Hogyan válasszuk ki a fali vagy beépített sütő méretét és típusát ?

  • Olvasási idő:4perc

A fali, vagy beépített sütők napjaink ínyenc konyháinak alapdarabjaivá váltak. Áramvonalas megjelenésük mellett számos más kulcsfontosságú előnyt is kínálnak, többek között megkímélik Önt attól, hogy az ételek behelyezésekor vagy kivételekor megerőltesse a hátát, és némi extra helyet is felszabadítanak az alsó szekrénysorok számára. Bár természetesen nem olcsó, a fali, vagy beépített sütő választása jelentősen jobb megjelenést kölcsönözhet konyhájának, valamint egy kis plusz luxust is.

Fali sütő kiválasztásánál legyen körültekintő
Fali sütő kiválasztásánál legyen körültekintő

Hogyan döntsön tehát a megfelelő fali sütő kiválasztásáról ? A költségvetésén kívül néhány más fontos szempontot is szem előtt kell tartania, beleértve a szabványos fali sütőméreteket és a különböző funkciókat, amelyek megkülönböztetik a különböző modelleket. A következőket kell tudni.

Szabványos fali sütőméretek

Ha egy meglévő fali sütőt cserélne le egy új sütőre, akkor a legegyszerűbb, ha ragaszkodik az azonos mérethez, mivel így megkíméli magát a további szerkezeti munkálatoktól.

Ha azonban felújítja a konyháját, és a nulláról indul, a szabványos méretek amelyek közül választania kell, beleértve a konyhaszekrények elrendezését is illetően. A fali sütő belseje általában valamivel kisebb mint egy szabványos és hagyományos sütő, ezért ezt tartsa szem előtt a méret kiválasztásakor, valamint annak eldöntésekor, hogy egy vagy két fali sütőt szeretne-e telepíteni.

Elég lehet csak egy mikró a falon
Elég lehet csak egy mikró a falon

Vegye figyelembe, hogy mekkora falfelületet kell a fali sütőnek szentelnie. Ha ez korlátozott, akkor valószínűleg a méretválasztási lehetőségei is azok lesznek. Ha van szabad helye, válassza azt a méretet, amelyik a legjobban tetszik Önnek, és amelyik kiegyensúlyozottan mutat a többi konyhai készülékkel.

Fali, vagy  beépített sütők típusai

A fali sütőknél nem a méret az egyetlen stílusbeli tényező, amit szem előtt kell tartani. A kutatás során mindenképpen találja ki, hogy mit szeretne az ajtó stílusa és az egymásra helyezés stílusa tekintetében.

A fali sütők ajtajai háromféle stílusban kaphatók: aminek egy hagyományos stílusú zsanér az alján helyezkedik el (mint amilyet a legtöbb tűzhelyen lát), egy lengő stílusú oldalra nyíló, vagy dupla francia ajtók oldalsó nyitással.

Ami az egymásra helyezhető stílust illeti, választhat egyetlen fali sütőt, dupla egymásra helyezett fali sütőt vagy háromszoros egymásra helyezett fali sütőt, amelyek általában tartalmaznak egy mikrohullámú sütőt vagy melegítőfiókot harmadik funkcióként. Két sütő helyett egy mikrohullámú sütővel ellátott dupla megoldás is előnyös lehet.

Egy harmonizáló beépített sütő
Egy harmonizáló beépített sütő

Mind az ajtók, mind a halmozási stílus esetében válassza azt a lehetőséget, amely megfelel az esztétikájának és a költségvetésének. Érdemes lehet dupla egymásra helyezett fali sütőt választani, ha Ön gyakran főz otthon, vagy rendszeresen tart rendezvényeket otthonában.

A fali, vagy beépített sütőkkel kapcsolatos egyéb fontos szempontok

A méreten és a stíluson túl van még néhány más fali sütő sajátosság is, amit érdemes szem előtt tartani:

Konvekciós vagy hagyományos: A konvekciós sütők keringtetik a forró levegőt, így kiegyensúlyozottabb hőmérsékletet és rövidebb főzési időt érhet el. Ha konvekciós fali sütőt szeretne, akkor valószínűleg néhány ezer forinttal többet fog költeni, mint egyébként, ami nem biztos, hogy megéri, ha eddig nem volt problémája a normál sütővel való főzéssel.

Gáz vagy elektromos: A legtöbb fali sütő manapság elektromos, de gázüzemű opciók is rendelkezésre állnak. Ne feledje azonban, hogy a gázüzemű modellek általában a minőség és a funkciók tekintetében az alacsonyabb kategóriába tartoznak.

Kézi vagy öntisztító: Az öntisztító fali sütők meglehetősen drágábbak, mint a saját maga által tisztítandó fali sütők. Valószínűleg nem éri meg, ha nem főz rendszeresen (vagyis nem igényel rendszeres tisztítást), de ha nem szereti a nehéz súrolást, akkor érdemes lehet az öntisztító opciót választani.

Extra funkciók: Minél drágább a fali sütő, annál extrábbak a funkciók – gondoljon a belső hőmérséklet-szondákra, amelyek jelzik, hogy mikor sült meg a hús, a gőzasszisztensekre, amelyek segítenek jobb kenyeret sütni, és a Wi-Fi integrációra, hogy okostelefonjáról vezérelhesse a sütőt. További funkciók, amelyek annál jobbak, minél többet költ, például a kilátóablak és a belső világítás minősége. Rengeteg modell és funkció közül lehet választani, ezért döntse el, hogy mik a szempontjai, legyen az csak egy alap fali sütő, vagy egy olyan, amelyik az összes sallangot és extrát biztosítja.

Minden pénztárcának van megfelelő fali sütő, de mint a legtöbb készülék esetében, minél többet költ, annál többet kap cserébe. A vásárlás során tartsa szem előtt a fenti tényezőket, és a modellek böngészésekor mindenképpen legyen kéznél a helyiség méretei, hogy a méret, a stílus és a kiegészítő funkciók szempontjából a konyhájához tökéletes fali sütőt vagy sütőket választhassa ki.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....