Hogyan segíti az 5G a digitális átalakulást az építőiparban ?

  • Olvasási idő:5perc

Bár korábban idegenkedett a változásoktól, az építőipar drámai átalakulás közepén áll. Különösen a digitális átállás, amelyet mostanában örömmel használnak fel, mivel most már látják, hogy a technológia milyen hatalmas előnyökkel jár a működésükben. A helyszíni biztonság növelésétől kezdve a jobb energiagazdálkodásig a digitális technológia utat tör a jobb építési gyakorlat felé.


Kapcsolódó cikkek


A digitális építés erejének és előnyeinek növekvő tudatossága ellenére azonban Magyarország csatlakozási infrastruktúrája továbbra sem következetes. Jelenlegi állapotában a hálózat szánalmasan elmarad a céltól, és országszerte akadályozza az innovatív rendszerek megvalósítását.

Az 5G és a kiegészítő szélessávú Wi-Fi 6 sokat hangoztatott, de fokozatos kiépítése azonban képes lehet megváltoztatni ezt a helyzetet. Bár a kiépítés korai szakaszában van, egyértelmű, hogy mindkét szabvány megváltoztatja a játékmenetet. Már most elkezdtek megjelenni a nagyobb építkezéseken országszerte, és kezdik megmutatni, hogy mit lehet elérni a jobb összeköttetéssel.

5G, mesterséges intelligencia és automatizálás

Az 5G előnyeinek megértéséhez érdemes megismerkedni ezzel a feltörekvő technológiával. Egyszerűen fogalmazva, az 5G a vezeték nélküli technológiák és infrastruktúrák új csoportjának gyűjtőneve. Ez okosabb, gyorsabb és hatékonyabb, mint a jelenlegi 4G, amely jelenleg a leggyakrabban használt mobiltechnológia az Magyarországon.

Ami az 5G-t a meglévő képességek valódi továbbfejlesztésévé teszi, az az, hogy képes drámaian javítani a mobil szélessávú sebességet. Ez azt jelenti, hogy ez segítheti a nagy mennyiségű adat kezelését és támogathatja a nagyobb automatizálást, zökkenőmentesen összekapcsolva és lehetővé téve több IoT-eszköz (Internet of Things) használatát.

Mivel a modern építkezések ma már a technológia melegágyai, az alkalmazások működési sebességének javítása óriási előnyökkel járhat – különösen az AI (mesterséges intelligencia) és az IoT-kapcsolatokra támaszkodó eszközök esetében. A gyorsabb szélessávú sebesség lehetővé teszi, hogy ezek az eszközök csúcsteljesítményt nyújtsanak, ami viszont valós idejű adatokat biztosít a naprakész jelentésekhez, és csökkenti az általános energiafelhasználást, mivel az alkalmazások rendeltetésszerűen működhetnek.

Egy olyan világban, ahol az AI és az IoT-eszközök adatigénye évről évre növekszik, elkerülhetetlenül gyorsabb és megbízhatóbb szélessávú sebességeket kell bevezetni, hogy lépést tudjunk tartani. A megfelelő hardver használatával és helyes telepítésével azonban a kiépített hálózat lehetővé teszi a folyamatos csatlakozást a helyszínen, csökkentve a késleltetést és a kapcsolat sebességének csökkenését.

Első a biztonság

Nem ez az első dolog, amire gondolhat, amikor az 5G-ről beszélünk, de a jobb kapcsolódás biztonságosabb munkakörnyezetet is biztosíthat. A meglévő 4G LTE, 5G és Wi-Fi 6 mellett kialakítva ezek a vezeték nélküli szabványok hozzájárulnak az egészségügyi és biztonsági előírások emeléséhez.

Az egyik kiemelkedő példa az építőiparban a járművek üzemeltetése. A telephelyek tele vannak veszélyekkel, mivel egyszerre több munkatárs tartózkodik a helyszínen, és a veszélyes gépek folyamatosan használatban vannak. A jobb csatlakoztathatóságnak köszönhetően mostantól az építkezés vezetői és a személyzet számára lehetővé válik, hogy a potenciális kockázatok között navigáljanak, és nagyobb szintű ellenőrzést érjenek el, biztosítva az eszközök kikapcsolását, amikor nincsenek használatban. Ez új innovációkat tesz lehetővé, mint például az AI-val felszerelt szállítás, amely csak akkor engedélyezi a mozgást, ha az biztonságos, ami segít csökkenteni a balesetek számát a helyszínen.

Az intelligens CCTV-kamerák, amelyek képesek felismerni a helytelen PPE-használatot, szintén valósággá válnak, és segítenek biztosítani, hogy az építkezési szabályokat mindig betartsák. Mi több, a viselhető technológia, amely képes a személyzet egészségi állapotának ellenőrzésére veszélyes helyzetekben, például magasban végzett munka során, szintén emeli a színvonalat.

Ahhoz azonban, hogy ezek a feltörekvő technológiák megvalósulhassanak, először olyan csatlakozási megoldásokra kell összpontosítanunk, amelyek leküzdik a gyenge vagy időszakos jeleket, amelyek jelenleg akadályozzák a fejlődést.

Kisebb késleltetés

A digitális menedzsmentplatformok jelentősége jelentősen megnőtt az elmúlt évtizedben. Az építőiparban az olyan nagyméretű adatfájlok, mint a megjegyzésekkel ellátott BIM-modellek vagy Revit-fájlok ma már mindennaposak, és gyakran alapvető követelménynek számítanak.

Közismerten problémás és időigényes volt ezeknek a fájloknak a letöltése és az azokhoz való hozzáférés, különösen akkor, ha úton voltunk, és gyenge vezeték nélküli kapcsolati sebességre támaszkodtunk. A 4G LTE, az 5G és a Wi-Fi 6 által lehetővé tett szupergyors kapcsolat ismét a segítségünkre lesz, és az azonnali fájlmegosztás lehetővé tételével megoldja ezt a problémát.

A gyorsabb és megszakítás nélküli szélessávú sebességhez való hozzáférés bárhonnan a helyszínen azt jelenti, hogy a tervek módosításai valós időben naplózhatók és nyugtázhatók, ami segíti az építési folyamat általános hatékonyságát. Lehetővé teszi a felhasználók közötti élő online együttműködést, ami pontosabb kommunikációt tesz lehetővé, és kiküszöböli a hosszú, hosszadalmas letöltési időket.

Ráadásul a frissítések azonnali letöltésének lehetősége minden egyes modell, vagy tervmódosításkor csökkenti az ismétlődő helyszíni mozgások szükségességét. Ez nemcsak a hatékonyságot növeli, hanem az utazásokból származó szén-dioxid-kibocsátást is csökkenti.

5G: A megfelelés kulcsa

Az új és átfogóbb építési jogszabályok bevezetése az iparág építéshez való hozzáállását is alakítja. Az új szabályozások, köztük az építésbiztonsági törvényhez és a tűzvédelmi törvényhez csatoltak, minden eddiginél nagyobb átláthatóságot és megfelelési követelményeket támasztanak.

Az új intézkedések betartásának biztosítása érdekében a valós idejű működés és a nagy adatgyűjtés ma már a kirakós játék elengedhetetlen részét képezi. A projektmenedzsment-alkalmazások és szoftverek segítenek a megfelelés és a legjobb gyakorlatok előmozdításában, de ahhoz, hogy ezek sikeresek legyenek, először a csatlakozási infrastruktúrának kell rendelkezésre állnia, hogy az támogassa őket.

Ha a magyar építőipar valóban a digitális jövőbe kíván befektetni, akkor az 5G és a Wi-Fi 6 bevezetésének prioritást kell élveznie. Eddig még csak a jéghegy csúcsát láttuk a lehetőségek tekintetében, de mivel a digitális építés egyre fontosabb követelmény lesz a modern építőiparban, az 5G és a Wi-Fi 6 képes arra, hogy új magasságokba emelje az építőipart.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....