lehet a helyszínen. Robotikai szakértő segítségével bemutatták, hogy a drónok képesek szilárd építészeti szerkezeteket összerakni, egyszerűen együttműködve egymással. Egy ilyen találmány teljesen megváltoztathatja a helyszíni munkavégzés módját. Egy projekt befejezési ideje jelentősen csökkenthető, javítva ezzel a helyszíni termelékenységet.

Autonóm teherautók

Az autonóm teherautók már most is nagyszerű munkát végeznek az építőiparban. Az elkövetkező években komoly változást fognak hozni. Használatuk nagyobb termelékenységet tesz lehetővé a helyszínen és alacsonyabb üzemeltetési költségeket. A helyszínen dolgozó emberek nagyobb biztonsága is nagy előnye az autonóm járműveknek.

Távirányítós buldózer

A távolról irányítható buldózerek még egy olyan autonóm járműtípus, amely valóban említésre méltó. A buldózer távvezérlésének képessége sokat nyújt a biztonság szempontjából. Ráadásul jobb térérzetet biztosíthat annak, aki irányítja. Ily módon lehetővé teszi, hogy megelőzze a súlyos baleseteket.

3D nyomtatott hidak

A 3D-nyomtatás az építőipar jövőjének is jelentős eleme lesz. Az első 3D nyomtatott híd építése Hollandiában lenyűgöző példája a technikában rejlő lehetőségeknek. A híd acélból készült, és képes volt arra, hogy a nyomtatási folyamatot a levegőben, tartószerkezetek nélkül végezték el.

Következtetés

Dióhéjban összefoglalva, nyilvánvaló, hogy a robotika jövője az építőiparban nagyon fényesnek tűnik. A legnagyobb kihívás abban rejlik, hogy az emberi és a robot jelenlétét olyan módon legyen ötvözve, hogy a legtöbbet lehessen kihozni az együttműködésükből. A robotok megjelenése az építőiparban az egész iparág számára nagy változást fog hozni, ezért már az építőipari cégeknek már most fel kell készülni az új technológia kihívásaira, és beemelésére.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....