Hogy tartsunk rendet kis konyhában ?

  • Olvasási idő:4perc

Azok számára, akik apró lakásban, társasházban vagy kis házban élnek, jó eséllyel kicsi a konyhájuk. Még egyes nagyobb lakásokban és házakban is ez a kihívás. A kis konyha elsődleges szervezési irányelve, hogy a holmikat csak a legszükségesebb darabokra szűkítsük le. Kövesse ezeket a tippeket a kis konyha rendbentartásához.


Kapcsolódó cikkek


Tesztelje és értékelje a készülékeket

A konyhai készülékek és kütyük megkönnyíthetik a főzési feladatokat. De ha korlátozott hely áll rendelkezésre egy kis konyhában, akkor több gondot okozhat a tárolásuk, mint amennyi hasznuk van. Amikor eldönti, hogy milyen készülékekre és szerkentyűkre van szüksége, vegye figyelembe, hogy a főzési feladatokat milyen más, már meglévő eszközzel is el tudja végezni. Például egy speciális almaszeletelő jó lehet, de valószínűleg már van olyan kése, amellyel fel tudja vágni az almát. Továbbá a már meglévő készülékek és szerkentyűk esetében ügyeljen arra, hogy rendszeresen tesztelje őket, hogy lássa, még mindig működnek-e. Azonnal javítson meg minden olyan elromlott készüléket, amelyre még szüksége van, hogy ne csak a helyet foglalja. Adományozzon vagy dobjon ki mindent, amit már nem használ.

Csökkentse az edények számát

Csak annyi tányért, tálat, bögrét, poharat és edényt tartson meg, amennyit a mindennapokban használ. Bár az étkészleteket szórakoztató lehet megvenni, és a darabokat gyakran adják ajándékba és szuvenírként, a végén csak a szekrényeket zsúfolják. Ezért hacsak nem tart gyakran nagy összejöveteleket, csak azt tartsa meg, amire szüksége van. Ha alkalmi összejöveteleket tart, szükség esetén mindig kölcsönkérhet plusz étkészletet. Ha azonban vannak olyan különleges étkészletei az összejövetelekhez, amelyeket meg szeretne tartani, fontolja meg, hogy a konyhán kívüli tárolóhelyre költözteti őket, hogy felszabadítsa a konyhaszekrényben lévő helyet.

Többfeladatú edények és serpenyők

A szükséges edények és serpenyők száma attól függően változik, hogy mennyire bonyolult az ember főzési stílusa, és hány emberre kell főzni. Mégis, gyakran kevesebb edényre és serpenyőre van szükség, mint gondolná. A kis edényeket például kevesebbet kell mosogatni, de egy közepes méretű edény ugyanazokat a főzési feladatokat, és még többet is el tud végezni. Ugyanez igaz a serpenyőkre is. Ahelyett tehát, hogy többféle méretű edénynek és serpenyőnek kellene helyet találnia a kis konyhájában, válasszon csak néhány közepes és nagy méretű darabot, amelyek elég sokoldalúan felhasználhatók a legtöbb gyakori főzési igény kielégítésére.

Korlátozza a terjedelmes tárgyak mennyiségét

Sok konyhai tárgy dekoratív és terjedelmes, de egy kis konyha praktikusabb tárgyakat igényel. Bár egy hatalmas, szépen dekorált süteményes doboz szép látványt nyújthat egy nagy konyhában, egy kis konyhában értékes helyet foglal el a pulton. Ez nem jelenti azt, hogy egy kis konyhában le kell mondania bármiről, ami szórakoztató. A hűtőszekrényen elhelyezett menő mágnesek, a vonzó edénytartók és a falon elhelyezett művészeti alkotások anélkül díszíthetnek, hogy helyet foglalnának.

Ellenőrizze a duplikátumokat

Győződjön meg róla, hogy konyhai eszközei nem klónozzák magukat. Például kapott egy szép új turmixgépet, de a régit megtartja arra az esetre, ha esetleg szüksége lenne rá ? Egy kis konyhában általában nem férnek el az ilyen duplikált tárgyak. Ha már több hónap eltelt, és még mindig nem volt szüksége a duplikált tárgyra, fontolja meg, hogy elajándékozza, vagy legalábbis a konyhán kívül tárolja.

Ismerje a képességeit

Tartson meg olyan tárgyakat, amelyekkel általában főz, ne pedig olyanokat, amelyekről azt gondolja, hogy egyszer majd megtanul főzni velük, és majd akkor szükség lesz rá. Ha például soha nem süt, ne hagyja, hogy a muffinformák zsúfolják a szekrényét. Ha pedig még sosem készített sajtos tálat, nem kell ragaszkodnia ahhoz a különleges sajttálhoz, amit ajándékba kapott. A különleges főzőtárgyakat mindig szükség szerint kölcsönveheti, ahelyett, hogy hagyná, hogy értékes helyet foglaljanak a konyhájában.

Válasszon többféleképpen felhasználható termékeket

A speciális termékeket, például süteményformázókat kínáló üzleteket szórakoztató böngészni. De ezek az egyfunkciós termékek általában nem praktikusak egy kis konyhában. Ehelyett keressen olyan konyhai cikkeket, amelyek több funkciót is betölthetnek. Például valószínűleg csak egy kézi mixerre vagy egy botmixerre van szüksége, nem mindkettőre. Továbbá, ha a főzőedényei sütésnél, és hűtőszekrényben való tároláshoz is megfelelőek, akkor tárolóedényként is használhatja őket, így elkerülheti, hogy sok műanyag tárolóedényt tartson.

Tüntesse el azokat az élelmiszereket, amelyeket nem fog megenni

Ha kis konyhája van, valószínűleg nincs sok szekrénye vagy külön tárolóhelye. Ez gyakran azt jelenti, hogy a szekrényekben a konyhai eszközök mellett tárolja az élelmiszereket. Rendszeresen ellenőrizze az összes élelmiszerét, hogy megbizonyosodjon arról, hogy nem járt-e le a szavatossága. Dobjon ki mindent, ami ehetetlen, és adományozza el azokat a jó élelmiszereket, amelyeket nem tervez megenni. Ezzel megakadályozhatja, hogy az élelmiszerek feleslegesen zsúfolják a szekrényeit.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....